Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Östra gymnasiet, i Stockholm (+2 orter)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
11 december, 2023 19:00
(+ Läs mer )
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
11 december, 2023 19:00
(+ Läs mer )
Få mer information om programmet 👍

Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap på Östra gymnasiet

Inriktningen Beteendevetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet öppnar många vägar för dig som siktar på att jobba med till exempel människor, samhällsfrågor och internationella relationer och kan lägga grunden för yrken såsom till exempel journalist, lärare, polis, advokat, säljare, socionom, psykolog etc.

Innehåll på inriktning Beteendevetenskap

Samhällsvetenskap handlar om att lära sig att tolka, förstå och förklara både enskilda människors beteende och företeelser i samhället i stort.

Om du är intresserad av mänskligt beteende och psykologi är inriktningen Beteendevetenskap verkligen något för dig. Här lär du dig vad som formar och påverkar oss, krishantering och hur vi socialiseras i olika grupper. Arvet och miljöns betydelse för våra livsvillkor diskuteras, liksom etik och kriminalitet. Du lär dig även att jämföra olika psykologiska perspektiv och teorier. Kurser i inriktningen:

 • Kommunikation – 100p
 • Ledarskap och organisation – 100p
 • Psykologi 2 – 50p
 • Samhällskunskap 2 – 100p
 • Sociologi – 100p

Samhällsvetenskapsprogrammet

Östra gymnasiet erbjuder programfördjupningar som du kommer att välja när du går på gymnasiet, till år 2 och 3. Läs mer nedanför om de olika programfördjupningarna.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 3 startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Huddinge

Höst

 • Klassrum
 • Stockholm
 • Svenska

Höst

 • Klassrum
 • Trångsund

Programfördjupningar inom inriktning Beteendevetenskap (SA)

Under ditt första läsår på gymnasiet kommer du att få välja en programfördjupning. På Östra gymnasiets inriktning Beteendevetenskap erbjuds följande val av programfördjupningar:

Internationellt

Förutom engelska på avancerad nivå får du här studera olika kulturers värdesystem, mänskliga rättigheter och hur internationellt samarbete påverkar den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen. 

Kurser: 
Engelska 7 – 100p
Internationella relationer – 100p

Juridik och Kriminologi

Ta reda på hur skyddet av de mänskliga rättigheterna fungerar i Sverige och internationellt. Lär dig mer om våra grundlagar, om EU-rätt, hur det går till i en rättegång och om olika syn på brott och straff.

Kurser:
Kriminologi – 100p
Rätten och samhället – 100p

Pedagogik & ledarskap

Lär dig om människors lärande, utveckling och socialisation i olika sammanhang. Vad ledarskap är, ledarskap ur olika perspektiv samt hur individer och grupper påverkar och påverkas av ledaren. Fördjupningen har tydligt fokus på kommunikation, konflikt och konflikthantering.

Kurser: 
Pedagogiskt ledarskap – 100p
Lärande och utveckling – 100p

Socialt företagande 

Här fokus kommunikation, metod och analys av marknadsföring och marknadsinformation. Andra inslag är lagar, etik och hållbar utveckling kopplat till marknadsföring. Viktiga faktorer för affärsutveckling är ytterligare ett inslag. 

Kurser:
Entreprenörskap – 100p
Marknadskommunikation – 100p

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Beteendevetenskap ger dig en högskoleförberedande examen.

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Skolrecensioner

Snittbetyg: 3,9

Baseras på 10 recensioner
Skriv en recension
5/5
Helena Bai
23 feb 2021
Ett perfekt val

Jag kan inte ens föreställa mig att gå en annan skola än Östra Gymnasiet. Skolan som helhet är toppen. Det är rent i skolan och stämningen är alltid god. Lärarna är pedagogiska ...

Visa hela
5/5
Eveline
09 apr 2018
Nöjd med sambeteende!

Sambeteende på Östra Gymnasiet var helt rätt val för mig! Kurserna som man läser handlar mycket om det mänskliga beteendet - både i samspel med andra och ur ett mer psykologiskt...

Visa hela
5/5
Elias "The man" Martinsson
22 feb 2018
Man vet vad man får!

De förväntningar jag fick inför programmet när jag först fick höra om det på en infokväll var precis de förväntningar som möttes när jag började i skolan. Jag har hört om så mån...

Visa hela
Östra gymnasiet
Kvartettvägen 2-6
142 63 Trångsund

Välkommen till Östra gymnasiet!

Östra gymnasiet är en modern, öppen och ljus kommunal gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever i Skogås i Huddinge Kommun - med pendeltåg dit tar det endast 20 minuter från Stockholm city, 17 min från Södra station, ca 12 från Älvsjö/Årstaberg...

Läs mer om Östra gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad