Visa gymnasium.se som: Mobil

Att vara elev på Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan i Helsingborg

Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan

Saga läser Hotell- och turismprogrammet på DCC i Helsingborg

Saga Hagersand är 16 år gammal och läser på Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan i Helsingborg, Hotell- och turismprogrammet år 2.

Varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig?

Jag visste att jag ville läsa Hotell Turism programmet men inte på vilken skola.
På gymnasiemässan i november fångade Maria Ekberg, hotell-lärare på DCC, in mig och berättade om programmet. Hon gav ett seriöst intryck. Jag fick veta att skolan jobbar mycket i verkligheten. Jag gillar att det är en liten skola, det ger en tryggare miljö och man lär känna lärarna och de andra eleverna bättre. Skolan ligger centralt vilket är perfekt för mig som pendlar.

Programmet passar mig eftersom jag gillar service och att arbeta med människor. Jag är glad och utåtriktad och i framtiden vill jag arbeta utomlands, vilket denna utbildning ger mig möjlighet till.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni – praktik, prov osv. 

Vi arbetar mycket med inlämningsuppgifter och i större projekt, t.ex. har vi gjort en Reseledarpärm och en Resetidning. Vi arbetar med saker som man även gör i verkliga livet. Undervisning i verkligheten betyder bland annat samarbete med Arenan och hotellkedjor som Radisson, Scandic och Choice. Allt vi gör har en röd tråd, till och med när vi läser engelska så finns det en koppling till vår typ av utbildning som i mitt fall är turism och hotell.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?

Lärarna är kunniga och de som undervisar inom yrkesämnen har erfarenhet av branschen. De är väldigt pedagogiska, i projekten visar de hur man ska gå tillväga för att nå en viss nivå vilket gör det tydligt för oss vad som förväntas. Vår skola liknar mer ett kontor vilket jag gillar. Det känns lite mer på allvar när man går in i ett klassrum som mer liknar mer ett kontor på ett företag än en skolsal. Lärarna finns tillgängliga på våra våningsplan och sitter inte för sig själva utan är en del av oss.

Har du flyttat till en ny stad? Hur var det? Vänner? Boende? Fritid? 

Jag bor i Landskrona och tycker att det är skönt att plugga på annat ort. Det är skönt att åka tåg, jag kopplar av och ner. Det har också varit roligt med ny miljö, jag gillar Helsingborg som stad. Eftersom skolan ligger så centralt, nära centralstationen och strandpromenaden så känns det som om jag redan är framme när jag kliver av tåget.

Jag kände ingen när jag började på skolan men nu har jag lärt känna många nya vänner. Vi är två klasser men lärarna har hjälpt oss att lära känna varandra, oavsett klass.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

Jag har satt upp delmål, först vill jag bli aktivitetsledare för större hotellanläggningar, sen fortsätta arbeta inom event och hotellbranschen. Långsiktigt mål är att en dag starta eget inom samma bransch.

Vill man bara och tar vara på alla möjligheter vi får genom skolan så har du alla möjligheter till jobb. Då finns det inga begränsningar alls. Det är yrkeslärarna som pushar oss hela tiden och vill att vi ska lyckas.

Tror du att du kommer att plugga vidare? I så fall vad och varför?

Ja, det tror jag. Det som det lutar åt nu är att plugga utomlands genom IBS, där det finns en eventutbildning och en hotellutbildning. Det är planen.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

Praktiken (Utbildning i verkligheten) har varit roligt, den vi har haft några fredagar under våren. Vi fick bemöta kunder, stamgäster från andra länder. Det var lärorikt och jag kände direkt att jag var på rätt plats. Jag fick också testa på receptionsarbetet och det var fantastiskt roligt.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra? 

Det är de kunniga lärarna och läget på skolan. Hotell Turism är bra program som ger oss möjlighet att komma ut i verkligheten. Vi får känna på hur det fungerar i verkligheten och det är både givande och lärorikt.

Nathalie läser samhällsvetenskapsprogrammet på DCC i Helsingborg

Nathalie Björk  är 16 år och läser Samhällsprogrammet årskurs 2 på Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan i Helsingborg.

Varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig?

Jag vill ha många valmöjligheter när jag väl går ut gymnasiet. Nu är det så svårt att veta vad man vill bli. Jag stötte på skolan första gången på Gymnasiemässan, sedan var jag på ett öppet hus där jag fick träffa lärare som berättade om skolan och om programmet.  Jag vill få en så bred utbildning som möjligt så att jag har många valmöjligheter om jag vill läsa vidare.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni – praktik, prov osv. 

Mycket påminner om hur det var i grundskolan (åk 9) men att man går in mer på djupet på de olika områdena. Det är varierande lektioner, även om det är samma ämne vilket gör att det blir mer spännande och intressant. Lärarna försöker blanda genom diskussioner, inlämningar, presentationer, utställningar/vernissage.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?

Lärarna är väldigt positiva och på bra humör. Det märks att de vill hjälpa en och få mig att göra mitt bästa. De pushar en hela tiden att göra sitt bästa.
Det är en bra miljö, det är litet och fräscht och påminner om kontorsmiljö mer än som skola. Vi har en bra sammanhållning i klassen.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

Det är lite speciellt..ha ha, jag vill bli patolog, som handlar om läran om sjukdomar. Det ligger mig varmt om hjärtat då jag har flera i min släkt som ex har drabbats av cancer. Sen jobbar både min mamma och mormor inom sjukvården vilket har inspirerat mig.

Tror du att du kommer att plugga vidare? I så fall vad och varför?

Ja, det kommer jag att göra.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

Det rolligaste var resan till Stockholm tillsammans med teknikklassen. Det var kul att åka bussen upp och vi svetsades sammans som grupp. Vi besökte Riksdagen vilket vi först inte tyckte var så intressant men när vi väl var där var det jätteintressant. Resan svetsade samman gruppen mer så det var bra att det låg så tidigt på året.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra? 

Skolan är liten och man känner alla. Lärarna vet vad de pratar om, alla vill hjälpa till oavsett vem man vänder sig till. Det känns fantastiskt bra.

Pontus drömmer om att få jobba med produktutveckling

Hur kom du i kontakt med Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan Helsingborg?

Genom en klasskompis på högstadiet som hade valt Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan som första handsval. Jag valde först en annan skola men trivdes inte där och då valde jag att byta till Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan vilket jag inte har ångrat.

Vad är det som gör Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan till en bra skola tycker du?

Att det är en modern och ny skola med ljusa lokaler som skapar inspiration och främjar nytänkande. Lärarna är kunniga i sina ämnen och har ett vänligt bemötande. Jag har också möjlighet att skräddarsy min utbildning precis som jag vill tack vare Novo, som är en lärplattform inom Hermods. 

Sen är matkortet jättebra som vi har till lunchen. Jag har nog inte ätit en dålig lunch under hela min tid på skolan.

Varför valde du Teknikprogrammet?

Jag ville gå ett högskoleförberedande program och eftersom jag alltid har haft intresse för matematik och fysik föll valet på Teknikprogrammet och det har jag aldrig ångrat. Jag läser vetenskaplig inriktning med fördjupning i Design och produktutveckling, för jag tyckte den inriktningen verkade mest intressant.

Vad är det bästa med Teknikprogrammet?

Det absolut bästa med TE på denna skola är att vi har tillgång till moderna och fräscha lokaler och att våra lärare är nytänkande och kompetenta. Vi har också ett designlabb som ger goda möjligheter till att utveckla sina förmågor inom design och produktutveckling.

Hur är din klass?

Det är en trevlig klass som ger mig möjlighet till optimistiskt tänkande och som är en stor anledning till att jag alltid känner mig glad när jag kommer till skolan.

Vad var viktigt för dig när du valde gymnasium?

Att skolan skulle vara ljus och fräsch och ligga centralt och naturligtvis ha det program jag ville gå.

Påverkade kompisars val ditt val?

Först gjorde jag inte det men när jag inte trivdes på den skola jag först valde så var det genom min kompis som jag fick upp ögonen för Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan.

Vad är ditt bästa tips till ungdomar som väljer gymnasium nu?

Tänk på vad ni själva vill läsa och vilken skola DU vill gå på och inte vilken skola dina föräldrar tycker att du ska gå.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag har sökt in till Chalmers som civilingenjör och jag tror att jag har goda möjligheter att komma in. Inriktningen är informationsteknik och i framtiden drömmer jag om att få jobba med produktutveckling.
Läs mer om Handels- och administrationsprogrammet, Handel & service
Läs mer om Handels- och administrationsprogrammet, Handel & service
Läs mer om Handels- och administrationsprogrammet, Handel & service

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Drottning Blankas Gymnasieskola Helsingborg Södra Kyrkogatan.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin