Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Östra gymnasiet, i Stockholm
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
7 november, 2024 18:30
(+ Läs mer )
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
7 november, 2024 18:30
(+ Läs mer )
Få mer information om programmet 👍

Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet

Om du är nyfiken på mänskligt beteende och psykologi då kan inriktningen Beteendevetenskap, på Samhällsvetenskapsprogrammet var något för dig!

Inriktningen Beteendevetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet öppnar många vägar för dig som siktar på att jobba med till exempel människor, samhällsfrågor och internationella relationer och kan lägga grunden för yrken såsom till exempel journalist, lärare, polis, advokat, säljare, socionom, psykolog etc.

Inom samhällsvetenskapen står människan i centrum och du utvecklar din förmåga att tolka, förstå och förklara människors beteenden och företeelser i samhället.

Du går på djupet i svenska och utländska samhällens strukturer, verksamheter och funktioner. Och reflekterar över frågor som demokrati, kommunikation, etik, genus, miljö och makt ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter.

Innehåll på inriktning Beteendevetenskap

Inriktningen Beteendevetenskap ger dig en möjlighet att studera tillsammans med likasinnade för att lösa verkliga samhällsproblem och göra din röst hörd. Förutom de teoretiska verktygen för att förstå människors beteende och samhälleliga dynamik, får du även praktiska färdigheter för att påverka positivt.

Vi gräver djupt ner i ämnen som psykologi, sociologi och beteendevetenskap för att förstå vad som driver oss att agera som vi gör, och sedan använder vi den kunskapen för att implementera strategier för positiv förändring.

Kurser i inriktningen Beteendevetenskap:

  • Kommunikation – 100p
  • Ledarskap och organisation – 100p
  • Psykologi 2 – 50p
  • Samhällskunskap 2 – 100p
  • Sociologi – 100p

Programfördjupningar på Samhällsvetenskapsprogrammet

Östra gymnasiet erbjuder programfördjupningar som du kommer att välja i årskurs 1 (och läsa i årskurs 2 och 3). Mer info längre ned på sidan om de olika programfördjupningarna som finns att välja mellan.

Lär känna Samhällsvetenskapsprogrammet: Elev för en dag eller Infokväll!

Mellan september och mitten av maj är du (i årskurs 8-9) Varmt Välkommen som Elev För en Dag på SAM på Östra gymnasiet. Du anmäler dig på vår webb.

Eller besök en av våra Infokvällar och träffa elever och lärare från Samhällsvetenskapsprogrammet. Varmt välkommen följande datum läsåret 2024/25 (portarna öppnas kl. 18:30 och kl. 19 gemensam info i matsalen):
Torsdag 7 november 2024
Onsdag 27 november 2024
Måndag 9 december 2024
Tisdag 14 januari 2025
Torsdag 6 februari 2025

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm
  • Svenska

Programfördjupningar inom inriktning Beteendevetenskap (SA)

Under ditt första läsår på gymnasiet kommer du att få välja en programfördjupning. På Östra gymnasiets inriktning Beteendevetenskap erbjuds följande val av programfördjupningar:

Internationellt

Förutom engelska på avancerad nivå får du här studera olika kulturers värdesystem, mänskliga rättigheter och hur internationellt samarbete påverkar den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen. 

Kurser: 
Engelska 7 – 100p
Internationella relationer – 100p

Juridik och Kriminologi

Ta reda på hur skyddet av de mänskliga rättigheterna fungerar i Sverige och internationellt. Lär dig mer om våra grundlagar, om EU-rätt, hur det går till i en rättegång och om olika syn på brott och straff.

Kurser:
Kriminologi – 100p
Rätten och samhället – 100p

Pedagogik & ledarskap

Lär dig om människors lärande, utveckling och socialisation i olika sammanhang. Vad ledarskap är, ledarskap ur olika perspektiv samt hur individer och grupper påverkar och påverkas av ledaren. Fördjupningen har tydligt fokus på kommunikation, konflikt och konflikthantering.

Kurser: 
Pedagogiskt ledarskap – 100p
Lärande och utveckling – 100p

Socialt företagande 

Här fokus kommunikation, metod och analys av marknadsföring och marknadsinformation. Andra inslag är lagar, etik och hållbar utveckling kopplat till marknadsföring. Viktiga faktorer för affärsutveckling är ytterligare ett inslag. 

Kurser:
Entreprenörskap – 100p
Marknadskommunikation – 100p

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Beteendevetenskap ger dig en högskoleförberedande examen.

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Skolrecensioner

Snittbetyg: 3,9

Baseras på 10 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Helena Bai
23 feb 2021
Ett perfekt val

Jag kan inte ens föreställa mig att gå en annan skola än Östra Gymnasiet. Skolan som helhet är toppen. Det är rent i skolan och stämningen är alltid god. Lärarna är pedagogiska ...

Visa hela
5/5
Eveline
09 apr 2018
Nöjd med sambeteende!

Sambeteende på Östra Gymnasiet var helt rätt val för mig! Kurserna som man läser handlar mycket om det mänskliga beteendet - både i samspel med andra och ur ett mer psykologiskt...

Visa hela
5/5
Elias "The man" Martinsson
22 feb 2018
Man vet vad man får!

De förväntningar jag fick inför programmet när jag först fick höra om det på en infokväll var precis de förväntningar som möttes när jag började i skolan. Jag har hört om så mån...

Visa hela
Östra gymnasiet
Kvartettvägen 2-6
142 63 Trångsund

Välkommen till Östra gymnasiet!

Östra gymnasiet är en modern, öppen och ljus kommunal gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever som samarbetar, hjälper och stöttar varandra till goda studieresultat. Östra gymnasiets öppna och ljusa lokaler (högt i tak och stora fönster) stod klara 2005 och erbjuder...

Läs mer om Östra gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad