Naturbruksprogrammet, Lantbruk: Teknik

Gotland Grönt Centrum
Programinformation
Romakloster
Naturbruksprogrammet
Naturbruksprogrammet, Lantbruk: Teknik

Om utbildningen

Älskar du det jordnära med djur, odling och maskiner? Framtidens hållbara utveckling är i behov av dig med särskilda kunskaper om mark, växter, vatten, djur, ekonomi och teknik. Här får du utveckla ditt intresse och möta nya kunskaper.

Utbildningen ger dig efter studenten en framtid att arbeta professionellt med odling och maskiner eller läsa vidare mot högskola universitet. Under utbildningen får du en bred kompetens inom lantbruket och årstidernas växlingar. Du får odla dina kunskaper  inom ämnena teknik, fordonskunskap, växtodling, djurhållning och företagande i teori och praktik. Du förbereds för att bli anställningsbar, företagare eller för vidare studier.

Teknik inom lantbruk

Du lär dig om den tekniska utrustningen som används inom lantbruket och hur teknisk utveckling kan bidra till att den biologiska potentialen utnyttjas bättre. Du lär dig bland annat om naturbrukets serviceteknik och användning av olika redskap. Du lära dig körning av fordon, trafikkunskap, ny teknik,  skörda, lagra och bruka lantbruksgrödor. Utbildningen genomsyras av miljöhänsyn och lösningar för hållbar utveckling.

Bli en del av skoljordbruket

Inom växtodlingen får du kunskaper för att kunna bruka jorden som lantbrukare och utveckla din förmåga att ge de odlade grödorna bra förutsättningar för lyckat resultat. Du får bland annat kunskaper om att upprätta växtodlingsplaner, växtkännedom, växtskadegörare, bevattning, grunderna i dränering, förberedelse av jordar, sådd, skördar, lagring och efterarbete.

Du är med och driver skoljordbruket tillsammans med skolans personal för att bli väl förtrogen med dina kunskaper. Vi brukar tillsammans 260 ha mark, 130 ha skog samt vår produktion inom mjölk, nöt, lamm och lammskinn. Du lär dig om olika djurs foderbehov och fysiologi samt skötsel och utfordring av lantbrukets djur. Du lär dig att arbeta yrkesmässigt med djur inom olika produktionsinriktningar. Du får vara med och följa och producera livsmedel från jord till bord. Du lär dig både ekologisk och konventionell produktion.

Under din utbildning är du med och besöker olika områden inom det gröna näringslivet genom gårdsbesök hos lantbrukare med olika produktionsinriktningar och specialisering, företagsbesök inom spannmålshantering, maskinfirmor, maskindemonstrationer, försäljningskanaler för lantbrukets produkter med mera.

APL- Arbetsplatsförlagt lärande

Under din utbildning har du 15 veckors praktik. Det är en viktig del av undervisningen och ger dig kunskaper, färdigheter, erfarenhet och goda förutsättningar för ditt yrkesliv. Vi har ett nära samarbete med våra APL-värdar och du kan praktisera hos lantbrukare med djur eller ren växtodling och med varierande bredd i sitt företagande. Det ger dig kontakter och erfarenheter inför framtiden.

Framtid

Arbete inom de Gröna näringarna är en framtidsbransch! Utbildningen leder till en yrkesexamen som växtodlare och maskinförare. Det ger dig möjligheten att arbeta professionellt med lantbruk på egen gård som egen företagare eller som anställd. Väljer du att läsa studiespåret kan du söka vidare till yrkeshögskola eller universitet. Där väljer många att läsa till agronom, lantmästare eller driftsledare. År 2016 och 2017 gick alla våra studenter direkt ut i arbete efter genomförd utbildning! Väljer du att studera här blir du attraktiv på arbetsmarknaden.

Varmt välkommen till tre roliga år!

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk: Teknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Lantbruk: Teknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen på Gotland. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasie- o vuxenutbildningsförvaltningen 621 81 VISBY
Telefon: 0498-269 000  
Mejladress: gymnasieantagning@gotland.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk: Teknik så kommer skolan att kontakta dig.

Gotland Grönt Centrum

Plugga naturbruk på Gotland!

Gotland Grönt Centrum en del av Wisbygymnasiet, här kan du välja mellan fyra olika profiler på Naturbruksprogrammet: lantbruk-teknik, lantbruksdjur, djursjukvård och häst. Som elev läser du dina kärnämnen på Wisbygymnasiet och karaktärsämnen på Gotland Grönt Centrum på Lövsta Roma. Som...


Läs mer om Gotland Grönt Centrum och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Gotland Grönt Centrum

Visbyvägen
622 54 Romakloster

 Visa telefonnummer

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Lantbruk: Teknik från Gotland Grönt Centrum, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Gotland Grönt Centrum
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information