Visa gymnasium.se som: Mobil

Burak, Emelie och Fanny pluggar på Berga Naturbruksgymnasium

Burak pluggar Lantbruk

Burak Orhan är 18 år och läser sista året på Lantbruksinriktningen på Naturbruksprogrammet på Berga Naturbruksgymnasium.

- Jag valde mitt program för att jag är uppvuxen på en gård och är intresserad av maskiner och växtodling. Min utbildning går ut på att man både ska lära sig maskiner, växtodling och att hantera lantbruksdjur. Vi har mycket praktik, både på Berga och på andra gårdar. Vi har vanliga lektioner och prov för att fördjupa oss om maskiner, växtodling och djur.

Hur är skolan och lärarna?

- Lärarna är jättetrevliga och vi får den hjälp vi behöver. Vi kan prata om allt med lärarna, inte bara om lektionerna (studierna). Lokalerna är sköna och lugna. Jag bor på skolans internat och jag tycker det är jättetrevligt att vara med vänner. Vi umgås mycket och vi har olika aktiviteter på kvällarna, som bakkväll, filmkväll och kvällsridning.

Vad är dina framtidsplaner?

- Jag kommer nog inte att plugga vidare utan vill börja jobba med åkrar och maskiner. Mitt drömjobb är att köpa en egen gård med växtodling och ha nötkreatur, men innan det måste jag jobba inom lantbruk och skaffa mig lite erfarenhet. Man skulle också kunna plugga vidare till agronom eller lantmästare.

Vad är ditt roligaste minne från skolan?

- Jag tycker att allt som händer på skolan är roligt men det roligaste var när jag fick 40 liter motorolja på mig.

Skulle du rekommendera Berga Naturbruksgymnasium till andra elever?

- Jag skulle rekommendera skolan och programmet för att det här är den tryggaste skolan jag varit på. Alla elever och lärare är jättesnälla och roliga. Jag rekommenderar programmet för att det är jätteintressant att veta mer om lantbruk.

Avdelare

Emelie lär sig allt om hästar på gymnasiet

Emelie Erhnlund är 18 år och läser sista året på Hästinriktningen på Naturbruksprogrammet på Berga Naturbruksgymnasium.

- Jag valde den här skolan dels för att det fanns en hästinriktning och skolan hade egna hästar. Sedan tyckte jag att det skulle vara intressant att prova på att bo på internat. Det verkade vara en skola med många möjligheter, både för elever och hästar.

Vad läser du för utbildning?

- Jag läser en yrkesförberedande hästinriktning som innehåller mycket praktik. Vi läser allt ifrån matte till hästkunskap. Minst en dag i veckan spenderar vi i stallet. Utöver det är det mycket praktik utanför skolan och även utlandspraktik.

Hur är det att plugga på skolan?

- Klassrummen ligger bra till på gården. Det är nära till stallet. Det är rymligt och man känner aldrig sig blyg på grund av att det är för många i klassrummet. Att flytta till internatet var väldigt spännande och man spenderar mycket tid med andra som bor där. Jag skulle säga att det inte var jättejobbigt att flytta hemifrån i och med att jag skaffade vänner väldigt fort.

Vad har du för framtidsplaner?

- Jag kommer nog inte att plugga vidare direkt efter studenten. Eventuellt senare när jag haft jobberfarenheter i några år. Mitt drömjobb skulle vara att jobba som beridare och hålla på med främst unghästar. Efter studenten kan man välja om man vill jobba eller plugga vidare. Sista året kan man välja om man vill ta hästskötarexamen som är väldigt bra att ha när man sedan ska söka jobb.

Vad är ditt roligaste minne från skolan?

- De roligaste minnena jag har är när vi var ute och tävlade allsvenskan med skolans hästar. Jag har också bra minnen från praktik och studiebesök. Jag fick bland annat möjligheten att praktisera hos landslagsryttaren Helena Persson.

Skulle du rekommendera Berga Naturbruksgymnasium till andra elever?

- Jag skulle rekommendera Berga till andra eftersom det är ett väldigt roligt program med mycket praktisk utbildning. Det finns många möjligheter och det blir aldrig tråkigt.

Avdelare

Fanny pluggar Häst och Djursjukvård

Fanny Olson är 18 år och pluggar sitt sista år på Hästinriktningen med profil mot djursjukvård på Naturbruksprogrammet på Berga Naturbruksgymnasium.

- Jag valde Berga Naturbruksgymnasium för att det är en skola där man får arbeta mycket praktiskt och för att de hade många olika djur (hästar, kor och grisar). Jag är uppvuxen nära skolan och kände att jag skulle trivas på Berga. Det finns även ett internat på skolan vilket jag tyckte var extra roligt. Jag tyckte det var särskilt intressant med djursjukvård och därför sökte jag den profilen.

Berätta mer om din utbildning

- I djursjukvården läser vi om allt möjligt, från läkemedelshantering till sårvård och bandagering. Vi får göra mycket praktiska övningar och även vara ute på flera veckors praktik. Det gör att utbildningen blir mer varierad och rolig. Vi får öva på att hantera skolans hästar vid mer stressande situationer, som att till exempel lasta dem och köra dem till kliniken. På kliniken har vi fått vara med och gjort undersökningar och behandlingar på hästarna. Jag har gjort praktik på både i travstall, hästklinik och med en ambulerande veterinär.

Hur är skolan och lärarna? 

- Lärarna på skolan är bra och hjälper till så mycket som möjligt. Om det behövs specialhjälp så löser lärarna det. Lokalerna på skolan är bra och klassen jag går i är superkul. Alla har gemensamt intresse så man trivs tillsammans.

Bor du på skolan?

- Jag bor på internatet, vilket var det bästa valet jag gjort. Det gör att man får en helt annan gemenskap med alla andra som bor på skolan. På fritiden brukar vi sitta på våra rum eller i uppehållsrum och prata och umgås. Det finns även kvällsaktiviteter som man kan delta i och vi har läxläsning en kväll i veckan.

Vad har du för framtidsplaner?

- Jag tror att jag så småningom kommer läsa vidare på universitet och då är det något utav programmen på Sveriges Lantbruksuniversitet som lockar. Efter skolan vill jag arbeta utomlands på ett ”animal rescue-center” och hjälpa sjuka vilda djur. Efter min utbildning på Berga får jag även arbeta som djursjukvårdare med utökad behörighet eftersom jag läst och blivit godkänd i kursen i ”grundläggande läkemedelshantering enligt D8 och D9”. Jag har även en dröm om att starta upp en egen travhästuppfödning. Under mina år på Berga har jag valt att inrikta mig på travsport.

Vad är ditt roligaste minne från skolan?

- Det finns många roliga minnen. Inom djursjukvården var det när vi övade på alla möjliga sorters bandage, så att hästarna till slut såg helt inbandagerade ut. Inom travet var en av de roligaste minnena när jag under ett studiebesök hos Svante Båth fick köra en fin tävlingshäst som sedan två dagar efter vann V75!

Skulle du rekommendera Berga Naturbruksgymnasium till andra elever?

- Jag rekommenderar skolan och inriktningen för att det är lärorikt och det finns en hel del jobb som djursjukvårdare eller som kusk och hästskötare i travstall.Läs mer om Berga naturbruksgymnasium

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Berga naturbruksgymnasium.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin