Studieteknik på gymnasiet

Genom att utveckla din studieteknik kan du plugga effektivt och ha mer tid för annat, men det är inte helt lätt att lista ut vad som funkar. Ta del av våra tips och hitta vad bra studieteknik innebär för dig!

Genom att utveckla din studieteknik kan du plugga effektivt och ha mer tid för annat, men det är inte helt lätt att lista ut vad som funkar. Ta del av våra tips nedan och hitta vad bra studieteknik innebär för dig!

När du börjar gymnasiet förväntas du ta mer ansvar för dina studier och lära mer under kortare tid. Ämnena blir såklart lite svårare och det blir lite mer att läsa inför varje prov. Det kan ibland vara svårt att veta hur man ska göra för att hinna med allt utan att glömma bort uppgifter, inlämningar och prov. Mycket handlar om att hitta din studieteknik som gör dina studier lättare. Nedan kan du ta del av några tips som kan göra studierna enklare och hjälper dig att hitta just din studieteknik.

Hitta din bästa studietid

Till att börja med bör du tänka efter när du studerar som bäst. Studerar du helst under håltimmen på skolan, precis innan eller efter skolan, under helgen eller kanske senare på kvällarna? Det är inte lönt att du sätter dig och studerar på en tid då du vet att du inte kan plugga som bäst, då går mycket tid till spillo. Känn istället efter när du pluggar som bäst och låt de stunderna vara dina pluggstunder.

Var pluggar du bäst?

För att kunna plugga behöver man lugn. Man måste kunna koncentrera sig på just det du gör för stunden och hålla tankarna öppna för ny kunskap. Hur tyst och lugnt det måste vara skiljer sig från person till person och från läxa till läxa. Men en bullrig miljö där många personer går förbi kan störa dig i dina tankar och ta onödig energi från dig.

Bakgrundsljud för studier

Vissa tycker om att ha musik i bakgrunden när de ska plugga. Det kan hjälpa till att hålla tempot i läsningen eller arbetet men det kan också störa dig i vissa fall. Har du en uppgift där du behöver inspireras och diskutera med andra kanske det hjälper att göra läxan på ett café eller i skolkorridoren. Känn efter vad som passar bäst för dig.

Tips för att plugga effektivt

Gör det svåraste först eftersom det är precis när du börjar din pluggstund som du lär dig mest och har lättast att förstå. Därför är det oftast bäst att börja med det svåraste. Det blir inte bara lättare att utföra, det är också väldigt skönt att ha det gjort sen! En tumregel är att alltid börja med läxan även om du kanske fortsätter senare. Det är oftast precis innan du börjar som uppgiften verkar som svårast och du bävar för att försöka lösa den.

Läs inte boken från pärm till pärm om den känns lång och svår. Det blir lättare om man börjar med att studera innehållsförteckningen, titta på bilderna och läsa bildtext och rubriker. Sedan kan du kanske läsa de kapitel eller stycken som intresserar dig mest. På så sätt känner du igen dig när du sedan läser de andra kapitlen och kan lära dig det som står där.

Gör roliga anteckningar när du sitter på lektionerna eller hemma med boken. Proppa pennskrinet fullt med pennor i olika färger, överstrykningspennor och post-itlappar. På så sätt kan du till exempel göra anteckningar om fördelar i gult och nackdelar i rött, och kanske skriva egna funderingar i grönt. Om du skriver dina anteckningar på blanka papper är det också lättare att göra bilder och symboler för hur saker fungerar. Ibland är det lättare att komma ihåg en bild eller färg än en lång mening skriven i blyerts. Det är bara du som ska läsa dina anteckningar så fundera på hur du lättast kommer ihåg en lektion och låt fantasin flöda. Och glöm inte den välkända tankekartan som är guld värda för vissa!

Äta och sova

Glöm för all del inte bort att äta och sova ordentligt. När det har gått en lång stund sedan du senast ätit sjunker blodsockernivån och du tappar koncentrationen. Försök ta med dig en frukt, juice, nötter eller något annat litet för att hålla koncentrationen uppe. Regelbunden och god sömn är också viktigt för att du ska orka med dagarna och ha lättare för dig att lära.

Ta pluggpauser!

Nog är det berömvärt att plugga till ett prov från morgon till kväll för att verkligen lära sig allt. Men det är inte speciellt effektivt att sitta non-stop och plöja sida efter sida och uppgift efter uppgift. Ta många korta pauser för att sträcka på dig, äta en frukt och småprata lite med någon. Då hinner du samla mer energi för att kunna fortsätta plugga och du spar också på din rygg.

Mer fritid!

Genom att ta reda på när och var du pluggar som bäst kommer du också att plugga mer effektivt. Då får du också en fritid till att göra allt annat som intresserar dig. Det är viktigt att du får tid till att göra sådant som du tycker är roligt utanför skolan. Det gör att du lär dig lättare när du väl pluggar och du får något att se framemot när du äntligen är färdig!

Kalender

Jo det är faktiskt bra att ha en kalender även om den är liten, kladdig och kanske väldigt tråkig. Men om du hela tiden fyller i när du har läxor, deadlines och prov slipper du glömma dem och sedan panikplugga.


Studiehjälp på gymnasiet

För dig under 20 år finns möjlighet till studiehjälp under gymnasiet. Ta reda på vilken studiehjälp du har rätt till under gymnasiet.

 Mer om studiehjälp

Att söka till gymnasiet

Hur går det egentligen till när det är dags att söka till gymnasiet? När sker det? Hur gör jag

 Jag vill veta

Mer om skollagen

År 2011 trädde en ny skollag igenom för att ännu tydligare kunna vägleda hur gymnasieskolor ska styras. 

 Jag vill veta mer

Allt om friskolor på gymnasiet

Det finns olika typer av friskolor på gymnasienivå. Här berättar vi mer om vad begreppet gymnasiefriskola innebär.

 Mer om begreppet 

Riksrekrytering, frisök och riksintag

Det finns ett antal begrepp som kan vara bra att hålla koll på om det är så att du är intresserad av att söka till en gymnasieskola utanför din hemkommun. Klicka dig vidare för att läsa mer om riksrekrytering, frisök och riksintag.

 Förklara begreppen tack


Annonser