Visa gymnasium.se som: Mobil

"Aldrig långtråkigt på Djurgymnasiet"

Djurgymnasiet Stockholm

Ellinor läser på Djurgymnasiet.Ellinor hjälper sjuka djur på Djurgymnasiet

Sedan barnsben har Ellinor Andersson haft ett stort intresse för djursjukvård. Hon läser andra året på Djurgymnasiet, profil Djursjukvård, där hon får praktisera på djursjukhus och veterinärkliniker.
- Mitt intresse för att arbeta med detta i framtiden blir större för varje dag, säger hon.

Ellinor Andersson är 17 år och går andra året profil Djursjukvård på Djurgymnasiet i Stockholm. Ellinor valde profilen Djursjukvård då hon alltid haft ett stort intresse för att hjälpa sjuka djur.
- Under min uppväxt har jag alltid följt med på alla veterinärbesök för våra djur hemma och stått lika fascinerad bredvid undersökningsbordet varje gång. Jag tyckte det var så häftigt att se vårdpersonalens arbete med djuren och att de kunde hjälpa våra djur när de mådde dåligt och vi stod hjälplösa. På något sätt har jag alltid vetat att det är det jag vill göra och därför passar profil Djursjukvård perfekt för mig, säger hon.

Praktiserar 15 veckor

Under alla tre åren läser eleverna kursen Djursjukvård. De läser också kurser som bland annat djurens biologi och sällskapsdjur.
- Vi får praktisera sammanlagt 15 veckor på djursjukhus och veterinärkliniker. Vi får också jobba en del på skolans djuravdelning med städning och hantering av djuren där.

Skolans lärare har egen erfarenhet inom yrken med djur.
- Vårt delade intresse för djur gör att vi får lite av en gemenskap mellan lärare och elev uppbyggd redan från början, säger hon.

Utbildningen ger yrkesbehörighet

Ellinors dröm är att en dag kunna utbilda sig till djursjukskötare. Efter examen blir eleverna yrkesbehöriga och kan börja arbeta inom djursjukvård med titeln djurvårdare på utökad nivå.
- Jag vill absolut jobba innan jag försöker mig på en högskoleansökan. Vi får inte fullständig högskolebehörighet, men det finns möjligheter att plugga in saknade kurser efteråt.

Häftigt att ge sprutor

Ellinors bästa minne ifrån utbildningen är en fem veckors lång praktik hon gjorde på ett djursjukhus i årskurs 2.
- Det var första gången som jag fick injicera riktiga läkemedel på sjuka djur. Bara att få uppleva hela verksamheten på djursjukhuset var fantastiskt, men det häftigaste var helt klart att just få ge injektioner. Jag fick dessutom lämna över en hund som varit sjukt några dagar tillbaka till sina ägare, och att få se hur lyckliga de blev när de återfick sin lilla krabat fick mig verkligen att inse att det här är det jag vill göra resten av livet.

Ellinor rekommenderar djurgymnasiet till andra djurintresserade.
- Jag har lärt mig så otroligt mycket och mitt intresse för att arbeta med detta i framtiden blir större för varje dag. Skolan har inspirerat mig och mitt djurintresse och jag har haft många fantastiska upplevelser här. Jag kan inte tänka mig att gå någon annanstans för Djurgymnasiet är så perfekt för mig!

Emmy läser på Djurgymnasiet.Emmy läser hundinriktningen på Djurgymnasiet

Emmy Holm,17 år, går inriktning Hund på Djurgymnasiet. Kombinationen praktik och teori passade henne perfekt.
- Jag får läsa vanliga ämnen och hålla på med hundar, det blir aldrig tråkigt, säger hon.

Emmy Holm läser Naturbruk inriktning Hund vilket innebär att hon läser vanliga ämnen kombinerat med ämnen som inkluderar hundar.
- När jag skulle välja gymnasium och linje överhuvudtaget var jag så förvirrad. Jag hade ingen aning vad jag ville jobba som i framtiden eller var jag ville jobba i framtiden. Jag valde därför att gå på min magkänsla och välja det som kändes kul, det som intresserade mig.

"Passade mig som handen i handsken"

Programmet kombinerar praktik och teori vilket gör det mer omväxlande att studera.
- Jag var trött på att sitta i skolbänken dag in och dag ut och ville så gärna hitta en linje och en skola där jag fick utlopp för mina intressen, vilket är djur och då speciellt hundar. Då hittade jag Djurgymnasiet. Passade mig som handen i handsken, jag fick läsa vanliga ämnen samt hålla på med hundar och lära mig allt som finns att lära sig, vilket jag fortfarande gör - det blir aldrig tråkigt.

Skolan är full av människor som älskar djur.
- Den känslan märks verkligen av. Man delar verkligen ett gemensamt intresse, vilket också kändes väldigt kul och tryggt.
Eleverna som går hundinriktningen läser allt ifrån mentalkunskap (hur hunden fungerar i olika situationer), beteenden, olika typer av träning som till exempel agility, drag, spår, sök, freestyle,och rallylydnad.
- Det blir aldrig långtråkigt, och det finns alltid rum för utveckling och nya lärdomar. Jag lär mig fortfarande nya saker varje dag i ämnet.

Eget hunddagis på skolan

Skolan har ett eget hunddagis med dagishundar som eleverna använder i utbildningssyfte.
- Vi är där minst en gång i veckan i minst tre timmar och tränar. Ibland mer än så. Det vi lär oss teoretiskt får vi utlopp för praktiskt, vilket är väldigt kul. Speciellt när man får se en utveckling hos sig själv och hunden. Alla hundar är olika och därför är det alltid lika kul, man får utmana sig själv och utvecklas varje gång.

Djurgymnasiet försöker anpassa utbildningen efter individens behov.
- Man får hjälp utifrån sina egna förutsättningar. Under prov finns det möjlighet att sitta i en lugnare miljö, vi har vad vi kallar för "studion", där hjälppedagoger finns tillgängliga hela tiden och lärarna är väldigt förstående och duktiga på vad dom gör.

Fåglar, ormar och sköldpaddor i skolans djurrum

Emmy Holm tycker att lärarna på djurgymnasiet är väldigt bra.
- Man känner att man syns och hörs och att man får den hjälpen man behöver. Lokalerna på djurgymnasiet är väldigt fina och öppna, vi har bland annat ett bibliotek, ett andrum där vi har en egen yoga-lärare, pingisrum, grupprum och ett eget djurrum på skolan med allt ifrån fåglar, marsvin, kaniner till ormar, ödlor och sköldpaddor. Klasserna är otroligt olika varandra på ett positivt sätt, alla har olika stilar och uttryck och alla på skolan visar stor respekt för varandra. Alla är trevliga mot alla och man hälsar på varandra i korridoren.Läs mer om Djurgymnasiet Stockholm

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Djurgymnasiet Stockholm.

Fyll i dina kontaktuppgifter

Skicka din intresseanmälan

Få mer information från skolan

Errors
Valfritt
Valfritt