Visa gymnasium.se som: Mobil
Ung tjej med leende

Så många jobbar och studerar vidare efter gymnasiet

Är du nyfiken på vad tidigare eleverna som tagit studenten gör efter gymnasiet? Beroende på vilket program tidigare elever har gått är det mer eller mindre vanligt att gå vidare till ett jobb eller studier på universitet eller högskola.

Inför ditt gymnasieval har du säkert funderat på vad du vill göra efter gymnasiet. Kanske känns det svårt att veta om du vill jobba direkt eller plugga vidare innan du ens har börjat? Här kan du få inspiration av att se vad tidigare elever har gjort efter de olika programmen. Efter vilket program är det vanligast att studera vidare, och efter vilket program är det flest som har jobb?

De flesta som gått yrkesprogram har jobb

Oavsett vilket yrkesprogram tidigare elever har gått så har minst hälften kommit in på arbetsmarknaden efter 3 år. De programmen där störst andel tidigare elever har jobb är:

Om du är sugen på att börja jobba ganska direkt efter gymnasiet har du alltså goda chanser om du väljer ett yrkesprogram! För de flesta yrkesprogram är det en betydligt fler som jobbar än som pluggare vidare, men det skiljer sig åt mellan olika program. Det är vanligast att gå till högskola eller universitet efter Vård- och omsorgsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet bland yrkesprogrammen. På både VO och BF studerar ungefär var femte elev vidare.

Mer varierat efter högskoleförberedande program

Högskoleförberedande program är ju just det: förberedande inför högskolestudier, och det vanligare att studera vidare än att jobba efter alla de högskoleförberedande programmen. Däremot är uppdelning mellan de som jobbar och de som går vidare till högskolestudier jämnare jämfört med yrkesprogrammen. Efter Estetiska programmet, som har jämnast fördelning, är det nästan lika många som har jobb som går på universitet eller högskola. Det högskoleförberedande program där störst andel elever jobbar är Ekonomiprogrammet, där ungefär var tredje elev har ett jobb 3 år efter de tagit studenten.

De program där störst andel tidigare elever studerar är:

Vill du veta hur stor andel av tidigare elever som jobbar och studerar vidare på ett specifikt program? Kolla in listan över alla gymnasieprogram!

Se hela listan


Statistiken kommer från skolverkets senaste rapport om statistik om förskola, skola och vuxenutbildning, från 2019.

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-22

Gymnasiemässor 2019

I samband med höstens ankomst, har det nu blivit dags för för er som går i årskurs 8 och 9 att gå på gymnasiemässor. Att besöka en gymnasiemässa är alltid bra för att bli inspirerad av gymnasieskolor och övriga representanter på plats. En lista på datum för gymnasiemässor 2019 finns att hitta här. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-15

Internet är INTE kunskapens källa

Nej, åtminstone om man läser en delrapport av den senaste PISA-studien. Den visar nämligen att de elever som använder datorer och internet allra mest, också är de som presterar sämst på PISA-proven. Lärarnas riksförbund uppmanar till en satsning på såväl lärare och IT, och i den ordningen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-29

Bli förberedd för nationella proven i NO

Snart är det dags för nationella prov i NO för eleverna i årskurs nio. Vilka datum är det som gäller och kan man testa gamla prov? Hur förbereder du dig?  Det får du svar på i den här artikeln!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin