COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig! ⭐

Eleverna berättar om Härjedalens gymnasium

Härjedalens gymnasium

Linda-Louise Köld är 17 år och går Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Beteendevetenskap på NIU Skidskytte på Härjedalens gymnasium

Varför valde du ditt program på den här skolan?

– Valet av skola berodde på skidinriktningen. Programmet valde jag för att jag är intresserad av beteendevetenskap.

Vad läser ni och hur arbetar ni?

– Vi samläser ofta gymnasiegemensamma kurser med elever från andra högskoleförberedande program. Därför blir vi mer sammansvetsade, elever emellan, och lär känna många andra. Vi har varit på studieresa till Stockholm och till hösten kommer vi att åka till Berlin.

Hur är lärarna och klassen?

– Att klasserna inte är så stora är positivt, det ger lugnare arbetsmiljö. Lärarna har mer tid för varje elev eftersom det är en mindre skola. Tidigare gick jag i en storstad, där var det annorlunda.

Vilket är ditt drömjobb?

– Jag vill arbeta som sjuksköterska i framtiden och angående skidåkningen har jag dessutom möjlighet att fortsätta min elitsatsning.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?

– Studieresan till Stockholm var otroligt rolig och lärorik. I synnerhet "uppdrag media" på Tekniska museet.

Varför skulle du rekommendera skolan?

– För att det är en lugn och trygg miljö där lika goda möjligheter ändå finns att lära sig samma saker som på andra ställen.

Josefine Söderqvist, 16 år, går på Naturvetenskapsprogrammet, NIU Längdskidor på Härjedalens gymnasium

Varför valde du programmet och skolan?

– För att både Natur och Natur & samhälle är valbara inriktningar inom Naturvetenskapsprogrammet och för att det är möjligt att gå skid på 4 år. Jag är väldigt intresserad av de kurser som ingår i Natur.

Berätta lite kort om din utbildning!

– Vi läser mycket matte, vilket jag tycker är roligt, den är väldigt varierande jämfört med grundskolans matte. Vi har många mattelektioner i veckan så att det blir lättare och lättare att förstå.

Vilket är ditt drömjobb?

– Ingenjör. Naturvetenskapsprogrammet är en väldigt bred utbildning som ger många alternativ.

Tror du att du kommer att plugga vidare?

– Ja, jag kommer att plugga vidare.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?

– Studieresan till Stockholm var väldigt lärorik och intressant. Det bästa var besöket på Tekniska museet.

Varför skulle du rekommendera skolan till andra?

– Bra lärare och små klasser vilket ger stora möjligheter att få hjälp av lärarna.

Gisela Lepik Thomasdotter, 18 år, och Waldemar Björklund, 17 år, går på Industritekniska programmet, inriktning Svetsteknik på Härjedalens gymnasium.

Därför valde Gisela och Waldemar Industritekniska programmet på Härjedalens gymnasium

Gisela valde programmet för att hon hade svets på elevens val på högstadiet och tyckte att det var roligt.

– Det passar mig för att jag är intresserad av att göra saker med händerna och att inte behöva plugga så mycket teoretiskt, berättar hon.

Waldemar tycker att programmet passar honom eftersom han är intresserad av att bygga egna saker och hitta på egna lösningar. Skolan ligger dessutom nära där han bor och eftersom skolan är liten upplever han att kan eleverna få den hjälp de behöver av lärarna.

Bra möjligheter att påverka utbildningen

Gisela berättar att det är väldigt individuellt hur svetsdelen av utbildningen läggs upp och att det finns stora möjligheter att påverka sin utbildning.

Waldemar tycker också att möjligheterna att påverka sin egen utbildning är bra och att man kan göra det baserat på sina egna intressen. Han berättar att de också har möjlighet att få internationella certifikat, något som påverkar möjligheterna att jobba utomlands.

Erfarna lärare

Gisela berättar att de har bra relation till lärarna och övriga i klassen. Lärarna är erfarna och kan det som de lär ut. Enligt både Gisela och Waldemar är lärarna hjälpsamma, trevliga och erfarna.

– Lärarna är trevliga och erfarna och hjälper till mycket, de har mycket erfarenhet. Klasserna består av elever med samma intressen och är inte så stora, vi får därför bra sammanhållning och lättare hitta samtalsämnen, berättar Waldemar.

Framtidsplaner: jobba utomlands

Efter gymnasiet ser Waldemar fram emot möjligheter att jobba över hela världen. Gisela vill ha någon form av rotationsjobb i Norge, något som hon har goda möjligheter att få när hon tar studenten, berättar hon.

Jobba efter studenten

Gisela säger att hon inte vill plugga vidare direkt efter studenten, men kanske senare och då inom sitt ämne. Hon har haft sin praktik i Norge, något hon tyckte var roligt och lärorikt.

Waldemar berättar att han nog hellre jobbar än att plugga vidare.

Varför skulle ni rekommendera skolan och programmet till andra?

Gisela vill rekommendera Härjedales gymnasium för att det är en liten skola med bra gemenskap samt för att de får internationella svetscertifikat.

Enligt Waldemar finns det mycket jobb inom området och det är bra betalt inom branschen trots att utbildningen är förhållandevis kort.

– Det finns goda utvecklingsmöjligheter i branschen om man vill, menar han.

Läs mer om Härjedalens gymnasium

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Härjedalens gymnasium.

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin