Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Blekinge Naturbruksgymnasium
Programinformation
Ronneby
Naturbruksprogrammet
Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Om utbildningen

Hästutbildning som tar vara på din talang!

På Blekinge Naturbruksgymnasium får du en bred bas att stå på inom ridsportens grenar och stor kunskap om hästen. Naturbruksgymnasiets hästinriktning ger dig en yrkesutbildning som hästskötare. Komplettera med kurser som ger dig högskolebehörighet och du har möjlighet att söka vidare till hippologprogrammet. Ta chansen att välja en gymnasieutbildning med många timmar i stallet.

Programupplägg under din gymnasietid

Under år 1 läggs grunden inom ridningen, körningen och hästkunskapen genom den kompetenta lärarkåren bestående av en diplomerad ridlärare, med mångårig yrkesverksamhet inom både dressyr och hoppning, och en körlärare med meriter i svårklass och landslagskusk.

I år 2 och 3 väljer man att fördjupa sig inom antingen ridning eller körning. Där ges möjlighet att inrikta sig på dressyr, hoppning och terräng i den mån kunskapsmålen tillåter. I körningen får du en bred bas om de olika grenarna inom körning och dess olika anspänningar. Även här kan du fördjupa dig inom sporkörning, brukskörning eller tömkörning.

I slutet av år 3 är målet att man ska avlägga hästskötarexamen. Efter 3 år hos Blekinge Naturbruksgymnasium kan du välja att gå vidare till Hippologen eller kuskutbildningen på Strömsholm och Flyinge.

Stort ridhus och terrängbanor

Du får grundkunskaper inom ridning och körning. Målsättningen är att du ska klara hästskötarexamen i åk 3. Lärarna och instruktörerna är välutbildade och har lång yrkeserfarenhet inom hästhållning. De har hästar på olika utbildningsnivåer och i olika åldrar för att kunna ge en bred utbildning. Ridhuset är väl tilltaget med måtten 22x80 meter och kan därför användas även till körning. På anläggningen finns både gräs och grusbanor att tillgå, samt en underbar natur att rida och köra i. I samarbete med ridklubben Sporren har det byggts en terrängbana med olika hindertyper. Denna invigdes våren 2015 och kommer att utnyttjas i utbildningen. Det har även byggts en ny gruspaddock på 70*100 meter som invigdes sommaren 2018.

Det finns möjlighet att ta med egen häst till ett förmånligt pris. Antalet boxplatser för privathästar är begränsat. Väljer du att läsa naturvetenskapliga ämnen för att bredda dina möjligheter till vidare studier läser du färre inriktningskurser mot häst.

Efter gymnasiet

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som hästskötare på ridskola, i tävlingsstall, hos uppfödare eller travtränare. Det finns en stor arbetsmarknad för hästskötare både i Sverige och utomlands. Du kan också välja att arbeta i ridsportbutiker, inom hästturism eller starta eget företag. Väljer du att komplettera dina studier med högskoleförberedande kurser och klarar hästskötarexamen är du behörig att söka vidare till hippologprogrammet, Sveriges enda högskoleutbildning med
inriktning ridlärare, stallchef eller travtränare. För högskolebehörighet krävs yrkesexamen och utökat program med kurserna svenska 2 och 3 och engelska 6.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djur: Häst, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Som boende i samma kommun som Blekinge Naturbruksgymnasium söker du till programmet via Antagningskansliet för Karlshamn, Olofström och Ronneby. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: 374 81 KARLSHAMN
Telefon: 0454-81519
E-post: liselotte.edvardsson@utb.karlshamn.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djur: Häst så kommer skolan att kontakta dig.

Blekinge Naturbruksgymnasium

Blekinge Naturbruksgymnasium

Blekinge Naturbruksgymnasium utanför Ronneby

Blekinge Naturbruksgymnasium ligger utanför Ronneby med flera sjöar inom några stenkasts avstånd. Skolans marker sträcker sig som en hästsko genom Bräkne-Hoby, Sjöarp, Hakarp, Karlsnäs och Kalleberga, dessa tre orter utgör skolans fem olika undervisningsplatser. Den största delen av undervisningen bedrivs...


Läs mer om Blekinge Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Blekinge Naturbruksgymnasium

Gamla Riksvägen 61
37262 Bräkne Hoby

 Visa telefonnummer
www.ronneby.se


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Naturbruksprogrammet, Djur: Häst, fyll i följande uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Blekinge Naturbruksgymnasium
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på dag
Jag har en fråga
Recensioner

Det finns inga recensioner än.