Marco pluggar spelutveckling på LBS

LBS Kreativa Gymnasiet

Marco på LBS

Det absolut roligaste är att göra spelprojekten, man samlar ihop lite kompisar som man tycker är duktiga, kommer på ett ide till ett spel, pitchar den till en grafiker och sen bara kör man på och gör något man tycker är kul, på skoltid dessutom!

Jag heter Marco, är 16 år och går på LBS Helsingborg, Spelutveckling/Teknikprogrammet - design och produktutveckling, andra året.

När jag gick i åttan och besökte gymnasiemässan första gången hade jag ingen aning om vad jag ville göra efter nian, och jag hade ingen aning vilka val man hade. Jag gick runt och pratade med så gott som alla skolor som närvarade och jag fastnade för LBS och deras teknikprogram. De skulle hålla ett öppet hus samma kväll och det kändes som en självklarhet att gå på det. När jag kom in i skolan fastnade jag för atmosfären och efter att ha pratat med de lärare som skulle undervisa i spelutveckling kändes det helt enkelt bara rätt. När jag gick i åttan hade jag knappt någon aning om hur programmering fungerar och jag hade aldrig provat på det, men jag tyckte ändå att det lät som en intressant sak att testa eftersom jag alltid har varit intresserad av att lösa problem och överkomma utmaningar, något jag hört var det man sysslade med när man programmerade.

Som på alla högskoleförberedande program måste man läsa de vanliga ämnena som matte, svenska och engelska. Det som skiljer sig för mig är att jag läser en hel del kurser som är kopplade till spelutveckling. Vi läser bland annat programmering och digitalt skapande, under programmering lär man sig helt enkelt att programmera och under digitalt skapande får man uttrycka det man har lärt sig under programmeringen genom att skapa spel. Eftersom det kräver mycket tid och energi att bygga spel arbetar vi ofta i grupper om 3-4 programmerare. Det som är det roligaste med att läsa just det här på LBS är det att det också finns spelgrafiker på skolan som vi samarbetar med för att bygga både funktionella och fina spel.

När det kommer till att redovisa saker har vi sällan prov, det är ofta så att vi antingen presenterar något genom en presentation, en debatt eller genom att lämna in uppgifter, något som sträcker sig över alla ämnen och något som jag uppskattar väldigt mycket.

Lärarna vi har tycker jag är helt underbara, de bryr sig om att vi ska utvecklas och ifall man visar intresse för att vilja nå längre lägger de så mycket tid och ork de kan på att pusha en och ge en det stöd man behöver.

När man går en linje som är fokuserad kring något som också kan vara ett fritidsintresse blir det så att de i klassen är intresserade av samma saker som man själv, vilket är oerhört kul. Det blir lättare att skaffa vänner, och man har redan innan man ens har pratat med någon saker gemensamt och någonting man kan göra på fritiden tillsammans.

Just nu känns det som att jag kommer plugga vidare och det är helt enkelt för att jag vill bli så bra som möjligt på det jag kommer jobba med i framtiden. Jag tror att vägen till att bli bäst på något börjar i skolbänken.

Jag funderar bland annat på att gå vidare med forskning i bioteknik, fortsätta med spelutveckling eller kanske flytta till Australien och plugga något intressant där. Det som är så härligt med teknikprogrammet jag går och de individuella val man kan göra på LBS är det att jag i princip kan få vilket behörighet som helst och plugga vad jag vill efter studenten. Att plugga och sedan söka ett jobb utifrån vad man har läst är dock inte det enda sättet att skaffa ett jobb på om man är kreativ, man kan alltid starta ett eget företag och se hur det går, och det är exakt vad jag tänker göra. Jag har lite idéer som jag kan utföra med hjälp av det jag har lärt mig om programmering på gymnasiet, och att det skulle gå bra och vara något jag kan jobba med är rena drömmen.

Jag kan varmt rekommendera både LBS och spelutvecklingsprogrammet. Om du är en kreativ person är LBS den perfekta skolan, och om du tycker spelutveckling låter intressant är det det ultimata programmet.

Medlemslogin