Visa gymnasium.se som: Mobil
Ung tjej med leende

Så många jobbar och studerar vidare efter gymnasiet

Är du nyfiken på vad tidigare eleverna som tagit studenten gör efter gymnasiet? Beroende på vilket program tidigare elever har gått är det mer eller mindre vanligt att gå vidare till ett jobb eller studier på universitet eller högskola.

Inför ditt gymnasieval har du säkert funderat på vad du vill göra efter gymnasiet. Kanske känns det svårt att veta om du vill jobba direkt eller plugga vidare innan du ens har börjat? Här kan du få inspiration av att se vad tidigare elever har gjort efter de olika programmen. Efter vilket program är det vanligast att studera vidare, och efter vilket program är det flest som har jobb?

De flesta som gått yrkesprogram har jobb

Oavsett vilket yrkesprogram tidigare elever har gått så har minst hälften kommit in på arbetsmarknaden efter 3 år. De programmen där störst andel tidigare elever har jobb är:

Om du är sugen på att börja jobba ganska direkt efter gymnasiet har du alltså goda chanser om du väljer ett yrkesprogram! För de flesta yrkesprogram är det en betydligt fler som jobbar än som pluggare vidare, men det skiljer sig åt mellan olika program. Det är vanligast att gå till högskola eller universitet efter Vård- och omsorgsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet bland yrkesprogrammen. På både VO och BF studerar ungefär var femte elev vidare.

Mer varierat efter högskoleförberedande program

Högskoleförberedande program är ju just det: förberedande inför högskolestudier, och det vanligare att studera vidare än att jobba efter alla de högskoleförberedande programmen. Däremot är uppdelning mellan de som jobbar och de som går vidare till högskolestudier jämnare jämfört med yrkesprogrammen. Efter Estetiska programmet, som har jämnast fördelning, är det nästan lika många som har jobb som går på universitet eller högskola. Det högskoleförberedande program där störst andel elever jobbar är Ekonomiprogrammet, där ungefär var tredje elev har ett jobb 3 år efter de tagit studenten.

De program där störst andel tidigare elever studerar är:

Vill du veta hur stor andel av tidigare elever som jobbar och studerar vidare på ett specifikt program? Kolla in listan över alla gymnasieprogram!

Se hela listan


Källa: skolverket

Senast uppdaterad: 28 jan 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-22

Gymnasiemässor 2019

I samband med höstens ankomst, har det nu blivit dags för för er som går i årskurs 8 och 9 att gå på gymnasiemässor. Att besöka en gymnasiemässa är alltid bra för att bli inspirerad av gymnasieskolor och övriga representanter på plats. En lista på datum för gymnasiemässor 2019 finns att hitta här. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-04

Avslöjande: det här har dina klasskamrater sökt efter mest!

Tänk om du kunde kika över axeln på Sveriges nior och se vad de söker på! Med våra 111 000 besök i månaden har vi en bra fingervisning om vad eleverna är intresserade av. Vi har sammanställt en lista över de 10 mest sökta orden i vårt fritextsök, hittills i år. Kolla in hela listan här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

Nationella proven skapar stress

Nio av tio elever är stressade inför nationella proven. Orsaken är för de flesta att proven påverkar betygen och att de tar fokus från övriga skolarbetet, visar en undersökning som Gymnasium.se gjort.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin