Visar 1-20 av 202 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
  • = Har lediga platser
Visar 1-20 av 202 träffar
1
2
3
4
...
11

Läs ämnen inom Ekonomi på gymnasiet

Inom ekonomi finns många områden att fördjupa sig i under din gymnasieutbildning. Det finns ämnen som marknadsföring, redovisning, entreprenörskap, bokföring och mycket mer. Med en ekonomisk gymnasiebakgrund får du en bred grund att stå på inför ditt framtida arbetsliv eller fortsatta studier på högskola och universitet.

Starta eget företag eller res utomlands

En gymnasieutbildning med ekonomi som valbar kurs eller inriktning ger dig även möjlighet att studera utomlands och kan leda till yrken inom företagsekonomi marknadsföring, ekonomi, systemvetenskap eller lärare i ekonomi. Inom många gymnasieutbildningar med inriktning ekonomi får du chansen att starta upp ditt eget företag. På vissa gymnasium kan du läsa ekonomi och få chansen att bli diplomerad gymnasieekonom. Yrken som du kan arbeta med efter en ekonomiutbildning på gymnasiet är ekonom, civilekonom eller ekonomiassistent.

Ekonomi på Ekonomiprogrammet

Gymnasieprogrammet med störst fokus på ekonomi är Ekonomiprogrammet. På Ekonomiprogrammet kan du välja mellan inriktningarna Ekonomi eller Juridik. Programmet ger dig högskolebehörighet och du kan sedan läsa vidare på universitet eller högskola till bland annat civilekonom, revisor eller banktjänsteman.

» Här hittar du alla gymnasieutbildningar som erbjuder Ekonomiprogrammet

Ekonomi på Handels- och administrationsprogrammet

Även Handels- och administrationsprogrammet ger dig kunskaper inom ekonomi. På programmet får du också möjlighet att starta eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet, vilket kräver ett intresse för ekonomi och vinstdrivande verksamhet. Programmet är först och främst yrkesförberedande, om du vill läsa vidare efter gymnasiet behöver du din yrkesexamen från programmet och betyg i:

  • Svenska eller svenska som andraspråk 2 
  • Svenska 3 
  • Engelska 6 

» Här hittar du alla gymnasieutbildningar som erbjuder Handels- och administraitionsprogrammet

Läs Ekonomi på andra program under gymnasiet

På de flesta gymnasieskolor kan du också välja ett gymnasieprogram med en annan inriktning och sedan välja en ekonomisk kurs i det individuella valet. Företagsekonomi är en vanlig kurs att läsa till om du vill läsa mer ekonomi på gymnasiet. På kursen får du lära dig mer om blandat annat bokföring och bokslut, ekonomiska begrepp, inköp och försäljning. 

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
Internationella projekt på KLARA
Klara Teoretiska Gymnasium i Västerås

Emma Frykholm läser sitt första år på Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap på Klara Teoretiska Gymnasium i Västerås. Hon berättar om varför man ska välja KLARA, om sammanhållningen, lärarna på skolan och sina framtidsplaner.

Läs mer
Samhällseleven Esmeralda: ”Det u...

Hon vill bli utredare eller kriminaltekniker, ser gymnasiet som en chans att lära känna nya människor och tycker den studiecoachning, som finns på schemat varannan vecka, hjälper henne i skolarbetet.
- Tillsammans med din studiecoach sätter du personliga mål i alla ämnen, som du sedan jobbar mot. Det underlättar för att höja dina betyg, säger Esmeralda, som läser samhällsprogrammet på Kunskapsgymnasiet Globen.

Läs mer
Natureleven Emine: ”Jag drömmer ...

Hon drömmer om att bli forskare och tycker att det bästa med gymnasiet är stämningen på skolan.
- Jag känner mig aldrig uttråkad. Allt vi går igenom är så intressant, säger Emine, som pluggar natur på Kunskapsgymnasiet Liljeholmen.

Läs mer
Natureleven Maryam: ”Jag känner ...

Hon drömmer om att bli arkitekt eller ingenjör och sökte till Kunskapsgymnasiet efter rekommendationer från vänner och familj.
- Jag känner mig alltid trygg i skolan och det ökar motivationen hos mig, säger Maryam, som pluggar natur på Kunskapsgymnasiet Globen.

Läs mer
Spetsutbildning i biomedicin
Härnösands gymnasium

– Jag sökte hit för att jag är intresserad av biologi och för att jag ville gå ett högskoleförberedande program. Jag har alltid gillat biologi, säger Mira Li Jansson.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information