Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Islandshäst

Dille Gård Naturbruksgymnasium
Programinformation
Östersund
Antal elever: cirka 130 (.)
Naturbruksprogrammet
  • Antagningspoäng: 100,0
    (medelvärde: 226,0) * statistik från 2021
	Naturbruksprogrammet, Djur: Islandshäst

Om utbildningen

Islandshäst på gymnasiet

Naturbruksprogrammet med inriktning mot islandshäst ger dig en gedigen grundutbildning i ridning och hästkunskap. Dilles filosofi är att erbjuda en stimulerande och individuellt anpassad undervisning och att utbilda dig till en bra hästmänniska. 

Under ditt andra och tredje år har du möjlighet att göra praktik i Sverige eller utomlands. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som hästskötare eller fortsätta på ett livslångt lärande med hästen som fritidssysselsättning.

Du är väl förberedd för vidare studier till exempelvis hovslagare, hippolog, tränare eller veterinär. 

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

15 veckor av utbildningen är APL (Arbetsförlagt lärande) för att ge en insikt i branschen. Dille har ett stort kontaktnät inom branschen och flertalet praktikgårdar med ridskola, träningsstation, avel, hingststation, turridning med mera. De flesta av skolans islandshästelever gör en del av sin APL på Island.

Första året: Ridning, körning och balans

Det första året får du en god grund inom ridning och körning. Du tränar på sits, balans och inverkan. Träningen varieras med uteritter på slingan eller i skog och mark. Du får också kunskaper inom bomövningar och löshoppning. I hästkunskap 1 läser vi om utfodring, hästhållning, anatomi, hästraser, sjukdomar och hästens historia.

Andra året: Gångartsridning och utbildningsstegen

Under årskurs 2 tränar du på gångartsridning, ryttarens inverkan och även fortsatt sits- och balansträning. Du rider med utbildningsstegen som bas. Det fördjupar förståelsen och ökar färdigheterna för att nå målet att utvecklas som ryttare.

Under det här året får du också ökade kunskaper inom träningslära, där fokus ligger på hästens förutsättningar för arbete. Väljer du Specialidrott som Individuellt val har du möjlighet att i perioder rida upp till tre gånger i veckan. Du läser hästkunskap 2 och får bland annat lära dig om färglära, foderstatsberäkning, hovvård och tappskokompetens, smittskydd och avel.

Tredje året: Gångartslära och träninglära mot specifika mål

Det sista året fördjupar du dina kunskaper inom gångartslära och träningslära och jobbar mot specifika mål. Du får en ökad medvetenhet om olika faktorer som påverkar din utveckling. Det ger dig som ryttare stärkta möjligheter att nå framtida mål.

Under vårterminen får du specialisera dig inom någon av ridsportens olika grenar. I Hästkunskap 3 är målet att du får visa dina kunskaper som hästmänniska, bland annat genom att kunna skapa rutiner för hästar och stall och utföra dem praktiskt.

Möjliga jobb efter examen

Många av eleverna som läser utbildningen får jobb inom naturbruket direkt efter avslutad utbildning. Det kan till exempel vara som hästskötare, ridledare, tränare eller stallchef. En del startar eget inom häst och en del väljer att jobba med något helt annat.

Möjlighet att läsa vidare

Naturbruksprogrammet är en yrkesutbildning som på Dille även ger grundläggande högskolebehörighet. Planerar man att studera vidare till veterinär eller agronom så finns det extra kurser i kemi, matematik och fysik att välja till. Utbildningen ger högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Islandshäst, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Islandshäst

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Jämtlands gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: 83182 Östersund
Telefon: 063-14 02 00
Mejladress: gymnasieantagningen@jgy.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Islandshäst så kommer skolan att kontakta dig.

Dille Gård Naturbruksgymnasium

Dille Gård Naturbruksgymnasium – den lilla skolan med de stora möjligheterna

Dille Gårds filosofi är att undervisningen skall vara rolig, inspirerande och utvecklande. På Dille Gård Naturbruksgymnasium utanför Östersund i Jämtland kan du kombinera din utbildning med dina intressen. Skolan erbjuder Naturbruksprogrammet som ger dig både en yrkesexamen och högskolebehörighet. Utbildningarna...


Läs mer om Dille Gård Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Dille Gård Naturbruksgymnasium

Dille 226
836 95 Ås

 Visa telefonnummer
dillegard.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Islandshäst från Dille Gård Naturbruksgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information