Visa gymnasium.se som: Mobil
Tjej i klassrum

Så fungerar det med högskolebehörighet på gymnasiet

Visste du att du inte måste gå ett högskoleförberedande program för att få högskolebehörighet? Vi förklarar vad som gäller och hur du kan få din högskolebehörighet – även om du går ett yrkesprogram!

Att du inte kan få högskolebehörighet på ett yrkesprogram är en vanlig missuppfattning. Kort och gott har alla som studerar på gymnasiet möjlighet att få högskolebehörighet. Skillnaden mellan högskoleförberedande program och yrkesprogram är att det inom yrkesprogrammen krävs att du som elev gör aktiva val. 

Hur får du högskolebehörighet?

Sex av de 18 nationella gymnasieprogrammen är högskoleförberedande, vilket innebär att de automatiskt ger högskolebehörighet om du har godkända betyg. De högskoleförberedande programmen innehåller alltid de kurser som ger grundläggande högskolebehörighet, härifrån kan du alltså studera vidare på högskola eller universitet. Här kan du se alla högskoleförberedande program.

Vilka kurser behöver du välja till för grundläggande behörighet?

Om du går ett yrkesprogram på gymnasiet får du normalt inte grundläggande behörighet på grund av att du läser för lite svenska och engelska inom programmen.

Kurser du behöver lägga till på ditt yrkesprogram

  • Svenska 2 och 3/ Svenska som andraspråk 2 och 3
  • Engelska 6

Du kan få grundläggande behörighet på ditt yrkesprogram genom att lägga till kurserna som behövs inom ramen för det individuella valet eller genom att läsa utökat program. Förutsättningen är att din skola erbjuder kurserna eller godkänner din förfrågan om att läsa utökat program. Här kan du se alla yrkesprogram.

Högskoleprovet – inte istället för högskolebehörighet

Genom att göra högskoleprovet kan du öka dina chanser att komma in på högskoleutbildningar. Däremot kan du inte göra högskoleprovet istället för att få din behörighet på gymnasiet. Provet kan öka dina chanser om du är behörig, men du blir inte behörig genom att göra provet. Här kan du läsa mer om högskolebehörighet och meritpoäng.

Tips!

Vill du kunna plugga vidare efter gymnasiet men är mer intresserad av ett yrkesprogram? Kontakta skolan och stäm av att det finns möjlighet att lägga till kurser. Många skolor har yrkesprogram där det alltid erbjuds möjlighet till grundläggande behörighet!

Källa: antagning.se

Senast uppdaterad: 31 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-16

Skippa skolångesten!

Panik över skolan? Med vår guide i sju steg får du läget under kontroll! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-03

Fler tjejer till Bygg- och anläggningsprogrammet

Enligt preliminär statistik från Skolverket för gymnasiets antagning för hösten 2018 så är det 13 % fler tjejer som sökt till Bygg- och anläggningsprogrammet jämfört med föregående år!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-24

Så förbereder du dig för nationella proven i svenska

I mars är det dags för nationella prov i svenska och svenska som andraspråk för dig som går i årskurs 9. I den här artikeln får du veta allt du behöver för att förbereda dig inför de nationella proven i svenska! 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin