Visa gymnasium.se som: Mobil

Så fungerar det med högskolebehörighet på gymnasiet

Så fungerar det med högskolebehörighet på gymnasiet

Så fungerar det med högskolebehörighet på gymnasiet

Gymnasium.se:s årliga gymnasierapport är nu släppt, fylld med intressanta fakta och statistik om de elever som ska börja gymnasiet eller redan har börjat. Visste du till exempel att nästan var tredje elev inte vet om att man kan få högskolebehörighet på yrkesprogram? Här kommer en förklarande artikel som beskriver hur det fungerar att få högskolebehörighet på yrkesprogram.

Rapporten bygger på en undersökning utförd av Gymnasium.se under sommaren 2016 och består av svar från 1688 medlemmar på Gymnasium.se. Rapporten innehåller deras åsikter och svar kring hur de väljer gymnasium och varför. En viktig grej som framkom i undersökningen är att många av er gymnasieväljare har felaktig information om hur man får högskolebehörighet på gymnasiet.

Många missuppfattningar kring högskolebehörighet på yrkesprogram

När ungdomarna fick frågan om de visste om att det går att få högskolebehörighet när man läser ett yrkesprogram så var det många som svarade att de inte visste det, och många andra uppgav felaktig information om frågan. Tvärtom vad många tror så har alla som studerar på gymnasiet möjlighet att få högskolebehörighet.

Ett svar var till exempel ”Men vad jag har hört så måste man göra högskoleprovet för att få behörighet när man läser ett yrkesprogram”, vilket tyvärr är felaktigt då man fortfarande måste ha högskolebehörighet från gymnasiet genom att läsa olika kurser. Högskoleprovet ger däremot en större chans att komma in på högskoleutbildningar.

En del av ungdomarna tog upp att de tycker att de fått för lite information om högskolebehörighet på sina skolor, och att de istället fått tag på informationen via kompisar eller internet. Detta visar på att det behövs tydligare kunskap från skolan om just behörighetsmöjligheterna under de kommande gymnasiestudierna.

Hur får du högskolebehörighet?

Många program på gymnasiet ger en direkt högskolebehörighet, som till exempel Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet då de utbildningarna alltid innehåller de kurser och ämnen som behövs för det. Om du studerar på ett yrkesprogram så ingår de kurserna däremot inte automatiskt då de utbildningarna är mer riktade mot yrkesförberedande kurser. Men det går att välja till de kurser som behövs för att få en högskolebehörighet, vilket då sker genom det individuella valet av kurser under studietiden.

Vilka kurser krävs för grundläggande behörighet?

De kurser som behövs för att nå en Grundläggande behörighet är Engelska 5/6, Matematik 1 samt Svenska/svenska som andraspråk 1/2/3. Dessutom ska du ha godkänt på minst 2250 gymnasiepoäng. Vissa utbildningar kräver en särskild behörighet, vilket fås genom att du läser till extrakurser som till exempel Biologi, Kemi eller Fysik.

Vad tycker du om informationen kring högskolebehörighet? Kommentera artikeln för att diskutera med andra.

Senast uppdaterad: 01 dec 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-13

Dags för nationella prov!

Hur förbereder man sig för de nationella proven? Hur viktiga är de och hur påverkar de mina betyg? Vi förklarar syftet med de nationella proven och ger tips på hur du förbereder dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-01-24

F i betyg, vad är det?

Går du i nian och oroar dig för att du fått F i ett eller flera ämnen? Vad händer när du blivit underkänd i ett ämne, kan du fortfarande söka in till gymnasiet? Vi hjälper dig genom att svara på frågor som dessa. För det finns fortfarande möjlighet för dig att bli godkänd i de ämnen som du fått F i!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-03

Fler tjejer till Bygg- och anläggningsprogrammet

Enligt preliminär statistik från Skolverket för gymnasiets antagning för hösten 2018 så är det 13 % fler tjejer som sökt till Bygg- och anläggningsprogrammet jämfört med föregående år!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin