Om utbildningen
El- och energiprogrammet
Det här programmet passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig att försörja och stödja samhällsviktiga basfunktioner som nätverkstekniska lösningar, produktion, installation samt distribution av el-, energi- och vattensystem.
Det finns ett stort behov av kunniga elektriker samt automations- och nätverkstekniker. Under första året läser du programgemensamma ämnen och får möjlighet att testa på olika vägar inom elteknik. I årskurs 2 påbörjar du den inriktning som du väljer i årskurs 1 - automation, elteknik eller dator- och kommunikationsteknik. Vi har högaktuell utrustning för både teoretiskt och praktiskt arbete.
För att kunna hålla jämna steg, men även ligga i framkant, har skolan nära kontakter med branschens företag. Där gör du även din APL, arbetsplatsförlagda utbildning, för att ytterligare bredda dina kunskaper. I elteknikbranschen väntar spännande tekniska lösningar samt stora möjligheter till fortsatt utveckling.
Inriktning Automationsteknik
Automationsteknik är för dig som gillar att använda samt uppfinna nya tekniska lösningar för att bygga upp och styra automatiska processer (produktionsutrustningar i tillverkningsindustrin, robotar med mera). Du får kunskap om el, mekanik samt programmering för att kunna förstå de olika system som finns inom tillverkningsindustrin samt fastighetsbranschen. Du lär dig att styra olika utrustningar via dator, CAD-teknik, reglertekniska kretsar samt programmering och underhåll av robot. Kunskaperna kommer du att får använda för att lösa praktiska problem.
I utbildningen ingår 15 veckors praktik på ett företag med el- och automationsinriktning. Här finns goda möjligheter att utöka dina kunskaper och även till fortsatt anställning efter skolan. Du blir förberedd för att kunna arbeta med installation, underhållsarbete och felsökning i industriella el- och automationsanläggningar.
Detta kan du arbeta som efter utbildningen
Drift- och underhållstekniker, industrielektriker, robottekniker, servicetekniker, fastighetstekniker, PLC- programmerare, hisstekniker eller resemontör.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till El- och energiprogrammet, Automationsteknik
Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Nässjö. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Brinellgatan 52 571 35 Nässjö
Telefon: 0380-51 88 42
Mejladress: ann.bjorkbom-tegheim@nassjo.se
Kontakta skolan
Gymnasieskolan med oändliga möjligheter
Brinellgymnasiet i Nässjö erbjuder ett brett utbud av olika gymnasieprogram och det finns definitivt en utbildning på skolan som passar just dig! Här kan du välja en utbildning med fokus på teknik, idrott, språk, estetiska ämnen eller vad du än...