Fordons- och transportprogrammet, MC-teknik

Bergstrands gymnasium Stockholm
Programinformation
Stockholm
Antal elever: cirka 170 (.)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 107,5
    (medelvärde: 180,1) * statistik från 2022
(Läs mer) Öppet hus
2023-05-03
 Fordons- och transportprogrammet, MC

Om utbildningen

Fordons- och transportprogrammet inriktning MC-teknik

Har du ett brinnande intresse för motorcyklar och drömmer om att kombinera intresset med plugget? Då är MC-teknik något för dig! MC-teknik är en inriktning på Fordons- och transportprogrammet.

Motorcyklar är riktiga glädjefordon och allt fler väljer att lämna in hojen på verkstad för service och reparation. Många ser fordonet som sin allra käraste ägodel – därför har MC-teknikern/mekanikern ett (minst sagt) ansvarsfullt jobb. Det gäller att vara noggrann och försiktig.

Intresse, passion och kunskap är vad som leder till drömjobbet. Och branschen skriker just nu efter fler duktiga, utbildade MC-tekniker. Du som vill jobba som MC-tekniker har goda möjligheter till jobb efter gymnasiet.

Så går utbildningen till

På Bergstrands gymnasium får du lära dig allt från grunden – i din framtida yrkesroll kommer du att arbeta med hela fordonet, och då gäller det att träna. Vi kommer gå igenom allt från att byta däck till att plocka isär och sätta ihop hela cykeln: bränslesystemet, motorn, bromsar, framgaffeln… Ja, listan kan göras lång och det är många små komponenter. Efter avslutad utbildning vågar vi faktiskt säga att du blir komplett som mekaniker.

Många ämnen läser du gemensamt med gänget som valt personbilsteknik. Under årskurs två kan du även välja kurser för att bli behörig till högskola och universitet, via så kallat individuellt val.

Under årskurs tre läser du till största delen dina fördjupningskurser och du får då specialkunskap för MC vad gäller bränslesystem, tändning, bromssystem, styrinrättning och annan specifik utrustning på fordonet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

En stor del av din utbildning består av yrkespraktik. Praktikdelen kallas APL, arbetsplatsförlagt lärande och innebär att du följer en utbildad handledare på en riktig arbetsplats. Det är både viktigt och roligt att få träna i den miljö du senare kommer att arbeta i.

Din första APL börjar andra terminen i årskurs två (efter påsk). Då är du ute på praktik tre dagar i veckan och i skolan två dagar i veckan under resten av läsåret. I årskurs tre praktiserar du tre dagar i veckan under hela läsåret. Bergstrands gymnasium följer regelbundet upp så att du får med dig de kunskaper och moment du behöver från praktikplatsen, så att du når dina kurs- och utbildningsmål.

Din yrkespraktik är lite som en provanställning – här får du knyta kontakt med arbetsgivare och möjligheten att bli en i gänget (och därmed få chans till anställning efter studenten). Bergstrands gymnasium uppmuntrar till att göra fler praktikperioder på samma arbetsplats.

Bra att veta

MC-teknik är ett nischat yrke och kräver att du visar framfötterna. Det är nödvändigt att du engagerar dig i din utbildning så att du får med dig motorkunskaperna från skolan. För att trivas i branschen är du tekniskt intresserad, tycker om att ta ansvar och gillar att hjälpa andra – MC-teknikern har en nära kontakt och dialog med kunden.

Som utbildad MC-tekniker kan du även arbeta med exempelvis båtmotorer eller andra småmotorer. Helt enkelt service av alla slags motorer på företag, verkstäder samt för de större motormärkena.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, MC-teknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, MC-teknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, MC-teknik så kommer skolan att kontakta dig.

Bergstrands gymnasium Stockholm

Bergstrands Gymnasium Stockholm - för dig på väg mot ett viktigt jobb!

Bergstrands Gymnasium Stockholm förbereder dig som elev för ett kommande yrkesliv inom ett viktigt jobb. Vår målsättning är att du som elev ska bli anställningsbar direkt efter examen. Då har vi lyckats med vårt uppdrag! Bergstrands Gymnasium Stockholm är ett...


Läs mer om Bergstrands gymnasium Stockholm och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Bergstrands gymnasium Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11
168 69 Bromma

 Visa telefonnummer
bergstrandsutbildningar.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Fordons- och transportprogrammet, MC-teknik från Bergstrands gymnasium Stockholm, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Påminn mig om öppet hus
Jag har en fråga
Jag vill börja/byta till Bergstrands utbildningar
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information