25 feb 2016

Yrkesprogrammen som ger flest möjligheter till jobb

Vilka yrken är i störst behov av arbetskraft kommande år?En av de största anledningarna till att välja ett yrkesprogram är ofta att eleven i fråga vill ut i arbetslivet efter gymnasiet. I en rapport från arbetsförmedlingens presenteras framtidsutsikterna för cirka 200 yrken. I den här artikeln vill vi lyfta fram de yrken där det är störst brist på arbetskraft (och därför mindre konkurrens om jobben) under 2016.

Arbetsförmedlingens rapport visar att det är inom framför allt fyra av de 12 yrkesprogrammen som det kommer finnas gott om arbetstillfällen. Dessa program är:

Jobben som skriker efter arbetskraft

Här nedan har du listan över de yrken (ej högskolenivå) som är i störst behov av arbetskraft under 2016. Inom parentes ser du vilket gymnasieprogram som kan vara passande att läsa för yrket.

Fullständigt gymnasiebetyg en förutsättning

Om du vill ha bästa möjliga förutsättningar för att få ett jobb efter gymnasiet så är rådet från Håkan Gustavsson på arbetsförmedlingen tydligt:

- Att slutföra sin gymnasieutbildning är det enskilt viktigaste rådet man kan ge. Fullständiga gymnasiebetyg är helt enkelt en förutsättning för att ha goda möjligheter till jobb.

Källa: http://www.arbetsformedlingen.se/

Läs också om vilka yrkesprogram som var populärast på Gymnasium.se under 2015!


Senast uppdaterad: 25 feb 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-02-03

Idrotterna du inte visste fanns på gymnasiet 2017

Håller du på med någon idrott? På många gymnasieskolor kan du kombinera din gymnasieutbildning med en idrottsutbildning eller idrottsprofil. Det erbjuds en rad spännande idrotter runtom i landet - här är listan på idrotterna du inte visste fanns som skolval!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-07

De 10 populäraste yrkena

Har du funderingar på vad du vill jobba med i framtiden? I den här artikeln har vi listat de 10 populäraste yrkena i Yrkesguiden på Gymnasium.se. Spana in artikeln för inspiration inför ditt gymnasieval!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-08

2 av 3 elever tycker det är svårt att välja gymnasium!

Vilka frågor vill blivande gymnasieelever har svar på innan de väljer? Hur många tycker att det är svårt att göra sitt val? Ta del av gymnasium.se:s årliga Gymnasierapport och läs mer om vad eleverna tycker om sitt gymnasieval!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin