Visa gymnasium.se som: Mobil

Greta, Ellen och Simon på Franska Skolan gymnasium

Franska Skolan gymnasium

Elever på Franska Skolan gymnasium

Greta, Ellen och Simon går alla tre olika program på Franska Skolans gymnasium. Här berättar de varför de valde att gå på Franska Skolan, hur de har upplevt sin gymnasietid hittills och vad de har för framtidsplaner. 


Greta på Franska Skolan

Greta, 15 år, Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap

Varför valde du Franska Skolan och Naturvetenskapsprogrammet?

– Jag valde Franska Skolans naturprogram för att jag ville ha så många möjligheter som möjligt. Skolan erbjuder en rad olika tillvalskurser som kunde förse mig med de meritpoäng som gick till förlust när jag inte fortsatte med mandarin efter högstadiet. För mig var det viktigt att skolan har en stabil ryggrad men samtidigt erbjuder deras elever mycket frihet. Jag gillar inte när allting blir för mycket "by the book", vilket var något jag noterade hos många skolor på deras öppet hus. Att den dessutom erbjuder två veckors praktik i Paris var en anledning för sig!

Berätta mer om din utbildning!

– Av naturämnena läser vi matte 1c, 2c, kemi 1 och biologi 1 under första året. Fördelningen är bra eftersom vi bara läser två av tre NO-ämnen i ettan, annars blir det lätt överväldigande om man läser alla tre. Mattelektioner hålls varje dag uppföljt av ett antal sidor som ska räknas. I början var det en chock med matten, men efter ett par veckor kommer man in i det och vänjer sig. Varje termin hålls tre matteprov plus ett kursprov i slutet. I övriga ämnen har vi både prov, läxor och inlämningar. Det är lite upp till varje lärare. Unikt för utbildningarna på Franska Skolan är den obligatoriska franskundervisningen som man läser vare sig man är nybörjare eller flytande. För mig som är nybörjare läser vi franska tre gånger i veckan.

Hur är själva skolan?

– Nästan alla lärare vi har bär på andra erfarenheter än läraryrket - exempelvis forskare, författare och översättare. För oss elever innebär det att kursinnehållet blir mycket bredare än det läroböckerna erbjuder vilket i sin tur ger bredare kunskaper. Lärarna är diskussionslystna och uppmuntrar nyfikenhet. De prioriterar också att svara på frågor och ser till att ha en varierad planering. Våra lektioner hålls för det mesta i vårt hemklassrum med utsikt ända bort mot Kaknästornet, och klassen består av människor från hela stan - till och med utanför. Otroligt många har internationell bakgrund, allt ifrån att ha utländska föräldrar till att ha bott utomlands. Om man är nybörjare i franska kommer man inte ha problem med att få hjälp!

Vad har du för drömjobb?

– Det bästa med naturlinjen är ju att alla dörrar hålls öppna efter studenten. Jag vill bli konstnär men skulle även gilla att arbeta med produktdesign eller hjärnforskning.

Kommer du plugga vidare efter gymnasiet?

– Absolut! Om jag hade behövt bestämma idag hade jag läst vidare till något konstnärsyrke. Kanske målning, textil eller formgivning eftersom att det är vad jag tycker är allra roligast. Men sånt kan (och kommer säkert) ändras under mina gymnasieår, jag skulle till exempel kunna tänka mig att läsa till ingenjör, läkare eller ekonom. Förhoppningsvis kommer jag kunna läsa båda och binda ihop det konstnärliga med det akademiska.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen än så länge?

– Min gymnasietid har ju inte varat längre än ett par månader vid det här laget, men jag har uppskattat alla 7-eleven-vändor och pluggstunder efter skolan med klasskompisar. Bildlektionerna har också varit väldigt härliga.

Varför skulle du rekommendera skolan till andra?

– Jag skulle självklart rekommendera Franska Skolan till den som är språkintresserad men också till den som vill gå i en akademiskt framstående skola med en trevlig och avslappnad atmosfär. Man behöver inte anpassa sig för att gå på Franska Skolan.


Ellen på Franska Skolan

Ellen, 17 år, Humanistiska programmet inriktning Språk

Varför valde du Franska Skolan och Humanistiska programmet?

– Jag har alltid varit intresserad av språk så för mig var gymnasievalet hyfsat enkelt och vad Franska Skolan erbjöd, passade mig perfekt. Innan jag började på Franska Skolan kunde jag inte alls prata någon franska men har alltid tyckt att det är ett vackert språk. Här får jag möjligheten att läsa franska men samtidigt fortsätta med min spanska från nian vilket inte många skolor erbjuder. Jag tyckte också att det lät intressant med alla utbyten och praktiken i Frankrike.

Berätta mer om din utbildning!

– De specifika ämnena för just det humanistiska programmet är latin och människans språk. Det är roligt att lära sig latin då det är grunden till många språk. Till skillnad från andra program måste också humanister välja till ett modernt språk förutom franska som är obligatorisk. Utöver att sitta i klassrummet hela dagarna har vi också fått möjligheten att besöka Medelhavsmuseet genom latinkursen. Jag tycker att det blir mer intressant när man kommer bort från skolbänken och lär sig något.

Hur är det på skolan?

– Jag tycker att mina lärare och min klass är bra. Det finns ingen klass med bara humanister utan det är en blandklass med samhällsvetare och humanister vilket är roligt. Det ger en möjligheten att lära känna andra från ett annat program. Första året läste vi alla kurser tillsammans men nu i tvåan är vi lite mer uppdelade beroende på vilket program man läser. Dock har vi fortfarande gemensamma kurser tillsammans som till exempel engelska och svenska vilket är kul.

Vad har du för drömjobb?

– Min dröm är nog att bli journalist. Jag tycker väldigt mycket om att skriva och jag tror att det yrket skulle passa mig. Man får välja lite själv vad man vill skriva om, i alla fall komma med förslag vilket gör arbetet spännande. Det humanistiska programmet är ett högskoleförberedande program som ger dig möjligheten att plugga vidare efter studenten. Matte 2b ingår inte i kursplanen men går att lägga till om man skulle vilja det då det behövs till vissa universitetsutbildningar. Men om man inte gillar matte kan man alltid slippa den på det humanistiska programmet.

Tror du att du kommer plugga vidare efter gymnasiet?

– Jag tror absolut att jag kommer plugga vidare efter gymnasiet. Kanske pluggar jag journalistik eller något helt annat, det vet jag inte ännu. Men som många andra, kommer jag nog ta ett år ledigt från skolbänken. Idag behövs det oftast vidare studier för att få ett arbete, speciellt om man inte har gått ett yrkesförberedande program utan en högskoleförberedande utbildning som jag gör så jag kommer nog plugga vidare.

Vad är det roligaste du har gjort på Franska Skolan?

– Det är svårt att säga det bästa minnet nu, speciellt när jag har ett och ett halvt år kvar av gymnasietiden. Men ett bra minne var när jag och min klass var på en exkursion i Hellasgården. Vi åkte dit för att undersöka olika saker i naturen med vår naturvetenskapslärare och tältade även där. Det var i början av ettan och ingen kände riktigt varandra så det var riktigt kul att umgås och tälta tillsammans. Vi gjorde även lekar med våra klassföreståndare för att lära känna varandra vilket var roligt. Något som jag däremot ser fram emot är praktiken i Paris som sker i tvåan, det ska bli kul!

Varför skulle du rekommendera Franska Skolan till andra?

– Jag tycker att det är en bra utbildning här på Franska skolan vilket ger en bra förutsättningar till vidare studier. Man har också möjlighet att utveckla sina språk här, och framförallt franskan, genom utbytesresor som anordnas av skolan i ettan och praktiken som erbjuds i tvåan. Med de resorna blir det roligare att lära sig språk och det är möjligheter som man verkligen borde ta vara på.


Simon på Franska Skolan

Simon, 18 år, Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Samhällsvetenskap

Varför valde du Franska Skolan och Samhällsvetenskapsprogrammet?

– Jag visste sedan långt tidigare att jag skulle välja samhällsvetenskap, i och med att naturämnena inte intresserar mig särskilt och trots den utökade behörigheten tror jag att man måste satsa på det man finner lockande snarare än vad man hört skall öppna alla dörrar. Av liknande skäl valde jag min skola, som dessutom kombinerar det vanliga programmet med betydligt mer språk än vad jag annars skulle ha fått läsa – och jag ville lära mig franska.

Berätta mer om din utbildning!

– Vi arbetar ungefär som på grundskolan, bortsett från att vi erbjuds mer självständighet och kan fatta fler individuella val, såväl vad gäller kurser som inom kurserna. Vi har möjlighet att påverka examinationsmetod och får hjälpa till att planera terminens provschema. Vårt ordinarie schema består inte av block utan är precis som i grundskolan, så det blir ingen chock när man börjar.

Hur är själva skolan?

– Alla skolans lärare är behöriga och läraromsättningen är försumbar, vilket kanske kan säga lika mycket om vad lärarna tycker om skolan som vad eleverna tycker om lärarna. Lokalerna är luftiga, välupplysta och allmänt trevliga och klasserna är till antalen mindre, aldrig större än max 28 elever. 

Vilket är ditt drömjobb?

– Advokat, alternativt författare (om vi kan kalla det ett "jobb"). Efter studenten finns dock många möjligheter i och med den stora behörigheten, som dessutom kan utökas genom att läsa matematik 3b.

Tänker du plugga vidare efter gymnasiet?

– Ja, jag lär läsa juridik efter gymnasiet. Det är trots allt ett högskoleförberedande program och jag är intresserad av att inrikta mig på något som jag tror skulle passa mig. Gymnasiet har erbjudit mig många möjligheter att redan nu bekanta mig med lagväsendet och lagarna.

Vad är det roligaste du har gjort under din tid på Franska Skolan?

– Det roligaste jag har gjort under mina år i gymnasiet är förmodligen besöket vid den franska banken Crédit Agricole, vilket dock var med den specifika grupp i franska som jag tillhör. Besöket var intressant, givande och roligt.

Varför skulle du rekommendera Franska Skolan till andra?

– Franska skolan låter eleven utvecklas i det tempo eleven själv väljer, samtidigt som ordningen i klassrummet är utlovad och upprätthållen. Man får dessutom studera såväl de ordinarie kurserna i sitt program som franska, vilket skolan erbjuder ända upp till universitetsnivå (franska 7). Sammanfattningsvis är skolan egentligen ett litet gymnasium med en stor skolas resurser.Läs mer om Franska Skolan gymnasium/ Ecole française

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Franska Skolan gymnasium/ Ecole française.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin