Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Trädgård

Hvilangymnasiet, i Åkarp (+2 orter)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 20 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 207,5
(medelvärde: 256,7)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 20 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 207,5
(medelvärde: 256,7)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Naturbruksprogrammet på Hvilan Gymnasium

Plugga inriktningen Trädgård på Naturbruksprogrammet på Hvilangymnasiet


På Hvilangymnasiet i Kabbarp får du välja mellan tre stycken olika profiler när du pluggar på inriktningen Trädgård: Trädgårdsanläggare och Trädgårdsmästare. Lärarna på skolan är antingen trädgårdsmästare, trädgårdsingenjörer hortonomer eller landskapsarkitekter med lång erfarenhet och hög kompetens.

Trädgårdsanläggare

Är du intresserad av växter, maskiner och anläggning är det här ett självklart utbildningsval!

I utbildningen får du köra alla de maskiner och redskap som är förekommande i branschen. Skolan har en stor maskinpark med traktorer, hjullastare, grävmaskiner och större gräsklippare. Under utbildningen får du lära dig att hantera och köra en mängd olika maskiner.

Jämfört med andra anläggningsprogram lär du dig här även växter, träd och en del trädgårdsodling, vilket gör att du får en bredare kompetens och högre anställningsbarhet efter gymnasiet. Skolan har förutom egna odlingar av växter en specialutrustad markbyggnadshall där man kan anlägga även på vintern.

Trädgårdsmästare

Har du en längtan efter att veta mer om växter, odling och att vara med och skapa gröna utemiljöer? Då är trädgårdsmästare den perfekta utbildningen för dig. Odlingsbranschens egen skola!

På skolan finns flera odlingar, både friland och växthus. I Kabbarp används de grönsaker och den frukt som odlas till skollunchen eller säljs till välrenommerade restauranger i hela södra Sverige och i Danmark. Kopplingen mellan jord och bord blir tydlig och du lär dig att odla allt ifrån trädgårdsväxter till grönsaker, exotiska frukter och bär. 

I utbildningen ingår design av framtidens trädgårdar. Undervisningen fokuserar bland annat på nya trender, stadsnära odling, takträdgårdar och vinodling.

Skolan har en stor maskinpark med traktorer, hjullastare, grävmaskiner och större gräsklippare. Under utbildningen får du lära dig att hantera och köra en mängd olika maskiner.

UF-företag

Under gymnasietiden får du, i samarbete med Ung Företagsamhet, starta och driva ett eget företag – en erfarenhet som du kommer att ha stor nytta av i ditt framtida yrkesliv.

Högskolebehörighet och framtidsdrömmar

Vill du fortsätta studera efter gymnasiet kan du exempelvis vidareutbilda dig till kvalificerad trädgårdsmästare eller arborist på yrkeshögskolan. Vill du studera till landskapsingenjör, landskapsarkitekt eller trädgårdsingenjör med inriktning design kan du göra det på högskolan eller universitetet.

Grön skola nära stan

Hvilangymnasiet ligger i en härlig miljö med egna parkområden, grönsaksfält, markbyggnads- och maskinhallar och 600 kvm växthus. Skolan ligger naturskönt, men samtidigt nära både Malmö och Lund och många av eleverna bor på vårt internat. Med buss är du inne i centrala Malmö eller Lund på 15 minuter och på 40 minuter kan du vara i Köpenhamn.

Bo på vårt populära internat

Skolan erbjuder en välkomnande stämning på det hemtrevliga internatet med plats för ca 75 studerande. När du bor på internatet ingår frukostbuffé, hemlagad lunch och kvällsmat samt kvällsfika. Varje dag ordnar skolans personal någon fritidsaktivitet, t.ex. yoga, thaiboxning, utflykter eller innebandy. Aktiviteterna varierar efter årstid och de boendes intressen. Några av de äldre eleverna som är med i Hvilans skolidrottsförening arrangerar också olika aktiviteter. I anslutning till boendet finns tillgång till gym, idrottssal, utomhusarena, kök, TV-rum och bastu.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Trädgård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 3 startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Lund

Höst

  • Klassrum
  • Malmö

Höst

  • Klassrum
  • Åkarp

Studera visare på Hvilan Utbildning

Att gå ett yrkesförberedande program skapar möjligheten att öppna alla dörrar. Genom att lägga till kompletterande kurser kan du enkelt skaffa dig en högskolebehörighet. På så sätt får du alla fördelar med ett studieförberedande program, samtidigt som du efter studenten möter en blomstrande arbetsmarknad!

Hvilan erbjuder:

John Taylor

Att läsa trädgård på Hvilangymnasiet är en självklarhet, med skolans gröna ägande och mångåriga erfarenhet av gröna utbildningar. Skolan har ett tätt samarbete med bland annat trädgårdsinspiratören John Taylor som ni kan se i SVTs succéprogram Trädgårdstider. John har bland annat arbetat fram Hvilan projektet  ”Viktoriaträdgården” tillsammans med våra elever. Viktoriaträdgården består av flera olika trädgårdar vilka används i utbildning av Hvilans studerande. Namnet ”Viktoria” härleder till och hyllar den tiden under 1800-1900 talet som anses vara en guldålder ur ett trädgårdsperspektiv. Trädgårdarna ger de studerande möjligheter att odla och studera flera olika trädgårdskulturer över hela året.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Trädgård

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Malmö. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Besöksadress: Storgatan 20, Postadress: Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Malmö stad, 205 80 Malmö
Telefon: 040-34 33 90 
Mejladress: antag@malmo.se

Fortsatta studier

Att gå ett yrkesförberedande program skapar möjligheten att öppna alla dörrar. Genom att lägga till kompletterande kurser kan du enkelt skaffa dig en högskolebehörighet. På så sätt får du alla fördelar med ett studieförberedande program, samtidigt som du efter studenten möter en blomstrande arbetsmarknad!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Trädgård så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Hvilangymnasiet
Kabbarpsvägen 126
232 52 Åkarp

Välkommen till Hvilangymnasiet

På Hvilangymnasiet i Kabbarp kan du gå ett av våra yrkesförberedande program! Välj mellan Naturbruksprogrammet, Hantverksprogrammet och Restaurang och livsmedelsprogrammet. På Hvilangymnasiet är det viktigt med en hållbar skolgång där du som elev står i fokus – visionen är att...

Läs mer om Hvilangymnasiet och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Ell
11 apr 2019
Mysigaste skolan

Hvilan är en lite mindre skola med mysig stämning. Alltid blommor på borden och maten är på den övre delen av skalan. Man känner sig hemma, men kanske är pga att jag bor på inte...

Visa hela
Sponsrad