Visa gymnasium.se som: Mobil

Amanda läser till VVS- och fastighetsprogrammet

Framtidsgymnasiet Malmö

Amanda på VVS- och fastighetsprogrammet

Amanda läser till VVS-montör på VVS- och fastighetsprogrammet på Framtidsgymnasiet Malmö. Hon går första året på linjen men är redan ute på praktik och får testa på hur en vanlig dag på jobbet ser ut för en rörläggare.

Varför valde du att läsa VVS- och fastighetsprogrammet?

När jag skulle välja linje tyckte jag VVS lät mest intressant och så får man jobb direkt efter studenten. Jag gillar praktiska saker och vill inte plugga efter så jag är faktiskt jättenöjd med mitt val. Programmet passar mig, speciellt när vi gör praktiska saker vilket vi gör väldigt mycket. Det kan vara lite svårt ibland för man måste vara stark för vissa grejer, det är ett ganska hårt jobb men jag är på praktik nu och det funkar faktisk bra.

Vad tycker du om Framtidsgymnasiet Malmö?

Skolan är väldigt bra, speciellt lärarna, de lär ut väldigt bra så att man förstår. Jag tycker om min klass, vi har bra studiero. Jag pratar mest med äldre elever på andra linjer, alla pratar med alla på skolan och alla umgås.

Lokalerna tycker jag också om, vi har bra med utrymme på skolan och alla har varsin verkstad, man behöver inte mer än så. 

Vad får du lära dig på inriktningen VVS?

Vi får lära oss om olika material och verktyg, hur ett element fungerar, vi lär oss om vatten och rör och hur man installerar olika saker inom det. Jag har lärt mig väldigt mycket som jag inte visste tidigare, många av verktygen vi använder hade jag aldrig sett innan och jag har fått många nya kunskaper inom jobbet.

Vad har varit roligast hittills?

Jag tror faktiskt det var när vi fick vår första uppgift, vi skulle bygga en handdukstork. Det var väldigt intressant att lära sig bygga ihop en själv, vissa moment var jobbiga eftersom det krävs styrka men jag klarade det!

Vad vill du göra efter studenten?

Jag vill bli rörläggare och har inte tänkt plugga vidare som det ser ut just nu. Men man vet aldrig om man ändrar sig på vägen.

Hur är det att göra praktik (APL)?

Det är lärorikt med praktik och man lär sig mycket, jag följer med som en vanlig dag på jobbet. Jag har praktik varje måndag och sist jag var där fick jag byta en blandare, det är roligt att prova på olika saker och få visa vad man kan.

Vad ska man tänka på när man väljer gymnasium?

Mitt tips är att börja tänka på vad du ska välja i ganska god tid, det handlar om din framtid så det är viktigt att inte göra förhastade val.

Varför tycker du att man ska söka till Framtidsgymnasiet Malmö?

Du ska söka hit om du gillar praktiska saker och inte gillar att plugga så mycket. Man lär sig mycket i skolan och man trivs här. Vi är inte så många tjejer i skolan så det hade varit kul om fler tjejer söker hit. Det hade varit extra kul med en till tjej i VVS, det är inte så vanligt att tjejer är rörmokare och de söker fler tjejer till yrket nu så vi blir mer eftertraktade på arbetsmarknaden.
Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Framtidsgymnasiet i Malmö.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin