Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 310 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 240,0
(medelvärde: 283,4)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 310 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 240,0
(medelvärde: 283,4)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Läs Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning mot Beteendevetenskap på Ingrid Segerstedts gymnasium i Göteborg

Väljer du den här inriktningen kommer du att utveckla och fördjupa dina kunskaper om människan som individ i samhället. Du kommer att utveckla färdigheter för att förstå, analysera och förklara mänskligt beteende i olika situationer och sammanhang. Vi studerar hur makt och resurser fördelas mellan individer och grupper i olika samhällen. Du lär dig hur förhållanden i världen avspeglas i lokalsamhället, samt hur du genom att arbeta lokalt kan påverka globalt. Särskild tonvikt läggs vid frågor om migration, normer och kulturmöten. Du kommer även att studera hur olika organisationer i din närhet påverkar människors livsvillkor. Dina studier avslutas med ett gymnasiearbete där du genomför en sociologisk fältstudie i lokalsamhället. Dina studier kommer att göra dig väl förberedd för universitetsstudier inom humaniora och samhällsvetenskap.

Så här gör vi

Beteendevetarens kunskapande och forskningssätt skiljer sig en del från övriga områden inom samhällsvetenskapen. Här handlar det till stor del om att försöka förstå människors och organisationers sätt att tänka, agera och fungera. Därför arbetar vi mycket med att undersöka genom intervjuer, enkäter och fältstudier. När vi lär oss om ledarskap, väljer vi att skugga en person i ledarposition och att sedan intervjua denne för att förstå hur hen agerar. När vi vill förklara orättvisor i samhället, ger vi oss ut i verkligheten och undersöker detta. Det praktiska arbetet kompletteras med teoretisk kunskap och skapar på så sätt det vetenskapliga förhållningssätt som vi eftersträvar för att göra dig som elev väl förberedd för fortsatta högskolestudier.

Skolverket om utbildningen

Inriktningen beteendevetenskap ska ge kunskaper om människors utveckling, socialisation och samspel i olika sammanhang. I inriktningen ska eleverna fördjupa sin förståelse av människors agerande som individer samt som deltagare i grupper, organisationer och samhällen ur olika perspektiv. Inriktningen ska även ge kunskaper om kommunikation, lärande och ledarskap samt utveckla elevernas förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen.

Ingrid Segerstedts gymnasium

Är en skola som utbildar unga människor till kunniga och engagerade, modiga och öppna, empatiska och trygga världsmedborgare.

Våra elever ska vara beredda att i alla lägen i livet aktivt arbeta för att stärka demokratin, yttrandefriheten, alla människors lika värde, empati och fredliga lösningar av konflikter.

Våra lärare

Våra lärare är kunniga och engagerade. De brinner för sitt uppdrag och gör alltid sitt yttersta för att på bästa sätt hjälpa våra elever att lyckas med sina studier. Samtliga lärare är behöriga och legitimerade.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Ingrid Segerstedts gymnasium
Södra Vägen 25
41221 Göteborg

En skola som utbildar unga människor till kunniga och engagerade, modiga och öppna, empatiska och trygga världsmedborgare. Skolans elever ska vara beredda att i alla lägen i livet aktivt arbeta för att stärka demokratin, yttrandefriheten, alla människors lika värde, empati...

Läs mer om Ingrid Segerstedts gymnasium och visa alla program.

Sponsrad