Skola för dig som tycker att matlagning eller servering är kul!

Stockholms Internationella Restaurangskola

Elev på SIRMöt Ludvig Melin, mottagare av Dagens Nyheters pris Framtidsdraken 2016

Varför valde du Stockholms Internationella Restaurangskola (SIR)?
Jag valde SIR för att det verkade som en grym skola. Skolan såg väldigt fräsch ut och bra storlek för mig.

Vad har SIR betytt för din personliga utveckling?
SIR har betytt väldigt mycket för min del, dem har höjt min kunskap i många olika ämnen men framförallt inom matlagning och som servis.

Vilka är dina förebilder?
Niklas Ekstedt är en av de kockar jag tycker väldigt mycket om.

Vad skulle du vilja säga till dem som är tveksamma till att välja
Restaurangprogrammet?
Det är en väldigt bra bransch om man tänker i framtiden, det kommer finnas många jobb åt unga kockar, då Sverige och framförallt världen behöver mat. Det är även en väldigt rolig bransch för folk som gillar fixa och trixa med mat och massa annat.

Vad gör du om fem eller tio år?
Oj, det är svårt att säga, men man har ju alltid förhoppningar av att vara framgångsrik och vara en stor kock, och kanske även äga en fin restaurang i stan.

Vad vill du säga till de elever som funderar på att söka till SIR?
Ha tålamod. Du kommer lära känna dig roliga, fina och speciella människor men ändå bra människor. Dessa lärare vi har här är grymt bra, det kommer du märka om du börjar här!

Vad vill du säga till föräldrar som har barn som vill söka till SIR?
Det är en lärorik skola med grym personal som tar hand om era barn. Det är en väldigt betryggande skola.

Wilma på SIRMöt Wilma Andersson, mottagare av Dagens Nyheters pris Framtidsdraken 2016

Varför valde du Stockholms Internationella Restaurangskola (SIR)?
När jag skulle välja gymnasium kollade jag först på de som hade inriktningen restaurang sen framförallt välja en skola som kunde hjälpa mig i den teoretiska delen på bästa sätt och en skola som kändes trygg. Jag kände redan av första intrycket av montern på Stockholmsmässan att det var rätt. Skolan var liten och verkade då som att lärarna brydde sig om eleverna, och det hade jag rätt i. Jag är nöjd med mitt val helt enkelt.

Vad har SIR betytt för din yrkesmässiga utveckling?
Det har ju hjälpt mig att förstå att restaurang är det rätta för mig, innan var jag osäker helt ärligt och det beror en stor del på självförtroendet som trodde att jag inte var tillräckligt bra. Men skolan visade mig att jag är duktig och att jag kan komma långt inom yrket.

Vad vill du säga till elever som funderar på att söka till SIR?
Jag skulle säga ‘Kör på!’ om du nu söker efter en liten mindre skola och med engagerade lärare. Om du har svårigheter inom något ämne, hjälper dom gärna till och ger dig resurser som just du behöver. Skolan erbjuder dig väldigt bra utbildning men bara om du är villig att ta emot den och jobbar för det.

Vilka är dina förebilder?
Jag har faktiskt bara en förebild. Det är min lärare på SIR, Clara Gustafsson. Hon är biträdande rektor för skolan & lärare i dryck och servering. Jag är väldigt intresserad av dryck och allt runt om ämnet, hon får mig så inspirerad i arbetet! Älskar hennes drivkraft, hon får mig att vilja lära mig mer. Hon själv har mycket erfarenheter som hon delar med sig till oss efter jobb på krogar och restauranger som är dessutom bra för oss elever att få höra hur det kan vara där ute i yrkeslivet. Älskar verkligen det hon gör och så mycket som hon kan.

Hanna på SIRMöt Hanna Stenstrand, mottagare av Dagens Nyheters pris Framtidsdraken 2016

Varför valde du Stockholms Internationella Restaurangskola (SIR)?
Jag hade fått en rekommendation från en tjej som gick på SIR tidigare och var supernöjd och det passar mig att skolan är liten, jag gillar att känna igen elever och lärare som går i korridoren. På gymnasiemässan kändes det som en seriös skola med trevlig och kunnig personal, för mig var valet solklart.

Vilka är dina drivkrafter?
När vi står i köket och i matsalen är såklart målet att ha nöjda gäster och att känna sig nöjd med sin prestation, det gör att jag inte nöjer mig med lagom utan vill att det ska vara bra, om inte perfekt. Jag drivs även av att det finns en enorm bredd inom branschen och en kan alltid utvecklas, gå vidare till nästa steg eller byta inriktning. Jag vill alltid tycka att det jag gör är kul eller känns nödvändigt på ett eller annat sätt.

Vad vill du säga till de elever som vill söka till SIR?
Om du tycker att matlagning, eller servering är kul ska du självklart börja på SIR. Det lönar sig alltid att göra det en tycker är kul då finns det en automatisk drivkraft. Det finns möjlighet till att läsa alla kurser som är högskoleförberedande om du skulle vilja plugga vidare. Jag tycker att en av sakerna som gör att SIR är en bra skola är att yrkeslärarna har många kontakter med Branschfolk och restauranger det gör att vi får en bra inblick i hur det kommer att se ut i framtiden för oss som kommer fortsätta inom restaurangvärlden.

Vad har matlagning spelat för roll i ditt liv såhär långt?
Jag har alltid varit intresserad av att laga och äta mat, för mig är det avslappnande att stå och laga mat eller baka och en ska ju ändå äta så det är ju ett perfekt sätt att kombinera nytta med nöje. När jag ska utvecklas och laga mat i skolan så tänker jag till mer och funderar på kombinationer, vad som ska göras när mm. Däremot när jag står hemma och lagar mat gillar jag att improvisera mer och bara höfta lite vilket är kul i det sammanhanget, jag tror jag utvecklas som mest när jag får göra på båda sätten.

Läs mer om Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Internationella Hotell- och Restaurangskolan.

Medlemslogin