Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Bygg- och anläggningsprogrammet
Inga recensioner än

Bygg- och anläggningsprogrammet, Plåtslageri

Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bygg- och anläggningsprogrammet

Inriktning Plåtslageri


Vill du bli byggnadsplåtslagare?

Då ska du välja Katedralskolans Bygg- och anläggningsprogram, ett program för dig som vill arbeta inom en bransch med många möjligheter.

I årskurs 1 får du en bred grund att stå på. Du provar på att armera, gjuta, snick­ra, måla och göra plåtarbeten för att få en inblick i olika delar. Detta kommer att hjälpa dig att välja rätt inriktning till års­kurs 2 och 3.

I yrkesteorin får du bland annat lära dig om byggskyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, grundläggande ritningsläsning, olika material och verktyg.

Oavsett vilken inriktning ställs stora krav på att kunna läsa och förstå instruktio­ner och ritningar. Att kunna göra nöd­vändiga beräkningar och tolka mätresul­tat är också en viktig del. Det är mycket viktigt att du kan ta eget ansvar och ar­beta självständigt men också samarbeta i grupp. Din yrkesskicklighet kommer att betyda mycket och du kommer att vara efterfrågad på arbetsmarknaden.

Inriktning Plåtslageri

Väljer du att utbilda dig till byggnads- el­ler ventilationsplåtslagare. Här får du lära dig allmänna grunder, såsom att tillverka, montera, sammanfoga, använda olika maskiner och handverktyg för tillverk­ning av olika plåtdetaljer inom ventilation eller byggnadsplåt. Under utbildningen får du även åka ut på kundarbeten, vilka exempelvis kan vara taktäckning och garneringsarbeten.

Arbetsplatsförlagt lärande

Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagt lärande, APL. Vanligtvis får du göra din APL under flera perioder under årskurs 2 och 3. Du får komma ut på olika företag och visa upp dina kunskaper och praktiskt tillämpa det du lärt dig i skolan. Det arbetsplatsförlagda lärandet är för de flesta inkörsporten till ett jobb och är därför ett mycket viktigt moment i din utbildning!

Efter gymnasiet

När du gått klart dina tre år på Bygg-, och anläggningsprogram­met ska du göra en lärlingstid på cirka 1,5 – 2 år på ett byggföretag. Under din lärlingstid, som bland annat ska ge dig färdighetsträning i yrket, är du anställd och har lön. Efter lärlingstidens slut är du fullt avlönad.

Studera vidare

Du som är elev på ett yrkesprogram har möjlighet under din tid på gymnasiet att läsa de kurser som krävs för att få grundläggande behörighet.

Inom Yrkeshögskolan kan du specialisera och fördjupa dina kunskaper eller skaffa dig en ny yrkesutbildning. Studerar du vi­dare på Folkhögskola eller Vuxenutbild­ning kan du läsa både yrkesutbildning eller kurser som krävs för att du ska få grundläggande och särskild behörighet för studier på högskola eller universitet.

Kombinera idrott och studier

Programmet går att kombinera med våra lokala idrottsutbildningar (LIU) under 1, 2 eller 3 år beroende på dina övriga val.

Högskolebehörighet nytt från 2023

Från och med hösten 2023 ingår de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet till högskolan. Du behöver alltså inte välja till dessa kurser. Däremot kan du välja att ta bort dem om du hellre vill fokusera på dina yrkeskurser. Detta val gör du inför gymnasiets årskurs 2.

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Plåtslageri, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Plåtslageri

Du söker programmet via antagningskansliet Utbildning Skaraborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Antagningskansliet 541 83 SKÖVDE
Telefon: 0500-49 80 00
Mejladress: utbildning@skaraborg.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Plåtslageri så kommer skolan att kontakta dig.
Katedralskolan, Skara
Brunsbogatan 1
53288 Skara

Katedralskolan i Skara – en framtid inte bara en dröm

Med utbildning i toppklass, så som exempelvis Estetiska programmet med både dans- och teaterinriktning men också IB- International Baccalaureate, erbjuder vi dig en framtid, inte bara en dröm. Här möts du av Katedralanda som kännetecknas av gemenskap, engagemang och närhet. En...

Läs mer om Katedralskolan, Skara och visa alla program.

Sponsrad