Visar 1-20 av 63 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 63 träffar
1
2
3
4

Gymnasieutbildning mot Djur

Mer om inriktningen Djurvård

Drömmer du om att arbetar med djur som hund, häst, eller delfiner? Kanske vill du arbeta med djursjukvård eller som djurskötare på en ridskola eller i en djurpark?

Fördjupa dig inom arbete med hästar, hundar, djurparksdjur - eller naturvetenskap!

Genom att välja inriktningen Djurvård på Naturbruksprogrammet får du chansen att sätta djurens bästa i fokus och kanske ta ansvar för djur. Arbetet kan ibland vara tungt men också mycket givande. Du har mycket att välja på för att hitta en djurutbildning på gymnasiet som passar just ditt intresse. Olika gymnasieskolor erbjuder olika profiler på djurvårdsinriktningen. Exempel på profiler och fördjupningar är djurpark, hund, häst och sällskapsdjur. Du kan också läsa fördjupning i naturvetenskap. På så vis förbereds du för vidare studier och får behörighet för att läsa vidare till exempelvis veterinär eller hippolog.

Lär dig utfodra och sköta om djur

Många moment under din gymnasieutbildning med inriktning Djurvård innehåller aktiviteter kring djur i det vilda, på bondgård eller i djurpark. Du kan också läsa för att bli ridlärare. Idag är det också många som frågar efter djurskötare. Du kommer att få lära dig hantera, utfodra och sköta djur. Det finns många gymnasieskolor som också erbjuder dig att ta med ditt eget djur till skolan.

Att läsa inriktningen Djurvård på gymnasiet innebär att du får en mycket praktisk utbildning. Eftersom Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram ingår praktik, det vill säga APL (arbetsplatsförlagt lärande). Genom din praktik har du mölighet att tidigt få in en fot i arbetslivet och lära känna värdefulla kontakter inom djurbranschen. Du ökar din erfarenhet och kompetens inom olika djuryrken, vilket underlättar när du sedan ska söka jobb efter gymnasiet.

Det kan vara bra att tänka på att arbete med djur ibland kan vara tungt. Du bör också vara säker på att du inte har några allergier som kan skapa obehag i ditt kommande yrke.

Jobb- och studiemöjligheter efter inriktningen Djurvård

Efter att ha läst inriktningen Djurvård på Naturbruksprogrammet finns många valmöjligheter. Du kan exempelvis arbeta på hunddagis, som hästskötare, på zoo, i djurparker, eller på andra anläggningar med djur. Det finns också möjlighet att starta ett eget företag efter att du gått en gymnasieutbildning med inriktning Djurvård.

Vill du vidareutbilda dig kan du också läsa vidare på SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet. För att komma in på SLU krävs dock att du har läst en naturvetenskaplig profil med kemi, biologi och fysik. SLU finns på flera olika orter i landet och erbjuder utbildningar till exempelvis djurvårdare, djurskyddsinspektör, hippolog eller agronom. 

Läs till veterinär efter gymnasiet

Med den naturvetenskapliga profilen har du även möjlighet att läsa vidare för att bli veterinär, vilket kräver studier på Sveriges Lantbruksuniversitet. Veterinärutbildningen är 5,5 år lång och omfattar 220 högskolepoäng. Det finns också flera skolor utomlands som accepterar svenska veterinärstudenter.

Källa: Arbetsförmedlingen, Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
Lilian på Vård- och omsorgsprogr...

Lilian går andra året på Vård och omsorgsprogrammet på Praktiska Gymnasiet Nykvarn. Läs mer om hur hon tycker det är att plugga på skolan!

Läs mer
Ville om Bygg- och anläggningspr...

Ville går andra året på Bygg och anläggning här på Praktiska Gymnasiet Malmö Limhamn.

Läs mer
Jonathan om Fordons- och transpo...

Jonathan läser det sista året på Fordons- och transportprogrammet här på Praktiska Gymnasiet Falun.

Läs mer
Nathalie valde Estetiska för tre...

Det praktiska och kreativa var det som lockade Nathalie att söka Estetiska programmet. Nu har intresset för måleri och teckninng fått konkurrens av filmproduktion. De stora inslagen av media under utbildningen har hjälp Nathalie att hitta nya infallsvinklar i sitt skapande.

Läs mer
Michaela har hittat drömjobbet s...

Michaela Pikkarainen läste inriktningen Hund på Realgymnasiet. Idag arbetar hon som hundfrisör och möter dagligen hundar och deras ägare. Läs mer om hennes resa!

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information