Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasieingenjör, Samhällsbyggande

Järfälla gymnasium
Programinformation
Järfälla
Gymnasieingenjör

Om utbildningen

Gymnasieingenjör på Järfälla gymnasium

Välkommen att plugga Gymnasieingenjör - Byggproduktion (Samhällsbyggande) på Järfälla gymnasium

Som gymnasieingenjör från Järfälla Gymnasium arbetar du i byggbranschen med arbetsledande uppgifter. Det handlar om att bygga konkreta samhällsfunktioner som t ex bostäder, industribyggnader eller vägar med broar.

En snabbare väg till arbete efter Teknikprogrammet

För att du ska lyckas med utbildningen använder vi våra goda erfarenheter från Bygg och anläggningsprogrammet. Under det fjärde teknikåret blandas teori och praktik hos ett byggföretag som också har god insyn i din utbildning.

Under året lär du dig om hur det går till på en byggarbetsplats. Det handlar både om det tekniska, hur bygget växer med leveranser av material och hur bygget styrs med ekonomi.

Med en examen som gymnasieingenjör inom byggproduktion tar du de första stegen i din karriär i byggbranschen som t ex biträdande arbetsledare, platsingenjör eller med liknande instegsuppgifter.

Till att börja med, antagning

När du blir antagen till TE4-Byggproduktion vid Järfälla Gymnasium har du med dig ett komplett gymnasiebetyg från tre år vid teknikprogrammet och helst från inriktningen Samhällsbyggande och miljö.

Om du inte har med dig kurserna Arkitektur/hus och Samhällsbyggande/Byggnadsverk och ändå vill starta din karriär i byggbranschen med TE4 hos oss kan vi komma att erbjuda en prövningmöjlighet till dem som söker oss som förstahandsval.


Vad är TE4?

Elever som har gymnasieexamen från teknikprogrammet kan gå ett fjärde tekniskt år för att utbilda sig till gymnasieingenjör. Utbildningen blandar undervisning i skolan med arbetsplatsförlagt lärande och ger goda möjligheter till jobb direkt.

Under studietiden varvas arbete i skolan och arbetsplatsförlagt lärande. Alla elever läser kursen Gymnasieingenjören i praktiken och gör ett examensarbete. Minst 10 veckors arbetsplatsförlagt lärande (apl) ingår i det fjärde året.

Även elever som senare vill läsa en teknisk högskoleutbildning har nytta av att gå det fjärde året då det också ger praktiska kunskaper som gör det lättare att klara en högre utbildning.

Samarbete mellan skola och näringsliv

Utbildningen sker i samarbete mellan skolan och näringslivet. Eleverna ska få möjlighet att utveckla ingenjörsmässiga färdigheter bland annat med hjälp av den internationellt erkända CDIO-modellen där eleverna får tänka ut lösningar på faktiska problem, skapa en lösning, genomföra och sedan förvalta lösningen.

Ett lokalt programråd är kopplat till utbildningen för att se till att utbildningen är relevant och leder till kompetenser som arbetsmarknaden vill ha.

Behörighet

En elev är behörig att söka det fjärde året om hon eller han har läst teknikprogrammet eller har en likvärdig utbildning. Från och med höstterminen 2018 är också vissa karaktärsämneskurser ett förkunskapskrav. Det är möjligt att göra ett studieuppehåll innan det fjärde året. Eleven måste däremot börja på utbildningen senast det kalenderår då hon eller han fyller 22 år.

En elev som vill söka till det fjärde året gör det till sin hemkommun. Om ansökan gäller en skola i annan kommun skickar din hemkommun ansökan vidare till rätt huvudman.

Gymnasieexamen

Efter avklarade studier når du en Gymnasieingenjörsexamen.

Ansökan

Ansök till Gymnasieingenjör, Samhällsbyggande

Som boende i samma kommun som Järfälla gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@ksl.se

Reportage

Amanda och Anna på Järfälla gymnasium

"Vi valde Bild & formgivning på Järfälla gymnasium"

Läs mer Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.


Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Gymnasieingenjör, Samhällsbyggande så kommer skolan att kontakta dig.

Järfälla gymnasium

Järfälla gymnasium

Välkommen till Järfälla gymnasium

Järfälla gymnasium erbjuder en bredd av spännande program. Här finns såväl högskoleförberedande utbildningar, yrkesprogram, introduktionsprogram som gymnasiesärskola. Du kan välja utbildningar som gör dig förberedd för att plugga vidare eller för att gå direkt ut i arbetslivet. Järfälla gymnasium ger stora valmöjligheter...


Läs mer om Järfälla gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Järfälla gymnasium

Mälarvägen 2
177 42 Järfälla

 Visa telefonnummer
jarfallagymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Gymnasieingenjör, Samhällsbyggande, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Reportage
"Vi valde Bild & formgivning på ...
Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Läs mer