12 apr 2017

Tjejer & Teknik: Faviana Vangelius

Faviana Vangelius

Virtual Reality - Framtidens teknik är här!

Att ditt fysiska jag står hemma i vardagsrummet medan ditt mentala jag slåss mot rymdvarelser på en annan planet är inte längre bara en rolig tanke. Idag är det möjligt med Virtual Reality och möjligheterna är oändliga. Utvecklingen går snabbt framåt och en sak är säker, den virtuella verkligheten kommer inte bara användas för nöjen i framtiden. Tänk att sitta på en historielektion och hela klassen förflyttas till när pyramiderna byggdes. Spännande, eller hur?

Virtual reality är den senaste trenden inom spelteknik och allt fler företag arbetar med att skapa nya spel och hårdvara inom VR. Vi har pratat med Faviana Vangelius som valde att ta VR-utvecklingen i egna händer och nu är VD och medgrundare för SVRVIVE Studios. Följ med när hon berättar mer om speltrender, hur det är att arbeta som VD och om hennes gymnasietid.

SVRVIVE Studios - En av Europas ledande VR-spelstudios

Faviana har hunnit med en hel del, hon har startat ett gäng olika företag och föreläser idag runtom i hela världen på tech-konferenser och spelmässor om entreprenörskap och VR/AR.
För ett år sen började hon som VD och medgrundare till Virtual Reality-spelstudion
SVRVIVE Studios. Här bygger de VR-spelupplevelser som de sedan säljer till hela världen. När de startade förra året fanns det fem studios i Sverige och idag är SVRVIVE Studios en av Europas ledande VR-spelstudios. De har redan hunnit bygga sitt första spel, SVRVIVE: The Deus Helix, som släpptes i november förra året. Faviana berättar att det är ett drömjobb, där hon får kombinera att vara entreprenör med att bygga VR-upplevelser.

Begreppslista

I VR-spel tar spelaren på sig sitt HMD (Head Mounted Display, exempelvis Playstation VR-headset) och hjärnan tror då att den befinner sig inuti spelet. Sensorerna i headsetet gör att du kan titta runt i den virtuella världen, precis som i det verkliga livet, och spelaren kan sedan gå runt i spelvärlden, flytta objekt och undersöka sin miljö.

“Det är verkligen ett drömjobb, inte bara för att det är roligt att vara entreprenör och jobba med spel, utan för att jag har fått följa min dröm om att bygga VR-upplevelser tillsammans med ett passionerat team. “

Vad gör man som VD?

Faviana berättar att en VD:s arbetsuppgifter skiljer sig från företag till företag, speciellt på en startup som SVRVIVE Studios. Det handlar om att leda hela bolaget, där hon sköter allt ifrån
personalansvar (löner och semestrar) och budget till att hjälpa till med spelutveckling och sätta strategin för deras framtid. Hon brukar skämtsamt presentera sig själv som både VD och vaktmästare, då hon även hjälper till med praktiska saker på kontoret.

“Ena arbetsdagen är aldrig den andra lik och det gäller att kunna ha koll på många bollar i luften samtidigt.“

Det är svårt att beskriva en vanlig arbetsdag då hon vissa dagar fokuserar på ekonomifrågor som till exempel lönefrågor och förhandlingar, och andra dagar reser jorden runt och föreläser i olika länder på IT-konferenser och mässor. Hon medverkar även i olika intervjuer och ger feedback på kommande spelprojekt.

Snabba frågor med Faviana

Våga åka utomlands under gymnasietiden!

Efter nian valde Faviana att åka utomlands och plugga på High School under ett år. Hon fick möjlighet att lära känna nya människor och uppleva hur människor levde och studerade i en ny kultur. Väl tillbaka i Sverige sökte hon till Handels- och administrationsprogrammet med inriktning IT och idrott. Hon hade ett brinnande intresse för innebandy och valde att börja på Atletica Gymnasiet, där de även hade ett motivationsprogram så eleverna varje år kunde åka till Spanien och idrotta.

Många kanske skulle säga att jag förlorade ett år när jag valde att studera på High School, men jag ser det snarare tvärtom - jag vann ett år i livserfarenhet och fick nya vänner!

Efter studenten jobbade hon och sparade ihop pengar för att sedan flytta till Australien i ett år. Efter äventyret i Australien gick Faviana tillbaka till skolbänken på Stockholms universitet där hon läste data- och systemvetenskap, personal och arbetsliv samt psykologi på Karlstad Universitet. Hon jobbade flera år i en leksaksbutik innan hon bestämde sig för att starta eget. Faviana har hunnit med en hel del de senaste åren och rankas av Di Digital som en av “De viktigaste kvinnliga grundarna 2017”.


Favianas tips till unga tjejer

Träffa fler tjejer i spelbranschen

Faviana berättar att även då det är en överrepresentation av killar inom teknikbranschen är VR/AR-branschen mer jämställd, där många kvinnliga grundare och spelutvecklare driver teknologin framåt. Hon tycker det är viktigt att inspirera andra kvinnor att våga ta ett steg in i teknikbranschen. Det finns många kvinnliga grundare och spelutvecklare som driver teknologin framåt. Det finns även flera plattformar och nätverk där kvinnor kan mötas. Några exempel är den globala konferensen Women in Tech, Facebook-gruppen Women in VR och en spelutvecklar-lunch för kvinnliga utvecklare som träffas varje månad.

“För mig är det viktigt att inspirera andra kvinnor att våga ta steget in i teknikbranschen.”

Vad är nästa steg för Virtual Reality?

Faviana berättar att man i höstas sa att VR inte kommer bli trådlöst förrän om några år men tre månader senare fanns det möjlighet att göra sitt headset trådlöst. Idag kämpar de största techbolagen i världen med att ta fram de bästa headsetet för VR, med mål att bli det självklara alternativet. Hon säger att Virtual Reality kommer bli en allt större del av vår vardag, inte bara inom spel utan i de flesta branscherna, exempelvis fastighetsbranschen.

SVRVIVE Studios team

“Tänk dig att du kan besöka din lägenhet innan den ens är byggd! Eller varför inte turism där du kan besöka olika resmål och hotell innan du väljer din semester. Det vi redan ser idag är också att exempelvis kirurger övar på svåra operationer i VR. Det finns helt enkelt massor av användningsområden! Kanske kommer du som läser detta jobba med VR i framtiden på ännu fler sätt?”

Faviana tror att kombinationen av Virtual Reality, Augmented Reality och Mixed Reality kommer bli nästa stora hit inom teknikbranschen. Alla dessa tre teknologier samlas under namnet Immersive Reality. Hon tror även att Artificiell Intelligens (AI) och Big Data kommer vara avgörande för teknikbranschens utveckling.

Tycker du att Favianas jobb låter spännande? Spana in liknande yrken i vår egna yrkesguide!

Spelutvecklare          Entreprenör          3D-grafiker

Efter att ha pratat med Faviana kan vi avslutningsvis säga att Virtual Reality blir allt större och utvecklingen går i rasande takt. Vad du än vill arbeta med i framtiden är det viktigt att våga ta möjligheterna när de kommer och även om man misslyckas lär man sig någonting på vägen. Vi säger tack till Faviana och är säkra på att vi kommer få höra mycket mer av henne i framtiden!

I nästa vecka träffar vi Anna Jonsson som berättar mer om sin spännande vardag som projektledare på Siemens - missa inte det!

Tjejer och teknik

Senast uppdaterad: 12 apr 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-05-11

Tjejer & Teknik: Sara Hermansson

Vi har träffat Sara Hermansson som jobbar som ingenjör på Scania. Läs mer om hennes tid på KTH, hennes arbete med att inspirera tjejer att jobba inom tekniksektorn och hennes jobb med att utveckla framtidens elektrifierade bussar och lastbilar. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-30

Tjejer och teknik: Maja Pålsson

I den här delen av tjejer & teknik har vi träffat Maja som läser flygteknikutbildningen på en internatskola. Redan när Maja var sex år gammal bestämde hon sig för att hon skulle jobba med flygplan när hon blev stor.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-16

5 fördelar med el- och energiprogrammet

Tycker du om att arbeta praktiskt med händerna, samtidigt som du får lära dig om den senaste tekniken? Varför inte varva teori och praktik och tillämpa dina nya kunskaper i en spännande miljö?

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin