Teknikprogrammet

Teknikprogrammet, Teknikvetenskap

Östra gymnasiet, i Stockholm (+2 orter)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
11 december, 2023 19:00
(+ Läs mer )
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
11 december, 2023 19:00
(+ Läs mer )
Få mer information om programmet 👍

Teknikprogrammet, Teknikvetenskap

Teknikprogrammet

Teknikprogrammet, inriktning Teknikvetenskap

Teknikprogrammet, inriktning Teknikvetenskap på Östra gymnasiet är en bred utbildning som omfattar de klassiska teknik- och naturvetenskapsämnena.

Du får fördjupade teoretiska kunskaper inom teknik, matematik och fysik och behörighet att läsa vidare till bland annat civilingenjör. Genom profilen Visualisering läggs extra tonvikt på hur grafik och annan visuell media kan användas inom teknik och naturvetenskap för att förmedla information och illustrera samband. Du får bland annat lära dig 3D-modellering, skapande av informationsgrafik, simulering och datavisualisering.

Nyckelord: CAD - 3D-modellering - Prototyper - Simulering - Data science - Datavisualisering - Informationsgrafik

Program och programspråk: Photoshop (el. webbalternativ) - Illustrator (el. webbalternativ) - Blender (3D-grafik) - Python (för data science) - Javascript/p5js (för webbaserad grafik)

De elever som läser teknikprogrammet har ofta en naturlig nyfikenhet, är fulla av idéer och nyfikna på nyheter och utveckling. Allt detta är en förutsättning för att kunna arbeta med innovation på olika plan. 

Innehåll på inriktning Teknikvetenskap

Kurser på inriktning Teknikvetenskap:

 • Teknik 2 – 100p
 • Fysik 2  – 100p
 • Digitalt skapande 1 – 100p
 • Matematik 4 – 100p

Framtiden efter Teknikprogrammet

Efter Teknikprogrammet på Östra Gymnasiet kan du arbeta som till exempel civilingenjör, arkitekt, art director, kriminaltekniker, datatekniker, industridesigner, dataspelsutvecklare, systemvetare, webbdesigner, sales engineer, sjukhustekniker, miljöingenjör, fysiker, mjukvarudesigner eller forskare.

Är du intresserad och vill veta mer om Teknikprogrammet, Teknikvetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 3 startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Huddinge

Höst

 • Klassrum
 • Stockholm

Höst

 • Klassrum
 • Trångsund

Gymnasieingenjör - fjärde året

Gymnasieingenjörsutbildningen på Östra

Gymnasieingenjörsutbildningen startades för att tillgodose det stora behovet av ingenjörer i Sverige. Det var regeringen som beslutade att inrätta ett fjärde år på Teknikprogrammet och att detta extra år skulle ge titeln gymnasieingenjör. Titeln innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Tanken är också att det fjärde året ska ge dig kunskaper som gör det lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.

Programmering och IT-utveckling

På Östra gymnasiet kan du läsa profilen informationsteknik med utgång mjukvarudesign. Här är kurserna främst inriktade mot programmering och du får fördjupade kunskaper om och färdigheter i utveckling av IT-projekt. Du får lära dig att utveckla olika IT-system vilket innebär att du blir bra på bland annat:

 • Programmering
 • Samarbete med andra människor
 • Dokumentation av arbetet
 • Uppföljning och kvalitetsstyrning

Östra gymnasiet ser tillsammans med representanter från IT-branschen och från högskolan till att utbildningens innehåll uppfyller branschens behov.

Kurser i utbildningen

Det fjärde året på teknikprogrammet innehåller kurser på totalt 900 poäng. Av dessa är 400 poäng gemensamma för alla skolor som erbjuder gymnasieingenjörsutbildning med utgång mjukvarudesign. Övriga 500 poäng bestäms av varje skola. På Östra satsar man på Backend-programmering, vilket är den typ av programmeringskunskap som ligger till grund för systemutveckling. Som backend-programmerare arbetar du bland annat med basbearbetning och databaser i program som C++ och SQL. Du läser också gränssnittsdesign för att säkerställa att utseende och funktionalitet är kompatibla.

Obligatoriska kurser 400 p
Examensarbete 100 p
Gymnasieingenjören i praktiken 200 p
Mjukvarudesign 100 p

Övriga kurser 500 p
Datalagring 100 p
Datalogi 100 p
Gränssnittsdesign 100 p
Programmering 2 100 p
Teknik - specialisering 100 p

Programfördjupningar inom inriktning Teknikvetenskap (TE)

Under ditt första läsår på gymnasiet kommer du att få välja en programfördjupning. Vilka programfördjupningar som erbjuds skiljer från skola till skola, så undersök detta noga i ditt val av skola. På Östra gymnasiet kommer följande val av programfördjupningar (inklusive kurser) erbjudas:

Informations- och medieteknik

Om du läser inriktning teknikvetenskap och är nyfiken på att lära dig grunderna inom programmering och webb så är det här en bra fördjupning.

Kurser:
Programmering 1 – 100p
Webbutveckling 1 – 100p
Entreprenörskap 1 – 100p

Kriminalteknik

Här blandas naturvetenskap med beteendevetenskap och ger en inblick i hur kriminaltekniskt arbete fungerar i verkligheten. Praktik blandas med teori när du får göra laborativa DNA-analyser och psykologiska profiler. 

Kurser: 
Psykologi 1 & 2 – 50p+ 50p
Kriminalteknik – 100p
Kemi 2 – 100p

Matematik

Här kan du fördjupa dig i matematikens möjligheter och få en inblick i den matematik man läser på högskolan. Du får bland annat läsa diskret matematik, strategier för problemläsning, funktionslära, integrationsmetoder, matriser och vektorer. 

Kurser: 
Matematik 5 – 100p
Matematik: Specialisering – 100p
(Inriktning Informations- och medieteknik läser även Matematik 4 – 100p)

Ansökan

Ansök till Teknikprogrammet, Teknikvetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Teknikprogrammet inriktning teknikvetenskap ger dig en högskoleförberedande examen.

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Teknikprogrammet, Teknikvetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Skolrecensioner

Snittbetyg: 4,6

Baseras på 5 recensioner
Skriv en recension
5/5
Kasiem Saeed
16 feb 2021
Ett tekniskt perspektiv

Jag upplevde att utbildningen var väldigt verklig. Med det menar jag att lärarna försökte förbereda oss inför det verkliga livet som kommer efter gymnasiet. Maten var också väld...

Visa hela
5/5
Julie
23 apr 2018

Jag valde teknikprogramet eftersom jag ville ha en bred teknisk utbildning, så att jag kunde välja många framtida jobb. Östra erbjöd den utbildningen med en massa bra lärare som...

Visa hela
4/5
Elev i TETE15
05 apr 2017
Teknik passar dig

Skolan låter eleverna ta mycket individuellt ansvar i sin utbildning, vilket leder till att man själv kan planera och hantera sina studier på ett sätt som man själv är bekväm me...

Visa hela
Östra gymnasiet
Kvartettvägen 2-6
142 63 Trångsund

Välkommen till Östra gymnasiet!

Östra gymnasiet är en modern, öppen och ljus kommunal gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever i Skogås i Huddinge Kommun - med pendeltåg dit tar det endast 20 minuter från Stockholm city, 17 min från Södra station, ca 12 från Älvsjö/Årstaberg...

Läs mer om Östra gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad