Sök utbildning 👉
Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök och servering

Almåsgymnasiet, i Borås
Undervisningsform
Klassrum, Lärlingsutbildning
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 87,5
(medelvärde: 208,5)
Undervisningsform
Klassrum, Lärlingsutbildning
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 87,5
(medelvärde: 208,5)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök och servering

Bjuder du gärna dina kompisar eller familj på middag? Vill du utveckla ditt intresse och göra en karriär av det?

På skolan finns ett topputrustat restaurangkök där du kan träna ditt yrkeskunnande i både storkök och fine dining. Köket är dessutom en del av Almåsgymnasiets restaurang Stjärnklart där du får träna på servering och barteknik i skarpt läge med riktiga gäster.

Restaurangen är ofta fullsatt och maten och elevernas engagemang är mycket uppskattat! Efter gymnasiet kan du börja arbeta direkt som kock på restauranger eller i storkök, varm- eller kallkök, som bartender barista eller servitör/servitris. En annan möjlighet är att arbeta med catering eller i en delikatessavdelning.

På det här programmet krävs ett beslut av rektor, vilket gör att du måste ta kontakt med ansvarig rektor för programmet, innan du ansöker.

Det här läser du

Du testar på båda inriktningarna under första terminen, därefter väljer du vilka kunskaper du vill fördjupa. Inriktningen kök och servering ger dig möjlighet att utveckla kunskaper om och färdigheter i livsmedelsproduktion, matlagning, bar och servering. Måltiden som helhet är central i utbildningen eftersom de olika verksamhetsområdena samverkar för att skapa måltidsupplevelser.

Oavsett om du hamnar på en restaurang, bar, eller ett café får du en känsla för smak och service och utvecklar stolthet och karisma som kock, bartender, barista eller servitör. Du lär dig att ta ansvar för att gästerna trivs och får vad de beställt. Det kommer alltid att finnas ett stort behov av duktiga medarbetare inom branschen och med utbildningen kommer du att vara laddad för en karriär nationellt eller internationellt.

Lärling

Den här inriktningen kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Den här inriktningen kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

APL

En värdefull del av utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärandet. Det är då du får praktisera dina kunskaper i skarpt läge vid sidan av en erfaren handledare. Du gör din APL på exempelvis en bar, olika typer av restauranger eller i ett storkök.

Dina veckor organiseras oftast i tre perioder under gymnasietiden.

Yrkesmöjligheter

Många elever börjar jobba direkt efter gymnasiet, andra väljer att studera vidare. Efter studenten kan du arbeta som till exempel kock, servitör, servitris, bartender eller barista. Har du ett extra driv i dig kan du starta eget. Arbetsmarknaden är god i hela Sverige och det är en hög efterfrågan på, och stort behov av yrkesskickliga människor i branschen.

På inriktningen kan du kombinera dina studier med idrottsutbildning NIU eller LIU

Idrotter inom LIU

Fotboll


Friidrott


Innebandy


Ishockey


Konståkning


Padel


Rodd


Tennis


Idrotter inom NIU

Basket


Golf


Innebandy


Discgolf


Futsal


Fotboll


Simning


Friidrott


Truppgymnastik


Är du intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök och servering, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök och servering

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningsenheten Sjuhärad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Borås Stad, Utbildningskontoret 501 80 Borås
Telefon: 033-357770
Mejladress: gymnasieantagningen@boras.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök och servering så kommer skolan att kontakta dig.

ENGAGEMANG - ENTREPRENÖRSKAP - UTVECKLING

Vi brinner för utbildning och är passionerade för att ge dig bästa möjliga utveckling under dina tre år hos oss, så att du kan få en stark start i livet efter skolan med många valmöjligheter. Vårt engagemang är starkt förankrat...

Läs mer om Almåsgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad