Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 82,5
(medelvärde: 220,5)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 82,5
(medelvärde: 220,5)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Hästhållning

Hästutbildning som tar vara på din talang!

Du får en bred bas att stå på inom ridsportens grenar och stor kunskap om hästen när du läser hästinriktningen. Naturbruksgymnasiets hästinriktning ger dig en yrkesutbildning som hästskötare. Komplettera med kurser som ger dig högskolebehörighet och du har möjlighet att söka vidare till hippologprogrammet. Ta chansen att välja en gymnasieutbildning med många timmar i stallet.

Vad får du lära dig under utbildningen?

Du får kunskaper inom både ridning och körning. Målsättningen är att du ska klara hästskötarexamen i åk 3. Lärarna och instruktörerna är välutbildade och har lång yrkeserfarenhet inom hästhållning. Vi har hästar på olika utbildningsnivåer och i olika åldrar för att kunna ge en bred utbildning.

Skolans lokaler för hästutbildningen

På skolans anläggning finns både gräs- och grusbanor att tillgå, samt en underbar natur att rida och köra i. Vårt ridhus är väl tilltaget och kan därför användas även till körning. I samarbete med ridklubben Sporren har det byggts en terrängbana med olika hindertyper. Denna invigdes våren 2015 och utnyttjas i utbildningen.

Möjlighet till behörighet för vidare studier

Väljer du att läsa naturvetenskapliga ämnen för att bredda dina möjligheter till vidare studier läser du färre inriktningskurser mot häst och istället mer matte, fysik och kemi. 

Efter gymnasiet 

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som hästskötare, på ridskola, i tävlingsstall, hos uppfödare eller travtränare. Det finns en stor arbetsmarknad för hästskötare både i Sverige och utomlands. Du kan också välja att arbeta i ridsportbutiker, inom hästturism eller starta eget företag. Väljer du att komplettera dina studier med högskoleförberedande kurser och klarar hästskötarexamen är du dessutom behörig att söka vidare till hippologprogrammet, på Sveriges riksanläggningar Flyinge, Wången eller Strömsholm.

För högskolebehörighet krävs yrkesexamen och kurserna svenska 2 och 3 och engelska 6 En del utbildningar kräver särskild behörighet (behörighetskurser kopplade till utbildningens innehåll). Om du har funderingar på någon speciell utbildning efter gymnasiet kontakta skolans SYV.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Ronneby

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet för Karlshamn, Olofström och Ronneby. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Utbildningsförvaltningen, 374 81 Karlshamn
Telefon: 0454-81519
Mejladress: liselotte.edvardssonsvensson@karlshamn.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Blekinge Naturbruksgymnasium
Gamla Riksvägen 61
37262 Bräkne Hoby

Blekinge Naturbruksgymnasium utanför Ronneby

Blekinge Naturbruksgymnasium ligger utanför Ronneby med flera sjöar inom några stenkasts avstånd. Skolans marker sträcker sig som en hästsko genom Bräkne-Hoby, Sjöarp, Hakarp, Karlsnäs och Kalleberga, dessa tre orter utgör skolans fem olika undervisningsplatser. Den största delen av undervisningen bedrivs...

Läs mer om Blekinge Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Sponsrad