Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Djur: Trav & Islandshäst

Jämtlands Gymnasium
Programinformation
Alsen
Naturbruksprogrammet
(Läs mer) Öppet hus
2020-04-07

Film

Jämtlands Gymnasium presenterar Naturbruksprogrammet!

Välkommen till Travskolan Wången!

Utbildningsinfo

Naturbruksprogrammet - Trav & Islandshäst på Wången

Vill du jobba med hästar? Drömmer du om en framtid som professionell inom trav eller islandshästsporten? Då är Naturbruksprogrammet, profil Trav eller Islandshäst, något för dig. Här kan du läsa på gymnasiet och kombinera ditt hästintresse med din gymnasieutbildning.

Studera en utbildning mot islandshästar

Naturbruksprogrammet med profil islandshäst är en yrkesförberedande gymnasieutbildning med riksintag.  Antagningen baseras på meritpoäng från grundskolan, och det är olika från år till år vilket som är det lägsta meritvärde du behöver för att komma in.

Här får du breda kunskaper inom hästhållning och arbete på ridskola. Du får utveckla dina kunskaper i ridning och träning av islandshäst tillsammans med våra duktiga lärare och fina hästar. Under ditt tredje år på gymnasiet är fokus på din yrkesexamen som hästskötare och diplomeringen till ridledare. Under vårterminen i åk 3 ingår även träning och förberedelse inför tävling av islandshäst. Du får också insikt i hur det är att ha företag i hästnäringen genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Och det finns möjlighet att söka stipendium för utlandspraktik. De senaste åren har några elever åkt till Frankrike för att praktisera i ett islandshäststall.

Studera en utbildning mot trav

Naturbruksprogrammets travprofil på Wången är en yrkesförberedande gymnasieutbildning med riksintag, specialiserad på travsport. Den här gymnasieutbildningen ger dig unika möjligheter att bygga ett brett kontaktnät inom travsporten. Det är den enda gymnasieutbildningen i Sverige där du kan ta en internationell hästskötarexamen för trav.

Kompetenser och framtid

Om du studerat profilen mot Islandshäst så får du efter godkänd examination Svenska Islandshästförbundets diplomering som ridledare och efter godkänt yrkesprov har du yrkesexamen som hästskötare. I utbildningen ingår också grundkurs avel, domarsekreterare och tappskokompetens.

Eller så kan du studera vidare på universitetet här på Travsportens Riksanläggning Wången; Hippologprogrammet har också inriktning travhäst. Du har nämligen möjlighet att läsa in högskolebehörighet under gymnasietiden. Du som studerat profilen mot Trav är redo att direkt börja jobba i ett travstall!

Utbildningen erbjuder dig:

  • Gymnasiegemensamma ämnen, karaktärsämnen samt möjlighet att läsa in högskolebehörighet.

  • Arbetsplats förlagt lärande, APL, under 18 veckor – både i Sverige och utomlands.

  • Teori varvat med praktiskt arbete i stall och under ridning/körning.

  • Hästskötarexamen utifrån branschens krav, behörighet till B-instruktörsutbildning inriktning islandshäst.

  • Aktivitetsledarskap, möjlighet att ta kör- och/eller montélicens för travsport.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djur: Trav & Islandshäst

Som boende i samma kommun som Jämtlands Gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Jämtlands gymnasieförbund. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: 83182 Östersund
Telefon: 063-14 02 00
E-post: gymnasieantagningen@jgy.se

Gymnasieexamen

Inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. Om du väljer engelska 6, svenska 2 och svenska 3 får du högskolebehörighet, förutsatt att du får godkända betyg motsvarande en yrkesexamen. Vi erbjuder även andra behörighetsgivande kurser, till exempel matematik 2a och 3b.

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djur: Trav & Islandshäst så kommer skolan att kontakta dig.

Jämtlands Gymnasium

Jämtlands Gymnasium

Lyckas med dina studier och nå dina mål på Jämtlands Gymnasium

Vill du satsa på något du är genuint intresserad av? Jämtlands Gymnasium tror att dina studieresultat kommer bli bättre om du trivs i skolan. Jämtlands Gymnasium erbjuder upp till 18 nationella program, med en hel rad av olika profiler och...


Läs mer om Jämtlands Gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Jämtlands Gymnasium

Jämtlands Gymnasieförbund
831 82 Östersund

 Visa telefonnummer
jgy.se


Recensioner

Snittbetyg: 3,5

Baseras på 6 recensioner.

777
(3)
Utbildning – Wången är ett bra val för dig som vill kombinera skola och kärlek till hästar. Passar om man är skoltrött och vill ha en roligare utbildning, eftersom det både är vanliga och häst-ämnen. Det ger en både högskolebehörighet för att plugga vidare och få jobb som hästskötare direkt efter skolan. Man får en egen passhäst att ta hand om o...
Visa hela
MG
(4)
Utbildning: Wången är för den som verkligen brinner för hästar. Man lär man sig snabbt vad som ingår i hästskötaryrket om man inte hållit på med det tidigare, speciellt om du kommer hit och inte hållit på med det länge eller överhuvudtaget. Det är en rolig utbildning och funkar väldigt bra om man skulle vara skoltrött eller inte helt vet vad ma...
Visa hela
julia
(4)
Min tid på Wången har gett mig många möjligheter och har hjälpt mig växa mycket som person och runt hästarna. När jag kom till Wången, hösten 2015, var mina förväntningar höga, samtidigt som det var en skrämmandes tid då man åker långt hemifrån utan att känna någon. Redan första dagen så hittade jag folk att vara tillsammans med, och sedan blev ...
Visa hela
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Naturbruksprogrammet, Djur: Trav & Islandshäst, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(3,5)
Baseras på 6 recensioner.