Visar 1-20 av 53 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
  • = Har lediga platser
Visar 1-20 av 53 träffar
1
2
3

Inriktningen VVS på VVS- och fastighetsprogrammet

Inriktningen VVS ger dig basen för att kunna jobba som VVS-montör, industrirörmontör och isoleringsmontör i framtiden. Under VVS-utbildningen kommer du få läsa kurserna entreprenadteknik, sanitetsteknik 1, VVS svets och lödning rör samt värmeteknik 1.

VVS-montör

En VVS-montör kan arbeta inom många olika branscher, göra installationer vid en ny- eller ombyggnation och arbeta med service och reparationer. Som VVS-montör monterar du rörledningar och olika värmesystem som gör att inomhusklimatet blir behagligt. Det kan också vara installationer i både bostäder och andra lokaler som sjukhus, affärshus och kontor. Därför varierar arbetsplatserna, ibland är det i människors hem och ibland på byggarbetsplatser. Som VVS-montör kapar och bockar du rören till rätt form och sammanfogar och ansluter dem till utrustningen som installeras. Du gör detta genom olika former av kopplingar, svetsningar eller hårdlödning och det är viktigt som VVS-montör att läsa ritningar och tekniska beskrivningar. En VVS-montör installerar också värmepannor, värmepumpar, värmeväxlare, golvvärmesystem och styr- och reglerutrustning.

En VVS-montör kan arbeta på ett VVS-installationsföretag, vara anställd av ett fastighetsbolag, ett industriföretag, ett sjukhus eller ha ett eget företag. Vid större nybyggen eller anläggningar arbetar man vanligtvis i arbetslag med en arbetsledare medan man vid underhåll- och reparationsarbeten oftast arbetar ensam.

Industrimontör

Det finns också något som heter industrimontör och de arbetar på större industrier med processledningar. Dessa rör transporterar hetvatten för fjärrvärme, olja, radioaktiva ämnen och olika typer av gaser och syror. Då arbetar man med att installera rörsystem som transporter vätskor och gaser som används i tillverkning. Det kan till exempel vara kraftverk, pappersbruk, kemiska industrier och läkemedelsindustrier. Om man jämför Industrimontör och VVS-montör är skillnaden att rören har större dimensioner och att Industrimontören arbeta mer med svetsning. Industrirörmontören kan också arbeta med underhåll och reparation, som till exempel felsökning, att byta ut skadade delar, täta läckor och reparera ledningar.

Eftersom industrirörmontören arbetar med både reparation och nybyggnation av industrier måste man känna till grunderna för uppbyggnad, montering och funktion av industriröranläggningar. Man måste också behärska ritningsläsning, VVS-teknik och svetsning.

Isoleringsmontör

Isoleringsmontörer arbetar med att isolera rör, värmepannor och ventilationskanaler för att höja säkerheten och minska energiförluster och buller.  Det är ett hantverk som kräver både kunskap och kreativitet.

Källa: Skolverket, Arbetsförmedlingen

Jämför dina favoriter
Reportage
Agnes läser till Hår- och makeup...

Agnes går sista året på Hantverksprogrammets inriktning Hår- och makeupstylist här på Praktiska Gymnasiet Västerås.

Läs mer
Natalie Hardstaff om Floristprog...

Natalie Hardstaff går sitt sista år på Floristprogrammet på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik.

Läs mer
Johannes på Handel- och administ...

Johannes läser sista året på Handel- och administrationsprogrammet på Praktiska Gymnasiet Nykvarn. Läs mer om varför han valde att studera på Praktiska gymnasiet Nykvarn.

Läs mer
Smilla på Restaurang- och livsme...

Hej, mitt namn är Smilla. Jag går åk 1 och just nu gör jag APL på Usine vid Medborgarplatsen. Läs mer om varför jag valde att studera på Praktiska gymnasiet Stockholm Bromma.

Läs mer
Rasmus om VVS och Fastighet

Rasmus Andersson VVS och fastighetsprogrammet med inriktning på VVS.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information