Yrkesprogram

Husbyggare

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Husbyggare

Utbilda dig till Husbyggare på Åland!

Är du intresserad av att bygga och konstruera? Vill du lära dig mer om alla delar som ingår i ett byggprojekt? Gillar du att arbeta med händerna och tillsammans med andra?

Husbyggarutbildningen tillhör utbildningsprogrammet för husbyggare och resulterar i en gymnasieexamen inom byggbranschen. Utbildningen passar dig som vill arbeta med utmanande konstruktionsprojekt. Här får du vara med om hela byggprocessen, inklusive kundkontakt, planering, byggnadstillstånd och uppförande av kompletta byggnader.

Under utbildningen lär du dig:

 • nybyggnad

 • underhåll

 • reparationer.

Du får också kunskaper i exempelvis formsättning, armering, betongarbeten, kakelarbeten och stomarbeten. Du har möjlighet att läsa  grundläggande yrkeskompetens inom transportbranschen som valbart ämne.

Arbetsmöjligheter

Utbildningen ger dig breda baskunskaper för olika uppgifter inom branschen. Som husbyggare arbetar du med att bygga eller renovera hus. Du kan också arbeta med underhåll av fastigheter eller bli försäljare inom branschen. Arbetsplatser finns både inom det privata näringslivet och i den offentliga sektorn. 

I studierna till husbyggare ingår:

 • arbeten i stomskedet

 • att arbeta på en byggarbetsplats

 • formarbeten

 • takarbeten

 • avslutande arbeten inomhus

 • tillverkning av byggelement

 • fasadbeklädnad

Är du intresserad och vill veta mer om Husbyggare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Åland

Film

Behörighet

För behörighet till Yrkesprogram behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Fortsatta studier

Det finns många möjligheter för dig att studera vidare efter gymnasiet. Till exempel Högskolan på Åland eller vidarestudier vid yrkeshögskolor, högskolor och universitet i både Sverige och Finland.

Många utbildningar i Sverige kräver särskild behörighet. För att möta kraven hos dessa utbildningar kan du välja att komplettera dina yrkesstudier med HUTH, den högskoleförberedande utbildningshelheten. Det betyder att du läser 30 kurser teoretiska ämnen enligt Ålands lyceums läroplan.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Husbyggare så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Ålands yrkesgymnasium
Neptunigatan 6
221 01 Mariehamn

Ålands yrkesgymnasium - en modern utbildning i yrken med gamla traditioner

När du studerar vid Ålands yrkesgymnasium får du en grundläggande yrkesutbildning (180 kp) som leder till en gymnasieexamen med yrkesinriktning. Det betyder att du antingen kan arbeta inom ett yrke eller studera vidare på en högskola efter din examen. Ålands...

Läs mer om Ålands yrkesgymnasium och visa alla program.

Sponsrad