Visa gymnasium.se som: Mobil

Hantverksprogrammet, Frisör

Karlshamn Fria Läroverk
Programinformation
Karlshamn
Hantverksprogrammet, Frisör

Om utbildningen

Utbildning till frisör på Karlshamn Fria Läroverk

På vårt Hantverksprogram med inriktning Frisör får du utveckla kunskaper inom modern hårvård. Vi varvar teori med praktiskt arbete genom att arbeta bade på dockor, modeller och riktiga kunder i skolans egen salong. Frisöryrket staller krav på dig att vara öppen och serviceinriktad, något du tränas i under hela utbildningen. Skolan har ett nära samarbete med branschen och våra leverantörer. Varje läsår bjuder vi in föreläsare från frisörbranschen samt handledare från praktikplatser för att ge dig inblick i vad som händer i branschen.

Vi erbjuder Toupéma Belgals certifiering med diplom inom hårförlängning. Med den certifieringen kan du direkt efter din utbildning utföra hårförlängning på kunder ute på salong.

Dina tre år på Hantverksprogrammet, inriktning Frisör

ÅR 1
I årskurs ett får du utforska yrket som frisör. Du får testa alla de moment som ingår i ditt område. Fokus är på att lära dig grunderna i de fyra olika klippsätten samt att kunna hantera olika verktyg. Du får också läsa teori om hår och hud, samt lära dig en del om kemikalier eftersom det ingår som en del av frisöryrket. Under året kombineras praktiskt och teoretiskt arbete, du lär dig ta initiativ, utvecklas som person och lär dig om problemlösning. Under två veckors tid får du vara ute på praktik, APL, och testa hur det är att jobba som frisör på en frisörsalong.

ÅR 2
Under ditt andra år får du börja jobba i skolans frisörsalong, där du får ta emot riktiga kunder och på så sätt få praktisk erfarenhet. Du får hela tiden handledning av en lärare som finns till hands när du behöver hjälp och du får både utmanas och bli tryggare i det du gör. Året innehåller mycket kunskap om färgkemi och färglära och du får utveckla ditt skapande både teoretiskt och praktiskt. Momenten styling, frisyrdesign och långhårsuppsättningar ingår under alla år. Under ditt andra och tredje år gör du praktik under totalt 13 veckor på en frisörsalong. Du får då mycket värdefull erfarenhet inom yrket och möjlighet att skapa kontakter i branschen.

ÅR 3
Det tredje året fortsätter du att utvecklas och får fördjupade kunskaper som frisör. Du får ta emot kunder i skolans salong och har även praktik under längre perioder. Med gymnasiearbetet visar du att du är redo för frisörjobbet och får testa att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom frisöryrket. Du kan välja specialiseringskurser som till exempel grunder i makeup. Under den sista hantverkskursen förbereds du för gesällprovet, som är frisörbranschens eget yrkesprov. Det finns möjlighet för dig att träna och jobba med målet för att du ska klara delprovet i gesällprovet innan din utbildning är slut.

Bli högskolebehörig

Om du vill kunna plugga vidare på högskola eller universitet efter Hantverksprogrammet med inriktning Frisör kan du välja att läsa de ämnen som behövs för detta inom det individuella valet eller genom att läsa utökat program.

Träningstillval

Karlshamn Fria Läroverk erbjuder dig flera olika alternativ för dig som vill kombinera dina studier med träning.

Profil: För dig som vill kombinera studierna med ett intresse för träning. Du går en inriktning med mycket träning på schemat och du väljer till idrottskurser som ditt individuella val. På Karlshamn Fria Läroverk erbjuder vi: Fys och hälsa, Fotboll och Ishockey.

Om Fria Läroverken

Fria Läroverken har gymnasieskolor med såväl studieförberedande som yrkesprogram, i Karlstad, Linköping, Malmö, Norrköping, Ystad, Kalmar och Karlshamn. Den första av skolorna startade 2003.

Varmt välkommen till Karlshamn Fria Läroverk!

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör

Som boende i samma kommun som Karlshamn Fria Läroverk söker du till programmet via Antagningskansliet för Karlshamn, Olofström och Ronneby. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: 374 81 KARLSHAMN
Telefon: 0454-81519
E-post: liselotte.edvardsson@utb.karlshamn.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör så kommer skolan att kontakta dig.

Karlshamn Fria Läroverk

Karlshamn Fria Läroverk

Karlshamn Fria Läroverk – för studier och träning

Karlshamn Fria Läroverk är gymnasieskolan för studier och träning. De brinner för att göra dig till den bästa versionen av dig själv. Stort fokus läggs på träning och fysisk aktivitet eftersom vi är övertygade om att det är viktigt för...


Läs mer om Karlshamn Fria Läroverk och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Karlshamn Fria Läroverk

Kungsgatan 61
37438 Karlshamn

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Lejla
(5)
Därav min start så har jag inte fått mina betyg än, men i en följande upg. så ligger betyget på A. För resterande så har jag inte fått betyg än. Jag har upplevt min start på programmet väldigt lärorikt. På lektionstiderna så lär man sig inte bara av läraren utan av eleverna också. I en klass som hantverk frisör så lär man sig att samarbeta...
Visa hela
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Hantverksprogrammet, Frisör, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.