Visa gymnasium.se som: Mobil
Hagagymnasiets Elevkår i Norrtäljes Prideparad

Vad är en elevkår?

Under ditt första år på gymnasiet kommer du förmodligen komma i kontakt med skolans elevkår och då kanske du antar att det är samma sak som grundskolans elevråd. Detta kunde inte stämma mindre. Vi förklarar hur din elevkår kan påverka dina gymnasieår!

Elevkår vs elevråd

  • Elevkåren drivs av elever för elever och är fristående från skolledningen
  • Elevkåren för medlemmarnas intresse framåt och kan hjälpa medlemmarna i konflikt med skolan
  • Det är upp till varje elev om de vill gå med i elevkåren eller ej och hur mycket de vill engagera sig i dess verksamhet
  • Elevkåren styrs av en styrelse som blivit framröstad av dess medlemmar 
  • Elevrådet drivs traditionellt av skolledningen
  • Elevrådet är reglerat av hur mycket makt skolledningen givit den
  • Elevrådet består av klassrepresentanter som valts ut från varje klass

Elevrådet är skolans initiativ

Elevrådet är den elevverksamhet som finns i grundskolan. Oftast består den av klassrepresentanter som får diskutera problem och önskemål med rektorer och lärare. Frågor som elevrådet kan ta upp ser olika ut från skola till skola, det kan handla om allt från hur en läxa ska redovisas till var cykelställen ska stå. 

Elevrådet har traditionellt varit bundet till skolledningen och i slutändan bestämmer rektorn och lärare hur mycket inflytande elevrådet har. Detta har dock börjat ändra på sig, så att allt fler elevråd börjar likna elevkårer – alltså att de är fristående från skolledningen. På så vis kan elever kan påverka sin skolgång allt mer. 

Sveriges Elevråd är en organisation som arbetar med fria och självständiga elevråd på högstadiet. Dit kan elevråd anknyta sig för att få stöd att utveckla sina verksamheter.

Elevkåren är elevers initiativ

Så här beskriver Ebba Kock, ordförande för Sveriges Elevkårer, vad skillnaden mellan ett elevråd och en elevkår är: 

“En elevkår är en ideell förening, en fristående sammanslutning av elever som jobbar för medlemmarnas bästa. Den väsentliga skillnaden är att elevkåren ägs och styrs av sina medlemmar, och inte av lärare eller rektorer. Elevkåren drivs enbart av elever för elever, utifrån medlemmarnas intressen.”

En elev på gymnasiet bestämmer själv om den ska gå med i elevkåren eller inte. Att bli medlem betyder inte att man behöver närvara på möten eller ansvara för någon aktivitet – om man inte vill förstås. Genom att bli medlem stöttar du din kår, så de kan åstadkomma mer på din skola. Exempel på aktiviteter en elevkår kan driva kan vara allt från klädbytardagar till påskäggsjakt eller halloweenfest. 

Vi har pratat med fem elevkårer om vad de åstadkommit med sina elevkårer, här kan du läsa om allt från hur elevkårer hållit i Killergames till temaveckor om psykisk ohälsa

“Alla elever kan vara med i elevkåren, och elevkåren är till för alla elever på skolan. Till skillnad från ett elevråd som styrs av skolledningen där alla elever på skolan automatiskt är med, måste varje gymnasieelev aktivt gå med i elevkåren. Detta gör man genom att skriva in sig i elevkårens medlemssystem. De som väljer att engagera sig i elevkåren gör det helt ideellt, alltså frivilligt, utan att någon har bestämt det åt en eller att en får betalt för arbetet,” berättar Ebba. 

Elevkåren styrs av en styrelse och under denna finns det ibland utskott och/eller kommittéer som har hand om olika frågor. Det kan vara allt från ett kulturellt utskott som har hand om temadagar och välkomstaktiviteter, till HBTQ-utskott som ser till att alla elever på en skola känner sig välkomna. Hur detta fungerar på din skola kan se väldigt olika ut beroende på skolans storlek eller hur din elevkår har valt att strukturera sin organisation. Oftast kan man starta utskott på sin skola om man vill det.

En elevkår är demokratiskt styrd

Styrelsen för en elevkår röstas fram av dess medlemmar. Det fungerar lite på samma sätt som ett riksdagsval i att denna styrelse sedan representerar hela kåren och sitter under en mandatperiod. En mandatperiod för en elevkårsstyrelse är ungefär ett läsår. Endast medlemmar av kåren får kandidera för att sitta i styrelsen. 

Kärnfrågan för elevkåren är att dess medlemmar ska känna sig representerade och accepterade på sin skola. De kan hjälpa med problem i klassrum, lärare eller andra parter, och via Sveriges Elevkårer kan man även få hjälp med legala frågor. Elevkåren verkar för att det ska vara bra sammanhållning och kul att gå till skolan.

Vad är Sveriges Elevkårer? 

Sveriges Elevkårer är en branschorganisation för alla elevkårer på gymnasiet. De samlar, stärker och företräder elevkårerna i Sverige. Sveriges Elevkårer är Sveriges största ungdomsorganisation med över 120 000 medlemmar från 348 olika elevkårer.

Genom att ansluta sig till Sveriges Elevkårer får en elevkår stöd i sitt arbete på många olika sätt. Bland annat genom verksamhetsutvecklare, utbildningar och ekonomiskt stöd. 

Vi har gjort en intervju med Ebba Kock om hennes arbete som ordförande för Sveriges elevkårer, den kan du läsa här.

Vad kan du göra med din elevkår? 

Elevkåren är där för att hjälpa dig få det mesta av din gymnasietid. Om du har en förening, utskott eller aktivitet du vill starta på din skola är det elevkåren du vänder dig till. Elevkåren kan vara ett fantastiskt sätt att skaffa nya vänner och utforska vad som gör just din skola unik. 

Om det inte finns en elevkår på din skola kan du alltid starta en! Sveriges Elevkårer kan hjälpa dig med hela processen. 

Källor:

SkolverketSveriges ElevrådSveriges Elevkårer och Ebba Kock

Senast uppdaterad: 14 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-01

Bli bättre på matte

Hänger du inte alltid med på mattelektionerna i skolan? Vi har samlat våra bästa tips för hur du blir bättre på matte här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-02-09

Vintersport på schemat!

Har ditt sportlov börjat än? Kanske har du fullt upp med att åka skidor, snowboard eller skridskor i det härliga vintervädret. Här har vi listat ett gäng härliga idrottsutbildningar som ger dig tillgång till sportlovsliknande aktiviteter på schemat - under hela läsåret! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-03

Möt eleverna på Skanskagymnasiet

Läs om vad Kayla, Emma och Arvid tycker om Skanskagymnasiet i Växjö! Där pluggar du Teknikprogrammet: Samhällsbyggande och miljö, och får väldigt goda möjligheter till jobb direkt efter skolan. Det passar dig som vill plugga ett fjärde tekniskt år, få en karriär inom arkitektur eller vill utbilda dig till civilingenjörer i framtiden.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin