Humanistiska programmet, Kultur

De Geergymnasiet
Programinformation
Norrköping
Antal elever: cirka 60 (.)
Humanistiska programmet
  • Antagningspoäng: 205,0
    (medelvärde: 278,7) * statistik från 2022
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-19
Humanistiska programmet, Kultur

Om utbildningen

Humanistiska programmet inriktning Kultur

Kultur i alla former. Med människans skapande och tänkande i centrum får du utveckla dina kunskaper inom kulturområdet!

Humanistiska programmet

På det humanistiska programmet fokuserar vi på människans skapande, tänkande och språkliga utveckling och hos oss finns en lång tradition inom dessa områden. Du blir redo för en framtid med fokus på människa, kultur och samhälle i en global värld där du har möjlighet att både arbeta och studera utomlands.

Programmet är högskoleförberedande och ger dig en klassisk bildning. Utbildningen är rätt för dig om du är intresserad av humaniora, klassiska och moderna språk och vill utveckla dina kunskaper inom områden som konst, filosofi, historia, språk, litteratur, film och skrivande. Efter examen står många dörrar öppna för ditt framtida yrkesval.

En röd tråd genom hela din utbildning kommer att vara skönlitterärt skrivande, liksom den eviga staden Rom, en av Europas mest intressanta städer. Staden är ett genomgående tema i flera ämnen och vi avslutar din utbildning med ett besök i denna kulturella och historiska världsmetropol.

På Hum De Geer får du tillsammans med andra upptäcka, fördjupa och vidga dina humanistiska intressen via våra hörnstenar:

  • Språk: det finns inget program där du kan läsa lika mycket språk som på humanistiska programmet hos oss.

  • Historia: det finns inget program där du kan läsa lika mycket historia och kulturhistoria som på humanistiska programmet hos oss.

  • Litteratur: det finns inget program där du kan läsa en egen kurs om skönlitteratur (betyder ”vackra bokstäver” på franska) som på humanistiska programmet hos oss.

  • Skrivande: det finns inget program där skönlitterärt skrivande ingår som en naturlig del i ämnet svenska som på humanistiska programmet hos oss. Vi har dessutom en egen skönlitterär tidskrift, ”Humlan”.

Humanistiska programmet består av två inriktningar men detta val gör du först till år två. Först då väljer du inriktning Språk med mera moderna språk t.ex tyska, franska eller spanska, eller inriktning Kultur med mera historia och klassisk kulturhistoria t.ex idéhistoria och konsthistoria. Många elever på programmet väljer också att kombinera dessa båda inriktningar och läser både fler moderna språk och mer kulturhistoria.

Inriktning Kultur

Kultur, exempelvis litteratur, musik, konst, film, tv och arkitektur, håller samman oss människor och har genom historien varit en stark motor för människors utveckling. På De Geergymnasiet har vi en lång tradition av kulturstudier och i våra anrika lokaler känner du historiens vingslag, något som ger utbildningen en extra dimension. Handlar det exempelvis om 1700-talets upplysningsfilosofer förlägger vi lektionerna till gamla biblioteket där skolan har bevarat originallitteratur från denna tid.

Efter dina tre år hos oss har du en bred klassisk utbildning där dörrarna står öppna för dig. Du kanske siktar mot att bli skribent på dagstidningarnas kultursida? En internationell karriär på utrikesdepartementet eller inom FN? En chefstjänst på något av Sveriges alla museum? Eller att leda utgrävningar av tidigare outforskade områden som arkeolog?

Inriktningen ger dig en bred utbildning och gör dig väl förberedd för vidare studier inom humaniora i ämnen som historia, filosofi, litteratur- eller konstvetenskap. Du får lära dig att arbeta vetenskapligt och tänka källkritiskt när du studerar, diskuterar och tolkar information från olika källor. Du får också kunskaper om hur kulturuttryck som måleri, skulptur, arkitektur, litteratur och film utvecklats.

Är du intresserad och vill veta mer om Humanistiska programmet, Kultur, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Öppet hus

Välkommen på öppet hus!

Kom och träffa lärare och elever från De Geergymnasiet på skolans eget öppet hus. Här finns alla inriktningar representerade.

Öppet hus kommer att hållas torsdagen den 19 april i De Geergymnasiets olika lokaler. Huvudbyggnadens adress är Nygatan 68 i Norrköping.

Öppettider: 17:00-18:30

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2023-04-19    Tid:   17:00 - 18:30  

Behörighet

För behörighet till Humanistiska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Humanistiska programmet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Humanistiska programmet, Kultur

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagnigen i Östra samverkansområdet, Norrköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasieintagningen Östra samverkansområdet 601 81 Norrköping
Telefon: 011-150000
Mejladress: gymnasieintagningen@norrkoping.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Humanistiska programmet, Kultur så kommer skolan att kontakta dig.

De Geergymnasiet

Välkommen till De Geergymnasiet i Norrköping - kreativitet sedan 150 år!

De Geergymnasiet i Norrköping har en lång historia och grundades redan år 1868 och var då Norrköpings första gymnasieskola. Efter det har skolan, i dess vackra centrala lokaler, utbildat bland annat språkmästare, skribenter och scenpersonligheter. De Geergymnasiet har även haft...


Läs mer om De Geergymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

De Geergymnasiet

Nygatan 68
602 34 Norrköping

 Visa telefonnummer
degeer.norrkoping.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 8 recensioner.

elev

Bästa valet jag någonsin tagit var att börja på Humanistiska!! 10/10 skulle aldrig kunna tänka mig någon bättre linje/skola! en otrolig upplevelse <3 filosofi, psykologi, religion, konst, historia, arkitektur, latin och de har även massor individuella kurser att välja på!

Röd Teletubbie

Går första året här på hum De Geer och stortrivs! Det är den bästa linjen för mig och uppfyller alla önskningar med toppenbra lärare som är genuint intresserade i sina ämnen, vilket gör inlärningsprocessen så mycket roligare! Välj humanist du med så får du en rolig gymnasieperiod där du lär dig massor med intressant. Ses i höst! ;)

Tyra

Att välja humanistiska programmet på De Geergymnasiet är absolut det bästa valet jag någonsin gjort. Fantastisk skola, otroliga lärare och högst intressanta ämnen. Det finns absolut inget annat jag skulle kunna tänka mig att plugga på gymnasiet.

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 8 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Humanistiska programmet, Kultur från De Geergymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till De Geergymnasiet
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information