Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Naturbruksprogrammet, Skog: Jakt & viltvård

Dille Gård Naturbruksgymnasium
Programinformation
Östersund
Antal elever: cirka 110 (.)
Naturbruksprogrammet
  • Antagningspoäng: 167,5
    (medelvärde: 241,5) * statistik från 2019/20
Naturbruksprogrammet, Skog: Jakt & viltvård

Om utbildningen

Jakt och fiske på Dille Gård Naturbruksgymnasium

På profilen Jakt och viltvård på Naturbruksprogrammet får du goda kunskaper inom jakt. Skolan kan stoltsera med att Dille Gård har vunnit SM i jakt för gymnasieelever, både individuellt och i skolkampen. På Jakt och viltvård utvecklar du ditt intresse och din kunskap. Du får en gedigen gymnasieutbildning som ger högskolebehörighet om du vill fortsätta dina studier efter utbildningen.

Efter avslutad utbildning på Dille Gård kan du jobba som jakt- eller fiskeguide, du kan jobba i skogen, till exempel med röjning, eller vidareutbilda dig till viltmästare, jägmästare eller skogsmästare.

Första året: Jakt, viltvård och jägarexamen

I årskurs 1 ligger fokus på grunder i jakt- och viltvård och på din jägarexamen. Viktiga inslag är vapenhantering och skytte. Du utför praktiskt arbete med viltvård i olika former, till exempel arbete med fällor och fällfångst. Du får också grunder i tillvaratagande av vilt och artkunskap.

Både vinter- och sommarfiske står på schemat. Du lär dig flugbindning, flugfiske, praktisk fiskevård och isvaksutbildning. Första året ansöker du också om dispens på vapenlicens.

Andra året: Fördjupning jakt- och viltvård

Du har nu fått dispens på vapenlicens. I Jakt och viltvård 2 fördjupar du dina kunskaper inom jakt- och viltvård. Du går Svenska Jägarförbundets jaktledarutbildning. Kunskaperna används sedan i praktiken när du jagar – ripa, rådjur, hare, älg och skogsfågel. Eleverna gör en resa till Söderhamns skärgård för sjöfågeljakt med vettar samt säljakt. Du tränar på skytte och praktiskt arbete med viltvård i olika former som fällor och fällfångst, där du går kurs i rävsnarning.

Du får träning i guidning både i skog och på fjället under olika årstider, i samband med olika aktiviteter och under olika förhållanden. Skolan har ett samarbete med Öknaskolan och de kommer till Dille för en veckas vinterfriluftsliv och fiske. På våren åker eleverna på en veckas havsfiske i Norge.

Tredje året: Jaktens olika former och specialisering

Jakt- och viltvårdsspecialisering innebär att du fortsätter fördjupa dig inom jaktens olika former. Under det tredje läsåret fortsätter vi att öva guidning i alla dess former. Du fortsätter att jaga i Jämtland och övriga landet men vi breddar oss också och jagar utomlands.

I början av vårterminen åker eleverna på en jaktresa till Sörmland och Öknaskolan. Då jagas vildsvin, kronhjort, dovhjort och rådjur. Under året blir det också fortsatt skytteträning.

Praktik

15 veckor av utbildningen är APL, Arbetsplatsförlagt lärande. Praktikveckor som du gör på en arbetsplats som ger dig insikt i jakt och viltvårdsbranschen. Dille Gård har ett stort kontaktnät och kan erbjuda praktikplatser på till exempel jaktföretag, butiker, fiskecamper och gods.

Gymnasiearbete

I slutet av årskurs 3 får du visa dina färdigheter inom din yrkesutgång i gymnasiearbetet. För godkänt betyg ska du planera, genomföra och utvärdera ditt eget arbete. Det är gymnasiearbetet tillsammans med godkända övriga kurser som ger en yrkesutgång inom jakt eller fiske.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skog: Jakt & viltvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Skog: Jakt & viltvård

Som boende i samma kommun som Dille Gård Naturbruksgymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Jämtlands gymnasieförbund. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: 83182 Östersund
Telefon: 063-14 02 00
E-post: gymnasieantagningen@jgy.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skog: Jakt & viltvård så kommer skolan att kontakta dig.

Dille Gård Naturbruksgymnasium

Dille Gård Naturbruksgymnasium

Dille Gård Naturbruksgymnasium – den lilla skolan med de stora möjligheterna

På Dille Gård Naturbruksgymnasium utanför Östersund i Västra Jämtland kan du kombinera en utbildning med dina intressen. Skolan erbjuder Naturbruksprogrammet som ger dig både en yrkesexamen och högskolebehörighet. Programmet ges med inriktning Skog och du kan välja att läsa profiler...


Läs mer om Dille Gård Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Dille Gård Naturbruksgymnasium

Dille 226
836 95 Ås

 Visa telefonnummer
dillegard.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Sebastian Olsson
(5)
Denna utbildning är väldigt rolig och lärorik, man får också en bra sammansvetsning mellan eleverna då det är en liten skola!
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Skog: Jakt & viltvård från Dille Gård Naturbruksgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.

Du kanske också är intresserad av: