Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Ung tjej med leende

Så många jobbar och studerar vidare efter gymnasiet

Är du nyfiken på vad tidigare eleverna som tagit studenten gör efter gymnasiet? Beroende på vilket program tidigare elever har gått är det mer eller mindre vanligt att gå vidare till ett jobb eller studier på universitet eller högskola.

Inför ditt gymnasieval har du säkert funderat på vad du vill göra efter gymnasiet. Kanske känns det svårt att veta om du vill jobba direkt eller plugga vidare innan du ens har börjat? Här kan du få inspiration av att se vad tidigare elever har gjort efter de olika programmen. Efter vilket program är det vanligast att studera vidare, och efter vilket program är det flest som har jobb?

De flesta som gått yrkesprogram har jobb

Oavsett vilket yrkesprogram tidigare elever har gått så har minst hälften kommit in på arbetsmarknaden efter 3 år. De programmen där störst andel tidigare elever har jobb är:

Om du är sugen på att börja jobba ganska direkt efter gymnasiet har du alltså goda chanser om du väljer ett yrkesprogram! För de flesta yrkesprogram är det en betydligt fler som jobbar än som pluggare vidare, men det skiljer sig åt mellan olika program. Det är vanligast att gå till högskola eller universitet efter Vård- och omsorgsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet bland yrkesprogrammen. På både VO och BF studerar ungefär var femte elev vidare.

Mer varierat efter högskoleförberedande program

Högskoleförberedande program är ju just det: förberedande inför högskolestudier, och det vanligare att studera vidare än att jobba efter alla de högskoleförberedande programmen. Däremot är uppdelning mellan de som jobbar och de som går vidare till högskolestudier jämnare jämfört med yrkesprogrammen. Efter Estetiska programmet, som har jämnast fördelning, är det nästan lika många som har jobb som går på universitet eller högskola. Det högskoleförberedande program där störst andel elever jobbar är Ekonomiprogrammet, där ungefär var tredje elev har ett jobb 3 år efter de tagit studenten.

De program där störst andel tidigare elever studerar är:

Vill du veta hur stor andel av tidigare elever som jobbar och studerar vidare på ett specifikt program? Kolla in listan över alla gymnasieprogram!

Se hela listan


Statistiken kommer från skolverkets senaste rapport om statistik om förskola, skola och vuxenutbildning, från 2019.

Senast uppdaterad: 23 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-28

Här hittar du intagningspoängen

Hur funkar intagningspoäng och hur kan jag hitta förra årets poäng för den utbildning jag är intresserad av? Här förklarar vi vad intagningspoäng är och visar hur du hittar dem här på Gymnasium.se.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

Så många läser recensioner inför gymnasievalet

Recensioner blir ett allt vanligare inslag runt om på nätet. Detta gäller inte bara när människor letar restauranger, eller vill spana efter ett nytt resmål. Den här trenden går även att se i utbildningsbranschen! Klicka dig vidare för att läsa om Gymnasium.se's undersökning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-10

Förbered dig för nationella prov i svenska

I mars är det dags för nationella prov i svenska och svenska som andraspråk för dig som går i årskurs 9. I den här artikeln får du veta allt du behöver för att förbereda dig inför de nationella proven i svenska! 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin