Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så har covid-19 påverkat gymnasievalet

Så har covid-19 påverkat gymnasievalet

Vi strävar alltid efter att inspirera och underlätta för dig som ska välja en gymnasieutbildning. Därför har vi gjort en undersökning om hur ni - våra besökare - tänker kring gymnasievalet covid-19.

Vi frågade även gymnasieelever hur det fungerar att ha distansundervisningen och föräldrar hur de tänker kring covid-19 och studier. Smmanlagt svarade 375 högstadieelever, 632 gymnasieelever och 140 föräldrar på undersökningen som resulterade i en rapport med många intressanta slutsatser!

Hur fungerar det att ha distansundervisning?

De gymnasieelever som svarat i undersökningen är överlag nöjda med distansundervisningen, nästan 87 procent anser att den fungerar ganska bra, bra eller mycket bra. Vi frågade även vad som skulle kunna göra undervisningen bättre och en majoritet av de som svarat skulle vilja ha mer vägledning kring hur de ska lägga upp sina studier. 

Elever känner oro kring coronaviruset och sina studier 

Bland de svarande i undersökningen är det 60% av alla högstadieelever som känner oro över coronaviruset överlag och mer än hälften av alla gymnasieelever oroar sig för hur coronaviruset påverkar deras studier. Det som oroar gymnasieeleverna mest är att de ska få sämre betyg, hela 82 % svarade att de oroar sig för att deras betyg ska påverkas negativt av covid-19. 42% oroar sig också över att tappa den sociala kontakten med klasskompisarna. 

Även föräldrar till högstadieelever oroar sig kring coronaviruset, 58% svarar att de är oroliga för att deras barn har sämre förutsättningar att göra rätt gymnasieval på grund av coronakrisen.

Är det lätt eller svårt att hitta information inför gymnasievalet?

I undersökningen frågade vi högstadieelever hur de upplever att det går att söka information om gymnasieskolor/gymnasievalet just nu. 86% svarade att det går ganska bra eller bättre att hitta information. Bara 14% tycker att det går dåligt. 

Högstadieeleverna svarade att de svårigheter som finns främst beror på att öppet hus-tillfällen ställs in, men även på att skolornas hemsidor inte är uppdaterade. Eleverna svarade också att de främst hittar information på gymnasium.se och på gymnasieskolornas egna hemsidor.

Vill du ta del av hela rapporten? 

 Ladda ner den här!


Statistiken utgår från gymnasium.se:s användarundersökning som genomfördes bland sajtens besökare och medlemmar. Resultatet som redovisas baseras på svaren från 1172 personer under perioden 25 mars till 20 april 2020.

Senast uppdaterad: 20 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-02

6 tips för att undvika att bli smittad av corona-viruset i skolan

Med det nya corona-virusets spridning är det viktigt att ha koll på sin handhygien, både för att skydda sig själv från att bli smittad men även för att skydda andra personer som är extra känsliga. Här hittar du som går i skolan tips på hur du undviker att bli smittad!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-24

Hur är det egentligen att plugga på gymnasiet på distans?

Sveriges gymnasieelever pluggar nu hemifrån på grund av coronapandemin. Vi på gymnasium.se vill veta hur det är att studera på distans! Därför har vi pratat med gymnasieeleven Elin om hennes upplevelser av distansundervisningen. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-22

Gymnasiet på distans? Gör såhär!

Den 17 mars 2020 ombads alla gymnasieskolor i Sverige att anpassa undervisningen så att du som är elev inte behöver vara på plats i skolan. Att behöva studera på distans kan vara utmanande för dig som inte är van vid det. Gör såhär för att för att få så normala dagar som möjligt. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin