Om utbildningen

Elteknik – Distribution på El- och energiprogrammet
El- och energiprogrammet passar dig som gillar att arbeta praktiskt, är teknikintresserad och vill ut i arbetslivet direkt efter gymnasiet.
Om du gillar att lösa problem och har ett teknikintresse så erbjuder vi den grund du behöver för att bli så mycket du kan inom elteknikbranschens många områden. Hos oss kan du välja mellan yrkesutgångarna Elteknik – Installation, Elteknik – Distribution och Automation. Du får lära dig om produktion, installation, distribution och underhåll av system för el samt automation. Under utbildningen jobbar vi också med service och kundbemötande, arbetsmiljö och säkerhetsfrågor så som standarder och informationssäkerhet. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. En annan möjlighet är att läsa extra kurser för att kunna studera vidare på högskolan. När du avslutat din utbildning får du grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.
Under första året läser alla samma ämnen. Inför årskurs 2 väljer du inriktning som ger grunden för den yrkesutgång du vill bli. Du har minst 15 veckors utbildning ute på en arbetsplats, så kallad APL, under årskurs 2 och 3. Praktiken ger dig erfarenheter och bra kontakter som du kan dra nytta av när du söker jobb.
Exempel på jobb efter examen drifttekniker, underhållstekniker, process- och automationstekniker, industrielektriker, installationselektriker, distributionselektriker, driftoperatör, nätverkstekniker.
En inriktning med riksintag
Från och med 2019 erbjuder vi riksintag på vår Eldistributionsinriktning. Det är en bransch-nära utbildning där du får lära dig om eldistribution. Vi jobbar med nybyggnation, underhåll och skötsel kring elnät. Vi jobbar även med service och kundbemötande, arbetsmiljö och säkerhetsfrågor så som standarder och informationssäkerhet. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. En annan möjlighet är att välja till extra gymnasiekurser för att kunna studera vidare på högskolan.
Vid frågor om utbildningen eller önskan om skuggning kontakta inriktningsansvarig är Andreas Nordbergandreas.nordberg@kunskapsforbundet.se
Vilka är installationsföretagen?
Installationsföretagenär en bransch- och arbetsgivarorganisation som representerar 3 600 medlemsföretag och 50 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar din värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Installatörsföretagens uppdrag är att företräda medlemmarnas intressen och ständigt utveckla förutsättningarna för framgångsrikt företagande i installationsbranschen.
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik: Distribution
Du söker programmet via antagningskansliet Antagning Fyrbodal. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Antagning Fyrbodal Fyrbodals kommunalförbund Box 305 451 18 Uddevalla
Telefon: 0522 - 44 08 20
Mejladress: antagning@fyrbodal.se
Behörighet
För att få grundläggande högskolebehörighet krävs att du läser kurserna:
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3
Engelska 6
Två av kurserna kan du läsa inom ramen för individuellt val, men du måste läsa minst en av kurserna som utökat program.
Kontakta skolan

Välkommen till Birger Sjöberggymnasiet!
Vid Birger Sjöberggymnasiet arbetar ca 180 lärare och gemensam personal för att ge ca 1 033 elever en bra gymnasieutbildning. Vi arbetar i olika programarbetslag och verkar för ett flexibelt arbetssätt för elever och personal. Vi tror att du som väljer...