Visa gymnasium.se som: Mobil

Supereleven Alexander fick jobbet efter studenten

Praktiska Gymnasiet Ystad

Praktiska Gymnasiet stad gav Alexander ett jobb direkt efter studenten!Supereleven Alexander fick jobbet efter studenten

- Både elev och handledare ser fördelar med lärlingsutbildningar!

Alexander Lindström Svensson tog studenten från Byggprogrammet på Praktiska Ystad i våras. Nu har han fått jobb på sin tidigare praktikplats, Snickar-Håkan i Ystad. Både Alexander och hans arbetsgivare Håkan Larsson ser stora fördelar med att vara lärling under gymnasietiden.

Praktiska erbjuder i stort sett bara lärlingsutbildningar, vilket innebär att eleven är på en praktikplats halva sin gymnasietid.

– Fler praktikdagar i veckan gör att eleverna kan följa jobbet på ett bättre sätt, menar Håkan Larsson.

De kan följa en process från början till slut och det blir lättare att planera arbetet. Eleven blir mer som en kollega än som en praktikant. Alexander håller med och ser även andra fördelar med att vara lärling.

– Att vara ute mycket på praktik är bra om man är lite skoltrött. Då får man mer fokus på skolarbetet de dagar man är inne på skolan, säger han.

När eleverna har mycket praktik krävs ett bra samarbete med skolan. Håkan tycker att samarbetet med Praktiska Ystad har fungerat ypperligt. Detta gäller även med andra praktikanter från skolan.

– Byggläraren Patrik Nielsen har snabbt tagit tag i situationer som behövt lösas, framförhållningen har varit god och eleverna har haft med sig de kunskaper som krävs, och då handlar det inte bara om praktiskt handlag, säger Håkan.

Snickar-Håkan arbetar mycket med anpassningar för funktionshindrade, vilket ställer stora krav på snickarnas sociala kompetens. Under praktikperioden hade Håkan många tillfällen att se att Alexander fungerade i verksamheten.

– Alexander har varit en superelev, omtyckt av kunder och funkat bra i gänget, säger Håkan.

Han kommer att anmäla Alexander till utmärkelsen ”Årets lärling”, så fort Alexander har arbetat det år efter gymnasiet som krävs. Detta ser Alexander såklart fram emot, men nu hägrar främst att starta upp vuxenlivet.

– Det känns underbart kul att ha fått jobb! En lägenhet är på gång och körkortet på plats, säger han.

Men lite konstigt kommer det att kännas att inte återvända till skolan i höst, och han kommer att sakna Praktiska Ystad.

– Lärarna är bra där, säger Alexander. På en liten skola kommer alla närmre varandra och blir mer som en familj.

Alexander kommer dock att hälsa på skolan då och då. Han ska bland annat komma och prata med nya byggelever när det blir dags för deras praktik, så att de kan lyckas lika bra.

– De har ju förutsättningarna, säger han.

Att vara lärling på gymnasiet ger goda chanser att lyckas på arbetsmarknaden! 
Läs mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad
Läs mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Praktiska gymnasiet Ystad.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin