Visa gymnasium.se som: Mobil

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Anders Ljungstedts gymnasium
Programinformation
Linköping
Antal elever: cirka 110 (.)
Hantverksprogrammet
 • Antagningspoäng: 90,0
  (medelvärde: 209,5) * statistik från 2019/20

Film

Om utbildningen

Bli frisör på Anders Ljungstedts gymnasium!

Vill du bli frisör men ändå få grundläggande behörighet till högskolan? Då är det här skolan och utbildningen för dig! Anders Ljungstedts Gymnasium erbjuder alla elever en möjlighet att samtidigt som du läser ordinarie program läsa in grundläggande högskolebehörighet.

Det här är utbildningen för dig som vill lära dig grunderna inom yrket frisör och samtidigt få grundläggande behörighet till högskolan. Vi ger dig möjligheterna att samtidigt som du läser till frisör även läsa de kurser du kan tänkas behöva för fortsatta studier på högskolan.

Programmet passar dig som är social, öppen och kreativ. Hos oss får du lära dig att arbeta självständigt. Du som söker till oss ska vara målinriktad med visioner och du ska tycka om att arbeta nära andra människor. Här tränar du på att arbeta självständigt, med problemlösning samt att jobba med olika sorters material och verktyg. Då yrket är i ständig förnyelse anpassar vi utbildningen efter nya trender och tekniker.Hantverksprogrammet frisörpå Anders Ljungstedts gymnasium har lång erfarenhet i branschen med god kvalitet och utbildade lärare.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Du gör arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en frisersalong. Det kommer att ske under 15 veckor fördelat på de tre åren du läser hos oss. Där följer du salongens arbetstider och rutiner och är en del av arbetsplatsen. 

Efter gymnasieutbildningen, gesällprov mm

Efter avslutad gymnasieutbildning hos oss är du behörig att avlägga det delprov som senare leder till kommande gesällprov. Den mesta av utbildningstiden är förlagd till skolan. Här får du öva och lära dig samtliga moment du behöver kunna för att gå vidare till färdigutbildad frisör. Vi jobbar både på övningsdockor och på kunder i skolans egen salong.

Alla elever ska skaffa sig en utbildningsbok som finns att beställa på Frisörföretagarnas hemsida. De elever som arbetar utanför schemalagd tid t ex skollov, helger och kvällar kan tillgodoräkna sig tiden som ferieutbildning. Samtliga elever som vill bli frisörer ska erbjudas att avlägga ett teoriprov samt ett praktiskt delprov i nivå 1 på vårterminen i åk 3. Gesällprovet bekostas av eleven själv. Det är en certifiering och ett bevis på din utbildning. Gesällprovet ger dig rätt till avtalsenlig lön samt gör det möjligt för dig att arbeta utomlands. Efter avslutat gesällprov kan du välja att arbeta som frisör, frisörtekniker, läsa vidare till frisörlärare eller bli egen företagare.

Frisör-ettor behöver öva!

Öppet måndagar

Veckorna 15, 18 & 21 kl 8:30 - 17:00
Vecka 22 kl 12:30-17:00

Prislista

 • Klippning 50:-
 • Toning 150:-
 • Slingor 200:-
 • Färg 200 - 400:- beroende på längd
 • Ögonfärg 50:-
 • Inpackning och styling 100:-
 • Uppsättning 50:-

Välkomna!

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Hantverksprogrammet, inriktning Möbelsnickeri och design

Första året på Hantverksprogrammet, inriktning Möbelsnickeri och design får du en grund inom områdena möbel, design och inredning. Du lär dig att tänka logiskt när du konstruerar och bygger samt olika ytbehandlingsmetoder och säkerhet vidbearbetning. Du har stora möjlighetertill jobb direkt efter utbildningen 3 inriktningar efter år 1

 • Möbel och inredningssnickeri. Här får du djupare kunskaper i traditionellt och moderntmöbel-och inredningsnickeri.
 • Inredning och design. Här läser du flera formgivningskurser och färdigställer projekt. Efter utbildningen kan du söka designutbildningar. Utbildningen kan då ledatill yrken som designer, inredare, inredningsarkitekt, slöjdlärare och konsthantverkare.
 • Natur-/Samhällsvetenskap. Här läser du ämnen så att du får behörighet till högre studier. Utbildningen kan då leda till yrken som ingenjör,arkitekt, tekniker och lärare.

Hantverksprogrammet Inriktning, Mode och sömnad

Hantverksprogrammet, inriktning Mode och sömnad får du lära sig hela processen från skiss, modeteckning, mönsterkonstruktion, sömnad till färdigt plagg. Under år tre får du möjlighet att fördjupa sina kunskaper. Det är viktigt att lära sig de gamla arbetssätten samtidigt som är det viktigt att hantverket fortsätter att utvecklas och förnyas. Detta innebär att individer med olika kompetenser och funktioner på en arbetsplats måste samarbeta, ofta tillsammans med kunden. Initiativförmåga, problemlösningsförmåga samt förmåga att marknadsföra idéer och produkter är viktiga inslag i utbildningen. Mode och sömnadsinriktningen ger grundläggande kunskaper för att arbeta och studera vidare inom mode och textilbranschen. Exempel på yrken

 • Dam-,Herr-och Klänningskräddare
 • Designer mode
 • Textilingenjör
 • Textilekonom
 • Produktionsutvecklare
 • Teaterskräddare
 • Tillskärare
 • Mönsterkonstruktör

Hantverksprogrammet, inriktning Frisör/Stylist

Hantverksprogrammet, inriktning frisör läser du kurser i kundservice, försäljningsteknik, frisyrdesign och klippteknik. Du tränar på övningshuvuden och kunder i skolans egen salong. En del av undervisningen är arbetsplatsförlagd till salong. Du får lära dig både dam-och herrtekniker. Utbildningen ger grunderna till yrket. Under utbildningen kommer du även att ha arbetsplatsförlagd utbildning. På stylistinriktningen får du grundläggande kunskaper inomhårstyling, naglar, make up, stil och färganalys. Detta för att förbereda dig för yrken som stylist, make up artist, nagelteknolog, hudterapeut, detaljhandeln samt på SPA anläggningar. Du kommer även att planera olika projekt som till exempel modevisning.

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
E-post: gymnasieantagningen@linkoping.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.

Anders Ljungstedts gymnasium

Anders Ljungstedts gymnasium

Anders Ljungstedts gymnasium

"Engagerade lärare, nära samarbete med branschen och en hög trivselfaktor!" Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning...


Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Anders Ljungstedts gymnasium

Anders Ljungstedts gata 1
582 54 Linköping

 Visa telefonnummer
www.linkoping.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist från Anders Ljungstedts gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill börja på / byta till Anders Ljungstedts gymnasium
Jag vill gå på öppet hus
Jag har en fråga
Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Du kanske också är intresserad av: