Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Skogsbruk

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 82,5
(medelvärde: 220,5)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 82,5
(medelvärde: 220,5)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Naturbruksprogrammet, Skogsbruk

Skogsbruk - Maskinförare eller Skogsvårdare

Naturbruksgymnasiets inriktning mot skogsbruk är en utbildning för dig som är intresserad av skog och maskiner. Du kan välja tre olika spår; maskinförare, skogsvårdare eller högskoleförberedandeskogsbruk.

Inriktningar inom skogsbruk

  • Maskinförare är en utbildning för dig som är speciellt intresserad av skogsmaskiner. Där arbetar vi främst med skotare och skördare men också motormanuellt. Det finns också möjlighet att välja till jaktoch viltvårdkurs. Jägarexamen erbjuds på kvällstid.
  • Skogsvårdare är utbildningen för dig som är intresserad av skogsskötsel. Från den traditionella barrskogsskötseln till den speciella skötseln av lövskog. Möjlighet finns att även läsa jakt- och viltvård. Jägarexamen erbjuds på kvällstid.
  • Högskoleförberedande skogsbruk är ett spår där du utöver skogskurser kan välja kompletterande kurser som ger dig möjlighet till fortsatta studier på högskola eller universitet. Du väljer huvudspår i din utbildning till årskurs 2 vilket betyder att du får god tid på dig att fundera över dina val. Du får i åk 1 möjlighet att känna på vad de olika spåren innebär.

Skolans tillgång till skog och maskiner 

Skolan har tillgång till kommunens produktionsskogar på 1600 ha. Skolan förnyar ständigt sin maskinpark som idag består av en skördare, tre skotare och två simulatorer. Du får möjlighet att ta ADR-bevis, certifikat för heta arbeten, motorsågskörkort, röjsågskörkort, natur- och kulturmiljökort och guldkort.

Praktisk erfarenhet som kan leda till jobb

I utbildningen ingår 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande, APL, då du kommer att vara ute på olika skogsföretag. Denna del av utbildningen ger dig möjlighet att skapa kontakter som ofta leder till arbete efter utbildningen.

Efter gymnasiet

När du är klar med din utbildning kan du arbeta som maskinförare eller som skogsvårdare. Behörighet till högskolan får du efter godkänd yrkesexamen samt godkänt i kurserna svenska 2, svenska 3 och engelska 6. En del utbildningar kräver särskild behörighet (behörighetskurser kopplade till utbildningens innehåll). Om du har funderingar på någon speciell utbildning efter gymnasiet kontakta skolans SYV.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skogsbruk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Ronneby

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Skogsbruk

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet för Karlshamn, Olofström och Ronneby. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Utbildningsförvaltningen, 374 81 Karlshamn
Telefon: 0454-81519
Mejladress: liselotte.edvardssonsvensson@karlshamn.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skogsbruk så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Blekinge Naturbruksgymnasium
Gamla Riksvägen 61
37262 Bräkne Hoby

Blekinge Naturbruksgymnasium utanför Ronneby

Blekinge Naturbruksgymnasium ligger utanför Ronneby med flera sjöar inom några stenkasts avstånd. Skolans marker sträcker sig som en hästsko genom Bräkne-Hoby, Sjöarp, Hakarp, Karlsnäs och Kalleberga, dessa tre orter utgör skolans fem olika undervisningsplatser. Den största delen av undervisningen bedrivs...

Läs mer om Blekinge Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Sponsrad