Vad är en elevkår?

Under ditt första år på gymnasiet kommer du förmodligen komma i kontakt med skolans elevkår och då kanske du antar att det är samma sak som grundskolans elevråd. Detta kunde inte stämma mindre. Vi förklarar hur din elevkår kan påverka dina gymnasieår!

Hagagymnasiets Elevkår i Norrtäljes Prideparad

Under ditt första år på gymnasiet kommer du förmodligen komma i kontakt med skolans elevkår. Här går vi igenom vad elevkåren gör och hur den funkar.

Du kanske antar att en elevkår på gymnasiet är ungefär samma sak som grundskolans elevråd? Då är du faktiskt på rätt spår! Först och främst ska vi titta lite närmare på hur en elevkår och ett elevråd skiljer sig åt.

Elevrådet

  • drivs traditionellt av skolledningen.
  • är reglerat av hur mycket makt skolledningen har överlämnat till den.
  • består av klassrepresentanter som valts ut från varje klass.

Elevkåren

  • drivs av elever, för elever, och är fristående från skolledningen.
  • för medlemmarnas intresse framåt och kan hjälpa medlemmarna i eventuellt konflikter med skolan.
  • styrs av en styrelse som kårens medlemmar röstat fram.

💡 Det är upp till varje elev om de vill gå med i elevkåren eller inte, och hur mycket de vill engagera sig i verksamheten.

Elevrådet är skolans initiativ

Elevrådet är elevverksamheten som finns i grundskolan. Den består oftast av klassrepresentanter som får diskutera problem och önskemål med rektorer och lärare. Frågor som elevrådet kan ta upp ser olika ut från skola till skola. Det kan handla om allt från hur en läxa ska redovisas till var cykelställen ska stå. 

Elevrådet har traditionellt varit bundet till skolledningen och i slutändan bestämmer rektorn och lärare hur mycket inflytande elevrådet har. Detta har dock börjat ändra på sig, så att allt fler elevråd börjar likna elevkårer – alltså att de är fristående från skolledningen. På så vis kan elever kan påverka sin skolgång allt mer. 

Sveriges Elevråd är en organisation som arbetar med fria och självständiga elevråd på högstadiet. Dit kan elevråd anknyta sig för att få stöd att utveckla sina verksamheter.

Elevkåren är elevers initiativ

Till skillnad från elevrådet så är elevkåren mer självständig. Det är alltså inte rektorn eller skolledningen som bestämmer hur mycket inflytande elevkåren ska ha. Ebba Kock, ordförande för Sveriges Elevkårer 2019–2020 beskrev elevkåren såhär i en intervju med gymnasium.se:

“En elevkår är en ideell förening, en fristående sammanslutning av elever som jobbar för medlemmarnas bästa. Den väsentliga skillnaden är att elevkåren ägs och styrs av sina medlemmar, och inte av lärare eller rektorer. Elevkåren drivs enbart av elever för elever, utifrån medlemmarnas intressen.”

“Alla elever kan vara med i elevkåren, och elevkåren är till för alla elever på skolan. Till skillnad från ett elevråd som styrs av skolledningen där alla elever på skolan automatiskt är med, måste varje gymnasieelev aktivt gå med i elevkåren. Detta gör man genom att skriva in sig i elevkårens medlemssystem. De som väljer att engagera sig i elevkåren gör det helt ideellt, alltså frivilligt, utan att någon har bestämt det åt en eller att en får betalt för arbetet.” 

Frivilligt att gå med och engagera sig

Du som gymnasieelev bestämmer själv om du ska gå med i elevkåren eller inte. Att bli medlem betyder inte att du måste närvara på möten eller ansvara för någon aktivitet – om du inte vill förstås. Genom att bli medlem stöttar du din kår, så de kan åstadkomma mer på din skola.

Under elevkårens styrelse kan det finnas utskott och/eller kommittéer som har hand om olika typer av frågor. Det kan vara allt från ett kulturellt utskott som har hand om temadagar och välkomstaktiviteter, till HBTQ-utskott som ser till att alla elever på en skola känner sig välkomna. Hur detta fungerar på din skola kan se väldigt olika ut beroende på skolans storlek eller hur din elevkår har valt att strukturera sin organisation. Oftast kan man starta utskott på sin skola om man vill det.

🎈 Exempel på aktiviteter en elevkår kan driva:

  • klädbytardagar
  • påskäggsjakt
  • halloweenfest
  • frukost i skolan
  • välkomstfester
  • temaveckor

 Här kan du läsa ett reportage om fem olika elevkårer och deras verksamhet.


En elevkår är demokratiskt styrd

Styrelsen för en elevkår röstas fram av dess medlemmar. Det fungerar lite på samma sätt som ett riksdagsval: styrelsen representerar hela kåren och sitter under en mandatperiod. En mandatperiod för en elevkårsstyrelse är ungefär ett läsår. Det är bara kårens medlemmar som får kandidera för att sitta i styrelsen. 

Kärnfrågan för elevkåren är att medlemmarna ska känna sig representerade och accepterade på sin skola. De kan hjälpa med problem i klassrum, lärare eller andra parter. Via Sveriges Elevkårer kan man även få hjälp med legala frågor. Elevkåren jobbar för att det ska vara bra sammanhållning och kul att gå till skolan.

Vad är Sveriges Elevkårer? 

Sveriges Elevkårer är en organisation för alla elevkårer på gymnasiet. De samlar, stärker och företräder elevkårerna i Sverige. Sveriges Elevkårer är Sveriges största ungdomsorganisation med över 120 000 medlemmar från över 300 olika medlemsorganisationer (alltså elevråd och elevkårer).

Genom att ansluta sig till Sveriges Elevkårer får en elevkår stöd i sitt arbete på många olika sätt. Bland annat genom verksamhetsutvecklare, utbildningar och ekonomiskt stöd. 

Under tiden då Ebba Kock var ordförande för Sveriges elevkårer gjorde vi på gymnasium.se en intervju med henne om hennes arbete, hela intervjun kan du läsa här.

Vad kan du göra i din elevkår? 

Elevkåren är där för att hjälpa dig få det mesta av din gymnasietid. Om du har en förening, utskott eller aktivitet du vill starta på din skola är det elevkåren du vänder dig till. Elevkåren kan vara ett fantastiskt sätt att skaffa nya vänner och utforska vad som gör just din skola unik. 

Finns det ingen elevkår på din skola? Då kan du alltid starta en! Du kan kontakta Sveriges Elevkårer för att få hjälp och stöd i den processen. 

Källor: SkolverketSveriges ElevrådSveriges Elevkårer och Intervju från 2019 med Ebba Kock, ordförande för Sveriges Elevkårer 2019–2020.


Annonser