Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

El- och energiprogrammet, Elteknik

Magnus Åbergsgymnasiet
Programinformation
Trollhättan
El- och energiprogrammet

Film

Har du funderat på vad du vill bli i framtiden? Här kan du lyssna på elever från olika program på Magnus Åbergsgymnasiet, Nils Ericsongymnasiet och Birger Sjöberggymnasiet och inspireras av deras framtidsplaner!

Om utbildningen

Elteknik på gymnasiet

El- och energiprogrammet på Magnus Åbergsgymnasiet är ett yrkesprogram där du lär dig om
produktion, installation, distribution och underhåll av system för el, energi och vatten. I programmet ingår också studier inom el- och energiteknik, automation, dator- och kommunikationsteknik samt IT-infrastruktur. Arbetsmiljö och säkerhetsfrågor är viktiga delar av utbildningen.

Alla elever har minst 15 veckors praktik, arbetsplatsförslagt lärande (APL). Praktiken ger dig erfarenhet av arbetslivet och viktiga kontakter som du sedan kan ha nytta av när du ska söka jobb efter gymnasiet.

Installation, reparation och underhåll av elanläggningar

På Magnus Åbergsgymnasiet erbjuder man inriktningen Elteknik. Inriktningen ska ge kunskaper om hur man installerar, underhåller och reparerar elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät. Alla elever på El- och energiprogrammet läser första året tillsammans, för att sedan välja profil inför årskurs två. Du kan välja mellan profilerna Distribution och Installation. Distributionsprofilen läser man här på Magnus Åbergsgymnasiet, medan Installation ges på systerskolan Birger Sjöbergsgymnasiet (LÄNK).

Inriktningen Elteknik kan leda till jobb som exempelvis:
• distributionselektriker
• installationselektriker
• driftoperatör
• industrielektriker

Profil Distribution

Distribution drivs i nära samarbete med Vattenfall och andra eldistributionsföretag. Här får du lära dig om arbete med elanläggningar och hur kedjan ser ut då elen går hela vägen från producent till konsument – från kraftverket till elmätaren hos kunden.

Profil Installation

Den andra profilen på inriktningen Elteknik, Installation, ger dig kunskap om installation av anläggningar anslutna till el och är alltså i andra änden av elkedjan. Du kan exempelvis bli industrielektriker där en stor del av arbetet består av felsökning, eller arbeta med nyinstallation inom byggbranschen.

Gymnasial lärlingsutbildning

Som ett alternativ till vanlig skolbaserad utbildning så finns möjligheten att läsa utbildningen som lärling på en arbetsplats, vilket är ungefär hälften av utbildningstiden. Där får du arbeta tillsammans med arbetskamrater och lära dig mer om yrket. Gymnasial lärlingsutbildning har samma krav som skolförlagd yrkesutbildning och du har samma möjligheter att få grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Fortsatta studier

Efter El- och energiprogrammet är du behörig att studera vidare vid yrkeshögskolan. Ett år på yrkeshögskola leder till yrkeshögskoleexamen och om du läser två år har du sen en kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

Vill du istället läsa vidare på högskola eller universitet efter EE behöver du grundläggande högskolebehörighet och måste då komplettera med följande ämnen:

  • Svenska 2 / svenska som andraspråk 2
  • Svenska 3 / svenska som andraspråk 3
  • Engelska 6


Du kan välja upp till två av kurserna som individuellt val, men minst en av kurserna behöver du läsa som utökat program.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Som boende i samma kommun som Magnus Åbergsgymnasiet söker du till programmet via Antagning Fyrbodal. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Antagning Fyrbodal Fyrbodals kommunalförbund Box 305 451 18 Uddevalla
Telefon: 0522 - 44 08 20
E-post: antagning@fyrbodal.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Magnus Åbergsgymnasiet

Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan

Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan

På Magnus Åbergsgymnasiet utbildas kockar, snickare, ekonomer, entreprenörer och en massa andra yrkesroller. Skolan har ett stort utbud av både nationella program och yrkesprogram där varje program har en egen del på skolan, vilket ger trygghet och nära kontakt med...


Läs mer om Magnus Åbergsgymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Magnus Åbergsgymnasiet

Karlstorpsvägen 159
46152 Trollhättan

 Visa telefonnummer
www.magnusabergsgymnasiet.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Elteknik från Magnus Åbergsgymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Magnus Åbergsgymnasiet
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Du kanske också är intresserad av: