Visar 1-20 av 31 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 31 träffar
1
2

Mer om inriktningen Transport

Om du läser Fordons- och transportprogrammet kommer du direkt efter gymnasiet kunna jobba som yrkesförare för programmet är ett yrkesprogram. Du kommer också kunna jobba som mekaniker, terminalarbetare eller lagerarbetare. Inriktningen Transport ger dig kunskaper i hur man behandlar transport med hjälp av fordon och hantering av gods på lager och i terminal.

Fordons- och transportprogrammet

På Fordons- och transportprogrammet blir du förberedd på arbetslivet men du får också kunskaper i tekniken i olika fordon och att hantera transport. Du kommer få läsa fordonsteknik där du får lära dig fordons funktion och konstruktion. Du får också lära dig om diagnostik, reparation och service av fordon. Tekniken utvecklas väldigt snabbt och därför är detta en viktig del i fordonsutbildningen. Tekniken blir alltmer komplicerad och anpassad till speciella fordon och transporter, därför är det viktigt att du lär dig att välja och värdera dina handlingar när du till exempel reparerar en transport. Aspekter som miljö, kvalitet, säkerhet och ekonomi spelar en stor roll i detta arbete.

Datasystem

På Fordons- och transportprogrammet kommer du också få lära dig väldigt mycket om datorer och datasystem, det är också ett sätt att se hur tekniken har utvecklats. Det betyder att du kan arbeta självständigt och det är en viktig del i utbildningen. Du kommer också få möjligheten att utveckla din initiativförmåga, idérikedom och företagsamhet.

På Fordons- och transportprogrammet får eleverna lära sig hur man utvecklar relationer mellan medarbetare och kunder. Språket är också viktigt och i många fall är engelska språket ett måste. Under praktiken får du en inblick i detta och lära dig hur det går till i till exempel en riktig verkstad.

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
Alla känner alla och det är bra ...

Eric och Erika läser Flygteknikprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås. Eric rekommenderar andra att söka till skolan för att det är bra lärare och en rolig utbildning. Erika säger att hon vill jobba som flygtekniker efter gymnasiet och berättar hur utbildningen på Edströmska gör henne förberedd för det. Läs mer om vad de båda eleverna tycker om Edströmska gymnasiet i det här reportaget!

Läs mer
Saga om Barn och fritid

Saga läser det andra året på Barn- och fritidsprogrammet här på Praktiska Gymnasiet Gävle.

Läs mer
Skolan med klättring och skidåkn...

Tänk dig att få ha klassrummet ute i vacker natur minst två gånger i veckan. Tänk dig att ha ämnen som paddling, cykling, klättring eller fiske på schemat. På Älvdalens Utbildningscentrum är detta verklighet för eleverna som läser utbildningar som Äventyrsguide och Sportfiskeguide. I det här reportaget får du möta två av skolans elever som berättar hur det är att gå på skolan.

Läs mer här
Joel om att plugga Husbyggnad
Praktiska gymnasiet Luleå

“Jag hade gärna flyttat utomlands och jobbat några år.”

Joel är snart klar med det första året på bygg- och anläggningsprogrammet. Han har valt inriktningen Husbyggnad för att kunna börja jobba som snickare direkt efter studenten - men drömmen är att resa utomlands och kanske jobba i varmare breddgrader än Sverige.

Läs mer
Alicia och Sopitnapa om Hotell o...
Praktiska gymnasiet Luleå

“Utlandspraktiken lockade mest!”

Alicia och Sopitnapa går andra året på Hotell- och turismprogrammet här på Praktiska Gymnasiet Luleå. Båda två ser allra mest fram emot utlandspraktiken i trean där de har möjlighet att praktisera på femstjärniga hotell i Italien. Efter studenten drömmer Sopitnapa om att besöka varma platser och upptäcka världen, medan Alicia vill ännu längre söder ut på äventyr i kalla antarktis. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information