Industritekniska programmet

Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik

Kommande Öppet hus
23 april, 2024 17:30
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 122,5
(medelvärde: 191,3)
Kommande Öppet hus
23 april, 2024 17:30
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 122,5
(medelvärde: 191,3)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Produkt & maskinteknik på Hagströmska gymnasiet i Falun

Vill du arbeta med att sköta datorstyrda maskiner inom verkstadsindustrin? Då är industritekniska programmet med inriktning produkt & maskinteknik på Hagströmska gymnasiet i Falun valet för dig. På Hagströmska gymnasiet kan du lära dig olika tekniker och metoder för produktion av industriell teknik.

Om CNC

CNC-operatör eller Maskintekniker är högkvalificerade yrken där du arbetar med produktion i CNC-maskiner. Som CNC-operatör arbetar du i små eller stora företag inom verkstadsindustrin med att sköta datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning av detaljer av främst trä, metall eller plast inom verkstadsproduktion. 

CNC (Computer Numerical Control) innebär att maskinerna är datorstyrda till skillnad från manuella maskiner. Bearbetningsindustrin och dess yrkesroller har genomgått stora förändringar. Idag handlar ett verkstadsyrke ofta om datorer och kunskaper om programmering av styrsystem och kontroll/mätteknik.

Praktik i din utbildning

Som en del av utbildningen kommer du att få testa på hur det är att jobba på en riktig arbetsplats genom din praktik på 16 veckor. Ute på praktik får viktiga erfarenheter inom den bransch du ska jobba i och möjlighet att knyta kontakter som kan leda till anställning efter gymnasiet.

Framtidsutsikter

I takt med att industrin ersätter manuella maskiner med CNC-maskiner ökar behoven av personal med kunskaper för den nya, moderna industritillverkningen. Du som har gått industritekniska programmet med inriktning CNC-tekniker (produkt och maskinteknik) har goda möjligheter att få jobb direkt efter gymnasiet. Programmet är yrkesförberedande samtidigt som det ger dig grundläggande högskolebehörighet och möjligheten att studera vidare på universitet och högskola.

Är du intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Industritekniska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Industritekniska programmet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Reportage

Marcus kombinerar sin passion med ekonomiprogrammet

Hagströmska gymnasiet i Falun

Marcus Kyrö är 16 år gammal och läser ekonomiprogrammet med inriktning ishockey. Han berättar hur utbildningen är och hur det är att kombinera träningen med skolan.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Produkt & maskinteknik så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Hagströmska gymnasiet i Falun
Gruvgatan 2
791 52 Falun

Hagströmska gymnasiet i Falun

Hagströmska gymnasiet i Falun är en modern skola som gör dig förberedd för yrkeslivet och fortsatta studier. Vi vet hur viktigt det är med balans i livet för att man ska må bra och kunna prestera. Här får du hjälp...

Läs mer om Hagströmska gymnasiet i Falun och visa alla program.

Sponsrad