Visa gymnasium.se som: Mobil

Elever berättar om Franska Skolans Gymnasium

Franska Skolans Gymnasium

Elever på Franska Skolans Gymnasium

Florian, Fredrica och Hedda kommer från olika program och går i olika årskurser på Franska Skolans Gymnasium. Här berättar de vad som fick dem att välja Franska Skolan, hur de upplevt sin gymnasietid hittills och vad de har för framtidsplaner.

Hedda på Franska Skolans Gymnasium

Hedda, 16 år, årskurs 1 på Humanistiska programmet med inriktning språk

Varför valde du Franska Skolans Gymnasium?

– Jag har gått på Franska Skolan sedan förskoleklass. Min syster och hennes närmaste kompisar har gått här så därifrån fick jag jag mycket information om gymnasiet här, vilket hjälpte mig med mitt gymnasieval. Jag kände att det här var hemma. Jag gillar språk väldigt mycket, det är mitt största intresse. Här kan man läsa flera språk, till exempel både franska och spanska. Jag blev välkomnad hit med öppna armar av lärarna från början så mina föräldrar behövde aldrig oroa sig, lärarna här fixar allt.

Varför valde du Humanistiska programmet?

– Jag valde det för att läsa språk, det är något jag har haft lätt för. Jag vet inte varifrån mitt språkintresse kommer, ingen i min släkt pratar franska och mina föräldrar är biologer båda två. Jag är inte så mycket för samhällsvetenskap och naturämnen, det är språk som är min grej. Jag läser Franska 3 nu.

Hur är det att studera på Humanistiska programmet?

– Det är jättebra. Högstadiet var inte riktigt min grej men när jag kom in på linjen känner jag mig hemma och allt känns rätt. Jag känner mig exalterad inför att läsa latin, det kommer bli kul. De flesta språken kommer ju från latin så de kommer också att bli lättare att lära sig då.

Hur är lärarna på Franska Skolans Gymnasium?

– Lärarna är jättebra och de brinner för sina ämnen. En gång frågade jag en lärare om matte och då satt hon med mig i två timmar bara för att förklara för mig.

Hur var din första vecka när du började på skolan?

– Väldigt spännande. Det var verkligen kul att träffa nya klassen. Vi har haft bra sammanhållning och man kan vara med alla. Man har vissa lektioner med andra klasser vilket är väldigt bra då man får lära känna nya människor.

Vilket är ditt drömjobb?

– Jag vill verkligen bli tolk. Speciellt inom franska, det är ett väldigt fint språk.

Fredrica på Franska Skolans Gymnasium

Fredrica, 17 år, årskurs 2 på Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning samhälle

Hur gick det till när du valde Franska Skolans Gymnasium?

– Jag har gått här sedan förskoleklass och jag trivdes här, det har känts som hemma. Jag läste gymnasiefranskan i högstadiet och här kan man läsa mer avancerad franska på gymnasiet, det finns ingen annanstans.

Hur är det att studera på Samhällsvetenskapsprogrammet?

– Det känns som en bred linje och inte lika mycket plugg som natur. Man kommer långt på att kunna politik och samhällsämnen, det har man användning av hela livet. För mig stod det mellan sam eller hum, men det här kändes rätt.

Hur är lärarna på Franska Skolans Gymnasium?

– De är engagerade och ser alla elevers behov. Man kan maila dem en fredagkväll och få svar direkt. Lärarna vill att det ska gå bra för eleverna och man kan alltid springa förbi deras arbetsrum. Om jag jämför med mina kompisar på andra skolor så är det mer familjärt här. Lärarna känner oss, ser man dem på stan så hälsar de och de tar sig alltid tid att prata med oss. Det är cirka 300 elever på gymnasiet och lärare och rektor kan namnen på alla och har koll på hela skolan.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

– Det kan vara olika beroende på individuellt val. Det brukar ligga typ först eller sist på schemat. Jag har två sovmorgnar i veckan, annars börjar jag kl 08.20. Det brukar vara 2 till 3 lektioner innan lunch. Sen har man lunch och alla brukar ses i matsalen. Jag tycker att maten är bra. Man slutar mellan 14 och 17. Vi har inte så mycket håltimmar, vilket är bra för då får man oftast sluta lite tidigare.

Hur är din klass?

– Alla känner alla. Man kan prata med alla och be alla om hjälp. Det finns grupperingar, men det finns det ju överallt. Men det är inga strikta linjer runt grupperna så man kan hänga med alla och ingen känner sig utanför. Man känner sig trygg när det kommer till högläsning och presentationer. Jag har ju gått här sedan förskoleklass så det känns tryggt att känna folk, men alla känner inte redan alla och man hamnar inte ensam bara för att man inte har gått här hela tiden.

Vilket är ditt drömjobb?

– Jag är intresserad av medicin och sjukdomar, särskilt cancer, så jag skulle vilja forska eller undervisa inom det. Jag vill hjälpa till inom det och ha ett jobb som drar ihop samhällskunskap med natur, alltså att redovisa inom biologi.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Alla studiebesök och få se saker i praktiken. Vi får ofta åka till olika museum eller se Stockholms stadsarkiv och riksdagen.

Vem skulle du rekommendera Franska Skolans Gymnasium till?

– Jag skulle absolut rekommendera skolan, men man måste ändå vara engagerad, vilja plugga och bidra med något. Det är en liten skola och det finns en trygghet här om man känner sig lite vilsen, det är väldigt familjärt.

Florian på Franska Skolans Gymnasium

Florian, 17 år, årskurs 3 på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning natur

Hur gick det till när du valde Franska Skolans Gymnasium?

– Jag gick på helfranska skolan LFSL tidigare, så jag stod inför ett val mellan det franska och svenska skolsystemet. Min storebror hade kompisar här som trivdes, därför kände jag en trygghet och att jag också skulle trivas. Jag var säker på att jag ville gå en fransk inriktning och det finns avancerad franska här och allt, så det är inte någon nedgradering. Jag har koppling till Frankrike genom att min pappa är född i den franska delen av Schweiz och jag började tidigt på helfranska skolan. Jag testade att gå en skoldag där och en här, efter det blev det att jag valde den här skolan.

Vad tycker du om din utbildning?

– Det var verkligen rätt val, skulle jag säga. Man trivs mycket bättre här. Man liksom byter och startar om, alla kommer från olika ställen och har olika bakgrunder. Folk pendlar upp till 80 kilometer för att gå här, vilket är tvärt om mot kommunala skolor då alla bor i närheten. Man träffar alltid någon som passar en här, och det är ingen hög prestationspress.

Hur är lärarna på Franska Skolans Gymnasium?

– Engagerade, väldigt engagerade skulle jag säga. Lärarna kan ofta stanna kvar och förklara. En gång var kemiläraren kvar med mig i en timme och förklarade när det var något jag inte fattade. Naturlärarna har varit forskare eller så innan och det verkar som att de trivs bättre här.

Vilket är ditt drömjobb?

– Jag skulle vilja bli pilot. Jag har alltid varit intresserad av det. Man behöver gå natur för att komma in på pilotutbildningen. Jag vill vara på olika platser, att sitta på ett kontor och hålla på med datorer är inte min sak. Jag gillar att prata och så, jag tänker att en pilot gillar att se sina passagerare på samma sätt som en läkare gillar att se sina patienter.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?

– Praktiken i Paris. Då går man upp till jobbet och på kvällen kan man besöka alla turistattraktioner. En gång satt vi 20 personer tillsammans med andra från naturklasserna under Eiffeltornet och delade på sex baguetter när det var fem grader kallt. Alla bor på samma hotell under praktiken. Lärarna är också med och håller koll men man är väldigt självständig. Vi hade praktik på massa olika arbetsplatser i Paris. Jag och en till var på Louvren där vi fick sitta i en informationsdisk och svara på massa frågor.

Skulle du rekommendera skolan till andra?

– Ja absolut. Man behöver inte vara på något visst vis här och det finns väldigt mycket olika val. Man kan typ göra allt samtidigt, jag kan till exempel läsa både franska och tyska. Men man måste vara lite engagerad. Jag var inte jätteengagerad i början men nu har jag blivit det mer. Vi har lite längre dagar så det är en bra skola om man gillar lärarledda lektioner. Proven brukar vara ganska bra uppdelade, så vi har oftast inte mer än ett prov i veckan.Läs mer om Franska Skolan gymnasium/ Ecole française

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Franska Skolan gymnasium/ Ecole française.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin