Visa gymnasium.se som: Mobil

El- och energiprogrammet, Elteknik

Birger Sjöberggymnasiet
Programinformation
Vänersborg
Antal elever: 14
El- och energiprogrammet

Om utbildningen

Elteknik på El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet passar dig som gillar att lösa problem och vill veta hur saker fungerar inom data, elektronik samt el- och energiteknik. På programmet får du en bra grund för en mängd spännande yrkesroller inom många olika branscher. Efter examen är du efterfrågad, eftersom arbetsmarknaden växer och utvecklas snabbt.

Detta får du lära dig på Birger Sjöberggymnasiet

Under utbildningen lär du dig om produktion, installation, distribution och underhåll av system för el, energi och vatten men även om el- och energiteknik, automation, dator- och kommunikationsteknik samt IT-infrastruktur. Viktiga områden som tas upp är arbetsmiljö och säkerhetsfrågor som exempelvis standarder och informationssäkerhet. Efter utbildningen kan du antingen börja jobba direkt eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. För dig som vill studera vidare på högskolan finns också möjlighet att läsa extra kurser.

Bli högskolebehörig

De kurser du behöver komplettera med för att bli högskolebehörig är:

  • Svenska 2 / svenska som andraspråk 2
  • Svenska 3 / svenska som andraspråk 3
  • Engelska 6

Två av kurserna har du möjlighet att läsa inom ramen för individuellt val, men du måste läsa minst en av kurserna som utökat program.

Så går utbildningen till

Under årskurs ett läser alla samma ämnen. Du har APL under minst 15 veckors tid av din utbildning genom att göra praktik på en arbetsplats. På din praktik får du massor av erfarenheter och bra kontakter som kan vara till hjälp när du söker jobb.

Inriktning Elteknik

Inriktning Elteknik ger dig kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät. För dig som väljer inriktning Elteknik finns möjlighet att specialisera dig genom att välja mellan profilerna Distribution och Installation.

Elteknik med profil Installation (Birger Sjöberggymnasiet)

Inom profilen installation arbetar du med elanläggningar efter elmätaren. Det kan innebära nyinstallation inom byggsektorn, eller jobb som industrielektriker inom företag, där felsökning är en stor del av jobbet. Det är bara du som läser El- och energiprogrammet med inriktningen Elteknik som har möjlighet att välja profilen Installation.

Profilen Distribution ges på Magnus Åbergsgymnasiet

Gymnasial lärlingsutbildning

Som ett alternativ till vanlig skolbaserad utbildning så finns möjligheten att läsa utbildningen som lärling på en arbetsplats, vilket är ungefär hälften av utbildningstiden. Där får du arbeta tillsammans med arbetskamrater och lära dig mer om yrket. Gymnasial lärlingsutbildning har samma krav som skolförlagd yrkesutbildning och du har samma möjligheter att få grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Som boende i samma kommun som Birger Sjöberggymnasiet söker du till programmet via Antagning Fyrbodal. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Antagning Fyrbodal Fyrbodals kommunalförbund Box 305 451 18 Uddevalla
Telefon: 0522 - 44 08 20
E-post: antagning@fyrbodal.se

Certifiering

ETG

ETG

ETG är en certifiering utfärdad av Elbranschens centrala yrkesnämnd. Med en ETG-certifiering kvalitetssäkras både elevens kunskap och praktikperiod

Läs mer om ETG här!

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Birger Sjöberggymnasiet

Birger-Sjöberggymnasiet-Vänersborg

Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg

På Birger Sjöberggymnasiet får du den stora skolans möjligheter samtidigt som du får den lilla skolans trygghet. Här kan du nämligen välja mellan de flesta nationella program, plus några utbildningar och inriktningar som är unika för skolan. Skolan har fina...


Läs mer om Birger Sjöberggymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Birger Sjöberggymnasiet

Idrottsgatan 3
462 36 Vänersborg

 Visa telefonnummer
www.kunskapsforbundet.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om El- och energiprogrammet, Elteknik, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner än.