Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 140 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 105,0
(medelvärde: 227,4)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 140 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 105,0
(medelvärde: 227,4)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Läs en hästutbildning på gymnasiet

Dilles hästutbildning ger dig en gedigen grundutbildning i ridning och hästkunskap. Vår filosofi är att erbjuda dig en stimulerande och individuellt anpassad undervisning och att utbilda dig till en bra hästmänniska. Under ditt andra och tredje år har du möjlighet att göra praktik utomlands.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som hästskötare eller fortsätta på ett livslångt lärande med hästen som en givande fritidssysselsättning. Du är väl förberedd för vidare studier till exempel hovslagare, hippolog, tränare eller veterinär.

Naturbruksprogrammet ger dig en grundläggande behörighet till övriga högskoleprogram och eftergymnasiala utbildningar. Vill du läsa till veterinär eller agronom erbjuder skolan extra kurser i kemi, matematik och fysik.

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Under din utbildning får du 15 veckors praktik eller Arbetsförlagt lärande, APL. Dille gård har ett stort kontaktnät med flera praktikgårdar som ger dig möjlighet att få insikt i hästbranschen – ridskola, träningsstation, avel, hingststation och turridning med mera.

Första året: Ridning, körning, sits & balans

Det första året får du en god grund inom ridning och körning. Du tränar på sits, balans och inverkan. Träningen varieras med uteritter på slingan eller i skog och mark. Du får också kunskaper inom bomövningar och löshoppning. I hästkunskap 1 läser du om utfodring, hästhållning, anatomi, hästraser, sjukdomar och hästens historia.

Andra året: Inverkansridning & utbildningsstegen

Under årskurs 2 tränar du på gångartsridning, ryttarens inverkan och även fortsatt sits- och balansträning. Du rider med utbildningsstegen som bas, det fördjupar förståelsen och ökar färdigheterna för att nå målet att utvecklas som ryttare.

Under det här året får du också ökade kunskaper inom träningslära, där fokus ligger på hästens förutsättningar för arbete. Väljer du Specialidrott som Individuellt val har du möjlighet att i perioder rida upp till tre gånger i veckan. Du läser hästkunskap 2 och får bland annat lära dig om färglära, foderstatsberäkning, hovvård och tappskokompetens, smittskydd och avel.

Tredje året: Träningslära mot specifika mål 

Det sista året fördjupar du dina kunskaper inom gångartslära och träningslära och jobbar mot specifika mål. Du får en ökad medvetenhet om olika faktorer som påverkar din utveckling. Det ger dig som ryttare stärkta möjligheter att nå framtida mål.

Under vårterminen får du specialisera dig inom någon av ridsportens olika grenar. I Hästkunskap 3 är målet att du får visa dina kunskaper som hästmänniska, bland annat genom att kunna skapa rutiner för hästar och stall och utföra dem praktiskt.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Östersund

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Jämtlands gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: 83182 Östersund
Telefon: 063-14 02 00
Mejladress: gymnasieantagningen@jgy.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Dille Gård Naturbruksgymnasium
Dille 226
836 95 Ås

Dille Gård Naturbruksgymnasium – den lilla skolan med de stora möjligheterna

Dille Gårds filosofi är att undervisningen skall vara rolig, inspirerande och utvecklande. På Dille Gård Naturbruksgymnasium utanför Östersund i Jämtland kan du kombinera din utbildning med dina intressen. Skolan erbjuder Naturbruksprogrammet som ger dig både en yrkesexamen och högskolebehörighet. Utbildningarna...

Läs mer om Dille Gård Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4,2

Baseras på 5 recensioner
Skriv en recension
5/5
Kit Mattsson
08 apr 2023

Extremt bra lärare som framför kunskap på ett bra sätt och överlag en väldigt trevlig skola

4/5
Alexandra
07 apr 2023
De är bra

Lite fyrkantigt ibland, men annars så är de väldigt mysigt och roligt

5/5
Hästelev
31 mar 2023
Bäst i test

Bästa skolan! Fantastiska lärare som är både roliga och bra på att lära ut! Fina lokaler där man blandar sitt pluggande från att sitta bakom skolbänken och ute i naturen. Alla b...

Visa hela
Sponsrad