Visa gymnasium.se som: Mobil

AFS Utbytesår - USA

AFS Interkulturell Utbildning
Programinformation
USA
Utbytesår / High School

Om utbildningen

Åk på utbytesår i USA med AFSÄr du nyfiken på ett annat USA än det som visas på tv och film? Vill du uppleva verklighetens USA?

Om AFS:

AFS är en internationell, ideell utbytesorganisation med syfte att bidra till fred, genom att öka förståelsen mellan människor och kulturer. Vi värderar det kulturella utbytet i sig, och lägger mycket fokus på att du som utbytesstudent verkligen ska få fördjupa dig i din nya omgivning, samt att du ges de verktyg som krävs för att hantera eventuella kulturskillnader. Din utveckling är en stor del av upplevelsen, och vi har allt från personliga till globala utvecklingsmål för dig som utbytesstudent. Vi har arbetat med utbyten i närmare 70 år och finns, genom våra volontärer och personal, med dig hela vägen från ansökan till efter hemkomst. Förhoppningen är att ditt utbytesår med oss blir starten för ett socialt och globalt engagemang.

High School i USA

Att vara utbytesstudent på high school i USA kan vara precis som du föreställt dig. Eller långt ifrån. Det finns skolbaler, cheerleading, amerikansk fotboll och andra roliga aktiviteter efter skoldagen, men också regler för klädsel, enformig skolmat och förbud mot mobiltelefoner i skolan.

USA – land och kontinent

USA är inte bara ett land, som dessutom har över 320 miljoner invånare, utan även en kontinent. I USA hittar du livsstilar, människor, klimat och kultur av alla sorter, och det är kanske det som gör landet så speciellt. Här finns både storslagen natur och gigantiska motorvägar, stora städer och små orter, samt politiskt konservativa och mycket liberala miljöer. Som utbytesstudent i USA får du genom din värdfamilj och skola möta den amerikanska verkligheten såsom den ser ut i den del av USA du bor. Det ger dig en unik insikt i variationerna i världens kanske mäktigaste land.

Det moderna USA beskrivs ofta som en smältdegel av folk och kulturer. Här finns också olika grupper av ursprungsbefolkningar som lever delvis integrerat och delvis självständigt. Medan de flesta amerikaner delar flera grundvärderingar finns det tydliga sub-kulturer från andra länder i de flesta större städer. Dessa kulturer påverkar kontinuerligt utvecklingen av värderingar och livsstil.

Skolor och aktiviteter arrangerade av skolan

I skolan skiljer sig undervisningen åt mellan de olika skoldistrikten, och utbudet av ämnen varierar från skola till skola. Vanligen börjar skoldagen mellan 07.00 - 08.30 och slutar runt 14.00 - 15.00. Det är viktigt att delta på samtliga lektioner och i diskussioner, samt att göra sina läxor. De flesta elever i USA deltar i klubbarna som skolan anordnar efter skoldagens slut, som t.ex. kör-, sport- och musikklubbar. Det finns ofta olika nivåer för sportaktiviteterna så även om du inte har provat på en sport tidigare kan du delta i något av skollagen. Att vara med på någon eller några aktiviteter är ett bra sätt att ta del av USA:s ungdomskultur och träffa nya vänner.

Värdfamiljer

AFS värdfamiljer i USA ställer upp helt ideellt för att de är nyfikna på omvärlden och genom dig vill få inblick i svensk kultur. Samtidigt vill de också dela med sig av sin vardag. Varje utbytesstudent och värdfamilj har en kontaktperson. Kontaktpersonen är en AFS-volontär som finns där, både för stöd och socialt umgänge. Vid minst tre tillfällen spritt under året arrangeras regionala, obligatoriska läger, då du träffar AFS-utbytesstudenter från hela världen, och tillsammans med AFS volontärer diskuterar era erfarenheter. Ofta ordnar också AFS volontärer olika aktiviteter lokalt.

Fördjupa och förbättra din engelska

Som utbytesstudent i USA har du chansen att fördjupa dig i ett av världens viktigaste språk, engelska. Du kanske också får möjlighet att lära dig lite spanska, som talas i cirka 12 % av de amerikanska hushållen. Oavsett vad du väljer att göra i framtiden ger ett utbytesår i USA dig nya erfarenheter och perspektiv som du kommer att ha stor nytta av.

Är du intresserad och vill veta mer om AFS Utbytesår - USA, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Reportage

Elias var utbytesstudent i Chile

Två AFS:are berättar om sina utbytesår till Chile och Japan

Läs mer AFS Interkulturell utbildning

Efter ettan var Elias Höckerfelt utbytesstudent i Chile. 
- Jag ville göra min egen grej och då slutade det med att jag valde att åka till Chile, berättar Elias.

Ingrid Skoglund åkte till Japan - där hon stötte på såväl kulturkrockar som nya vänner för livet.
- Jag är ingen direkt äventyrlig människa, men jag klarade det! Är man nervös eller blyg får man prova sig fram, säger Ingrid.


Kontakta skolan

För att bli kontaktad av AFS, fyll i följande uppgifter:

AFS Interkulturell Utbildning

AFS Interkulturell Utbildning

Åk som utbytesstudent eller volontär med AFS

AFS Interkulturell Utbildning är en internationell ideell organisation som arbetar för fred och ökad förståelse mellan människor och kulturer. Vill du vara med och förändra världen? Följ med AFS på utbytes- eller volontärprogram till något av de 60 länder som...


Läs mer om AFS Interkulturell Utbildning och visa alla program.

Kontaktuppgifter

AFS Interkulturell Utbildning

Medborgarplatsen 25, Trapphus A
118 72 Stockholm

 Visa telefonnummer
www.afs.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 2 recensioner.

Sara Grim
(5)
Jag åkte på ett utbytesår med AFS 2014-2015 och blev placerad i Washington. D.C. och hade ett helt fantastiskt år i USAs huvudstad. AFS tog hand om mig hela vägen och det var skönt att bara kommunicera med en organisation istället för att åka med en svensk organisation som sammarbetar med en annan i USA. AFS kändes säkert och tryggt och dem men...
Visa hela
Ebba Ribbing
(4)
Skulle absolut rekommendera, 4/5 var för att jag inte kunde vara med på graduation utan blev freshman men det var ändå toppen!!
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med AFS

För att bli kontaktad av AFS, fyll i följande uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Påminn mig om öppet hus
Jag har en fråga
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,5)
Baseras på 2 recensioner.
Reportage
Två AFS:are berättar om sina utb...
AFS Interkulturell utbildning

Efter ettan var Elias Höckerfelt utbytesstudent i Chile. 
- Jag ville göra min egen grej och då slutade det med att jag valde att åka till Chile, berättar Elias.

Ingrid Skoglund åkte till Japan - där hon stötte på såväl kulturkrockar som nya vänner för livet.
- Jag är ingen direkt äventyrlig människa, men jag klarade det! Är man nervös eller blyg får man prova sig fram, säger Ingrid.

Läs mer