Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri

Kommande Öppet hus
29 april, 2024 17:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 40 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 85,0
(medelvärde: 158,1)
Kommande Öppet hus
29 april, 2024 17:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 40 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 85,0
(medelvärde: 158,1)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri

Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri

Den viktigaste egenskapen du bör ha som målare är att kunna umgås med olika typer av människor. Som målare träffar du mycket folk, från kunder till fastighetsförvaltare och andra hantverkare på arbetsplatsen. Ofta kommer du in i någon annans privata hem. Då gäller det att försöka sätta sig in i kundens situation och känslor.

Ska du lyckas som målare är det bra om du är praktisk och kan ta eget ansvar. Du bör också vara intresserad av färgsättning för att kunna hjälpa kunden att välja färg och tapeter.

Så går utbildningen till

I din utbildning på Bergstrands får du kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden.

Utbildningen ger dig kunskaper att utföra målningsarbeten både in- och utvändigt. Du kommer också att lära dig grunderna inom dekorationsmålning, som till exempel marmorering och ådring.

Fördjupad kunskap om färg och material
Du lär dig även alla grundläggande tekniker inom:  tapetsering, våtrumsmålning, dekorationsmåleri som marmorering och ådring. Men du lär dig också materialkunskap, arbetssäkerhet, miljöhänsyn och färgsättning.

Du fördjupar din kunskap om färger och olika material, var och hur man använder dem och att blanda och nyansera färger. Spackling, slipning och annat underarbete är en del i undervisningen. Du kommer även att få sätta upp tapeter och andra väggbeklädnader och kanske spänna tak, lära dig äldre målningstekniker och dekorativt måleri.

Inom byggnadsmåleri kommer du att måla fasader, fönster och betonggrunder utomhus. Du kommer också att måla lister, tak, väggar och snickerier inomhus.

Du som läser inriktningen Måleri läser (förutom programfördjupningskurser) två inriktningskurser inom Bygg och anläggningsprogrammet.

  • Måleriprocessen

  • Måleri 1

Utbildningens kurser utgår från Skolverkets läroplan för Bygg och anläggningsprogrammet och programmets inriktnings- och program­fördjupnings­kurser. 

APL Arbetsplatsförlagt lärande

På Bergstrands får du mycket praktik på riktiga byggföretag. Minst 15 veckor kommer du vara på APL. Skolan har ett nära samarbete med företag i branschen som säkerställer kvaliteten på din APL.

Lärlingsperiod - Efter Gymnasiet

Efter gymnasiet inleder du nästa fas på väg mot ett yrkesbevis. Du kontaktar ett måleriföretag om en lärlingsplats. Detta kan du göra när du avslutat din måleriutbildning på gymnasiet. Företaget kan då anställa dig som lärling.

Måleribranschen har ett gesällprov som görs i slutet av lärlingstiden. När provet är godkänt får du ett gesällbrev. Gesällprovet fungerar som ett examensprov och när du är godkänd får du ditt gesällbrev och ditt yrkesbevis. Gesällbrevet ger dig större chans till ett bra jobb både i Sverige och utomlands. 

Framtida yrken

Efter examen kan du bland annat arbeta som byggnadsmålare inom eller utomhus.

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Bergstrands gymnasium Stockholm
Johannesfredsvägen 9-11
168 69 Bromma

Bergstrands Gymnasium Stockholm - Tillsammans hjälper vi dig att lyckas!

Bergstrands Gymnasium Stockholm förbereder dig som elev för ett kommande yrkesliv inom ett viktigt jobb. Vår målsättning är att du som elev ska bli anställningsbar direkt efter examen. Då har vi lyckats med vårt uppdrag! Bergstrands Gymnasium Stockholm är ett...

Läs mer om Bergstrands gymnasium Stockholm och visa alla program.

Sponsrad