Om utbildningen

Barn- och fritidsprogrammet
Är du intresserad av att lära dig mer om hur barn, ungdomar och vuxna utvecklas? Tycker du om att möta människor med olika behov? Vill du utveckla din ledarroll? Då är Barn- och fritidsprogrammet något för dig.
Barn- och fritidsprogrammet ger dig både de praktiska och teoretiska färdigheter som krävs för att i framtiden arbeta med barn, ungdomar eller personer med funktionsnedsättningar. Här handlar mycket av karaktärsämnena om pedagogik – läran om undervisning och utbildning.
Med den här utbildningen får du en yrkesutbildning redan på gymnasienivå och du kan börja arbeta direkt efter din gymnasieexamen.
Givetvis kan du efter gymnasiet välja att nischa dig mer och vidareutbilda dig till ett specifikt yrke. Genom aktiva val ger programmet allmän högskolebehörighet.
De yrkeskategorier som ryms i den här utbildningen innebär en roll där du får möta, assistera och stödja människor. Att kunna samarbeta, kommunicera, vara lyhörd och socialt kompetent är förmågor som är viktiga i arbetet med människor och de får du utveckla ytterligare under utbildningen.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Etik och moral är centrala delar i programmet och du får även kunskaper i internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. Vi diskuterar sociala och kulturella frågor och du lär dig om hälsa och hälsofrämjande arbetssätt. Utbildningen har också arbetsplatsförlagt lärande, APL, där du får möjlighet att skaffa dig både kunskaper om och erfarenheter från yrkeslivet och olika arbetsplatser.
Inriktningar
Den pedagogiska och sociala inriktningen ger dig kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om olika pedagogiska verksamheter. Vidare får du lära dig om bemötandet av människor i olika situationer, sociala frågor och verksamheter samt om stöd och service.
Inför årskurs tre väljer du yrkesutgång:
- barnskötare
- elevassistent
- stödassistent
Programmet kan kombineras med elitfotbollsutbildning NIU (nationell idrottsutbildning) och även LIU (lokal idrottsutbildning)
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och socialt arbete
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Örebro län. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 311 10 701 35 Örebro
Telefon: 019-211000
Mejladress: gymnasieantagningen@orebro.se
Kontakta skolan
Degerforsgymnasiet
På Degerforsgymnasiet finns; Barn- och fritidsprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet, Ekonomiprogrammet , Försäljnings- och serviceprogrammet, och Samhällsvetenskapsprogrammet samt tre introduktionsprogram. Skolan är lite mindre till formatet och koncentrerad vilket medför närhet och goda relationer mellan alla, elever som personal. Skolan har...