Untitled


Hej,


Nu är det snart dags. Vilket plugg blir det? Har du funderat på vilken skola som har skönast lärare, fräschast lokaler, godast skolmat eller bäst stämning?

Vi på gymnasium.se har funderat lite på det och vi har därför rådfrågat över 3 000 nuvarande och f.d. elever runt om i landets skolor. Vi har svaren på dina frågor och vi tycker att det inte är mer än rätt att du också ska få ta del av den här informationen.

Surfa in på den här länken och läs mer om hur livet är på riktigt på gymnasieskolorna runt om i Sverige.

Skapa dig sedan din egen uppfattning om vilken gymnasieskola som passar dig bäst. Om du fortfarande har svårt att ta ett beslut kan du alltid söka runt bland Sveriges alla skolor i vår söktjänst www.gymnasium.se eller posta ett sista minuten-inlägg i vårt forum och få svar från någon i samma sits som du.

Lycka till önskar vi på gymnasium.se!


gymnasium_logga Gymnasium.se
Email: info@gymnasium.se
Tel: 0046 (0)8 509 106 00
Fax: 0046 (0)8 509 106 99
Webb: www.gymnasium.se

.



Kosta Glascenter - Sveriges hetaste utbildning!


Har du inte någon gång undrat hur det skulle vara att själv stå framför ugnen och forma det glödande glaset? Att få uppleva den hisnande känslan när den sirapsliknande massan formas på pipan? Här kan dina drömmar bli verklighet!

Kosta Glascenter erbjuder dig som student en gedigen hantverksutbildning med inriktning Glashantverk samt Form och Design. I vår pedagogik varvas teori med rikligt utrymme för praktiska moment. Samverkan med glaskonstnärer och formgivare är en given del av din studiegång.

HANTVERKSPROGRAM MED INRIKTNING GLASHANTVERK

Utbildningen är riksrekryterande, vilket innebär att du som elev har rätt att söka utbildningen från hela Sverige. Företagsamhet och entreprenörskap ingår som en röd tråd i våra kurser. Det sker bl a i samverkan med Ung Företagsamhet.

Du behöver inte kunna något om glas när du kommer hit - det lär du dig här. Du kommer att läsa olika kärnämnen och sedan får du specialisera dig på grunderna inom glashantverket som tekniker, verktyg, glasmaterialet samt färg- och form. I samverkan med arbetslivet och högskolan är det vår målsättning att maximalt förbereda dig för vidare arbete eller studier. Teori och lärarledd undervisning varvas med praktiskt arbete. Utbildningen innehåller arbetsplatsförlagd utbildning (APU) som brukar ske på något glasbruk alternativt i en studioglashytta.

Alla som utbildar sig får ledning av Glasskolans lärare och inbjudna gästlärare i en avslappnad internationell atmosfär. För mer information läs mer på vår hemsida.

Tveka inte att kontakta oss!

Glasskolan, Gymnasieskolan i Lessebo
Box 27
360 50 Lessebo
Tel: 0478-12658
E-post: » per-ola@kostaglascenter.se
Webb: » www.lessebo.se/kostaglascenter/
Läs mer på gymnasium.se om » Glasskolan, Gymnasieskolan i Lessebo!

Skicka in en intresseanmälan!

.

.



Vi ger dig kunskaper i unik miljö!


Carl Malmsten Hantverksgymnasium är en unik utbildning för dig med intresse för formgivning och hantverk. Utbildningen är yrkesförberedande och ger samtidigt högskolebehörighet.

Svenska designers och formgivare är berömda över hela världen. Många av dessa är utbildade på Carl Malmstens olika skolor. Väljer du ett yrke inom design och formgivning eller möbelhantverk kommer du ha en spännande framtid!

Du kan välja mellan två inriktningar:

DESIGN & FORMGIVNING

Det här är den spännande utbildningen för dig som t.ex. vill bli inredningsarkitekt, konsthantverkare, industridesigner eller vill arbeta med grafisk formgivning. Hos oss formar du dina egna idéer. Du tillverkar föremål i keramik, metall och trä och du får lära dig smide, silversmide. Våra verkstäder är välutrustade och här finns alla möjligheter för dig att använda din kreativitet och utveckla ditt formsinne tillsammans med skickliga yrkeslärare.

MÖBELHANTVERK

Vill du lära dig ett hantverksyrke från grunden? Vill du utveckla din kreativitet och få praktisk färdighet som du kommer att ha nytta av hela livet? Branschen är i stort behov och jobbutsikter är goda. I Sverige finns många duktiga möbelsnickare och formgivare.

Du lär dig möbelsnickeri genom eget arbete i olika projekt. Uppgifterna utför du i våra välutrustade verkstäder och med hjälp av kunniga och engagerade lärare. Utbildningen ger en bra grund för dig som vill bli inredningsarkitekt, formgivare, snickarmästare eller slöjdlärare, för att nämna några exempel.

Utbildningen ligger i Valdemarsvik, 45 minuter från Norrköping med Expressbuss, med nära boendemöjligheter. Läs mer på vår hemsida!

Valdemarsviks gymnasium
Garavaregatan 3
615 30 Valdemarsvik
Tel: 0123-19 271, alt 192 83
Fax: 0123-192 69
E-post: » johnny.nemeth@valdemarsvik.se
Webb: » www.valdemarsvik.se
Läs mer på gymnasium.se om » Valdemarsviks gymnasium!

Skicka in en intresseanmälan!

.

.



Löfströms gymnasium - närhet, helhet och engagemang


Ett samhällsvetenskapligt gymnasium med fyra starka inriktningar: Ekonomi & företagande, Elitidrott, Juridik och Samhällsvetenskap.

Vår målsättning är att du ska lära för livet efter skolan, och alla våra program ger behörighet till vidare studier.

Vi samarbetar med FN, Stockholms Universitet och arbetar i projekt med Ung Företagsamhet. Våra idrottselever har många meriter på sin lista, både SM-guld och DM-segrar, och vi erbjuder träning och idrottsanpassade kurser på hög nivå med etablerade och erfarna tränare inom ishockey, innebandy och fotboll.

Läs mer på vår hemsida!

Löfströms gymnasium
Englundavägen 8
172 92 Sundbyberg
Tel: 08-7068567
E-post: » gymnasieinfo@sundbyberg.se
Webb: » www.sundbyberg.se/lofstroms
Läs mer på gymnasium.se om » Löfströms gymnasium!

Skicka in en intresseanmälan!


S:t Martins gymnasium - ett steg närmre arbetslivet


Ett lagom litet hantverksgymnasium med fem inriktningar: Fordon, Frisör, Mode & Design, Måleri och Snickeri.

Vår vision är att alla elever ska vilja gå i skolan och vi ser till varje individs egna förutsättningar. Din studiemiljö är en arbetsplats, och du arbetar med verktyg och metoder som du sedan får använda i arbetslivet. Våra elever deltar i Yrkes-SM och du har minst 15 veckors APU, arbetsplatsförlagd utbildning. Vi arbetar med Friends och är en av 20 Idéskolor i Sverige.

Läs mer på vår hemsida!

Alltid Öppet Hus på Sundbybergs gymnasieskolor


Ja, det är sant - hos oss är det alltid Öppet Hus. Ring gärna och berätta att du kommer så kan vi se till att du får träffa representanter för just den inriktning du är intresserad av.stmartin_logga
.

.



Hitta din framtid inom djur- och trädgårdsarbetet!


Är du intresserad av att arbeta med djur eller trädgårdsarbete? Då har vår skola möjligheter att ge dig den utbildning du behöver för att kunna arbeta inom dessa områden. Vi erbjuder inriktningar som: djurvård, hästhållning och trädgård.

Djurvård

Inom djurvården kan du specialisera dig inom de två profilerna hund och sällskapsdjur. Djuren är en självklar del i många undervisningsmoment och du kommer att få lära dig att träna djuren på olika sätt. Djurjour ingår i utbildningen som ett moment där du under en vecka i årskurs två och tre får arbeta som djurskötare. Utbildningen ger grundläggande behörighet till vidare studier inom högskolan, exempelvis till djursjukvårdare.

Hästhållning

Studierna inom hästhållning är till för dig som har ett brinnande intresse för hästar! Du får teoretiska och praktiska kunskaper i hantering och skötsel av hästen. Studierna inom hästhållning erbjuder dig också att avlägga ett prov till diplomerad hästskötare. Utbildningen ger dig grundläggande behörighet för vidare studier på exempelvis högskola, exempelvis hippolog. Hästjour ingår i utbildningen som ett moment där du under en vecka i årskurs två och tre får arbeta som hästskötare.

Trädgård

Trädgårdsinriktningen innehåller tre huvudprofiler: Trädgårdsanläggning, vilken innehåller allt från design till anläggning, trädgårdsbutik och odling, både i växthus och på fält. Utbildningen ger dig kunskaper i hur växter och jord fungerar, hur du lägger marksten och hur du marknadsför växter och grönsaker. under utbildningen kan du ta både traktorkort och motorsågskort. Trädgårdsjour ingår i utbildningen som är ett moment där du under en vecka i årskurs två och tre får arbeta som trädgårdsarbetare.

APU - arbetsplatsförlagd utbildning

I utbildningen ingår 15 veckors APU. Detta är en mycket viktig del av utbildningen där du får en kontakt med ett flertal arbetsplatser. Arbetsplatser som kan leda till ett framtida arbete.

Bo på skolan

För dig som har lång resväg finns det möjlighet att få bo på internatet och då även att få ta med sig sin egen hund.


Läs mer om respektive utbildning på vår hemsida.

Välkommen till Säbyholm - din närmaste framtid!

Säbyholm Utbildningar
Brogårdsallén
197 91 BRO
Tel: 08 -582 429 00
Fax: 08 - 582 426 93
E-post: » info@sabyholm.net
Webb: » www.sabyholm.se/index.html
Läs mer på gymnasium.se om » Säbyholm Utbildningar!

Skicka in en intresseanmälan!

.


6 tips till dig som söker till gymnasieskola och utbildning nu i vår


1. Punkta ner vad som är viktigt för dig och jämför olika skolor med vilket utbud de erbjuder.

2. Titta noga på innehållet i utbildningen och se till så att du får med dig det du behöver för vidare studier eller arbetslivet.

3. Se till så att du har den behörighet som krävs om du vill läsa vidare på högskola/universitet.

4. Vill du läsa en yrkesförberedande utbildning? Läs på om arbetsmarknaden så att du vet hur den kommer att se ut när du är klar med utbildningen.

5. Vilka språk erbjuder skolan? Språk är en värdefull kompetens när du kommer ut i arbetslivet.

6. Avsluta inte dina studier i förtid! Undersökningar visar att den som har sämst förutsättningar på arbetsmarknaden är den som hoppat av gymnasieskolan och aldrig slutfört den. Tycker du att skolarbetet känns tungt, ta kontakt med en lärare, studievägledare eller någon annan du känner förtroende för.


Frågor och svar


Vad krävs egentligen för att jag ska komma in på ett gymnasieprogram?

För att få gå ett program på en gymnasieskola krävs det att du:

  • Har slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande.
  • Att du har ett godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

  • Är mellan 16-20 år.

  • Inte tidigare gått en gymnasieutbildning.
Vad händer om jag inte är behörig?

Om den risken finns, att du riskerar att inte bli antagen, då finns det ett antal olika vägar att gå.

  • Du kan antingen söka ett individuellt program på gymnasieskolan. Den utbildningen kana ha olika lång längd och bestäms helt utifrån dina egna behov. Målet är att du kunna övergå till ett vanligt program på gymnasieskolan.

  • PREP. Preparandkurserna är på ett år. De är studieförberedande inför gymnasiet där tonvikten ligger på svenska, matematik och engelska. Även natur- och samhällsorienterade ämnen finns som tillval.

  • PRIV. Ett tredje alternativ är det treåriga individuella programmet. Här läser du helt enkelt in de kurser som du saknar behörighet till samtidigt som du läser kurser från motsvarande nationella program.
Jag vill gå en jättepopulär gymnasieutbildning - hur kommer jag in?

Det är vanligt att det är fler som söker till de mest populära gymnasieutbildningarna. När det händer så gör skolan ett urval och då kommer de elever med högst meritvärden in. Meritvärdet är summan av värdet för de 16 bästa betygen.

Hur räknar jag ut mitt meritvärde?

För att räkna ut ditt meritvärde måste du räkna om betyget till siffror. MVG = 20, VG = 15 och G = 10. Meritvärdet är summan av de 16 bästa ämnesbetygen från grundskolan.


Gymnasienyheter


Behörighetsgivande kurser
Det kommer att göra betydelse för högskolebehörighet redan i gymnasiet. Du kan påverka detta genom vilka kurser och tillval du väljer. Möjligheten att komplettera på Komvux kommer fortfarande att vara möjligt men då hamnar du i en speciell urvalsgrupp, kompletteringsgruppen, med högre konkurrens.

Nytt för i år är att du söka gymnasieskolor i andra kommuner på samma villkor som de elever som bor där. Detta gäller även de program som finns i hemkommunen. Tidigare har dessa sökanden betraktats som andrahandssökanden. Den nya regeln gynnar i allra högsta grad dem elever med höga betyg vilket skapar en riskfylld situation för dem elever med sämre betyg.

Rekordmånga väljer yrkesutbildningar
De senaste årens gymnasieval har visat en tydlig trend i intresset för yrkesutbildningar. Förra året var hantverksprogrammen dem som tillhörde de mest sökta utbildningarna. Vilken utbildning som varit mest populär i år får vi se när antagningsprocessen är över.

5 gymnasieprogram som hade flest förstahandssökande elever förra året i Stockholms län:

1. Samhällsvetenskapsprogrammet
2. Naturvetenskapsprogrammet
3. Estetiska programmet
4. Elprogrammet
5. Byggprogrammet

Ny betygsskala - igen
Om regeringens förslag går igenom blir det en ny betygsskala år 2010. Betygen ska sättas från A till F, där F är underkänd. Syftet är att skapa ett flerstegssystem där det ska bli lättare för en elev att höja sitt betyg genom en extra ansträngning. Betyget A kommer då att bli högre än vad betyget MVG är idag. Förslaget om att betygssätta barn redan i sjätte klass ligger också som förslag från skolminister Jan Björklund.
.