Visa gymnasium.se som: Mobil
Tjej i klassrum

Så fungerar det med högskolebehörighet på gymnasiet

Visste du att du inte måste gå ett högskoleförberedande program för att få högskolebehörighet? Vi förklarar vad som gäller och hur du kan få din högskolebehörighet – även om du går ett yrkesprogram!

Att du inte kan få högskolebehörighet på ett yrkesprogram är en vanlig missuppfattning. Kort och gott har alla som studerar på gymnasiet möjlighet att få högskolebehörighet. Skillnaden mellan högskoleförberedande program och yrkesprogram är att det inom yrkesprogrammen krävs att du som elev gör aktiva val. 

Hur får du högskolebehörighet?

Sex av de 18 nationella gymnasieprogrammen är högskoleförberedande, vilket innebär att de automatiskt ger högskolebehörighet om du har godkända betyg. De högskoleförberedande programmen innehåller alltid de kurser som ger grundläggande högskolebehörighet, härifrån kan du alltså studera vidare på högskola eller universitet. Här kan du se alla högskoleförberedande program.

Vilka kurser behöver du välja till för grundläggande behörighet?

Om du går ett yrkesprogram på gymnasiet får du normalt inte grundläggande behörighet på grund av att du läser för lite svenska och engelska inom programmen.

Kurser du behöver lägga till på ditt yrkesprogram

  • Svenska 2 och 3/ Svenska som andraspråk 2 och 3
  • Engelska 6

Du kan få grundläggande behörighet på ditt yrkesprogram genom att lägga till kurserna som behövs inom ramen för det individuella valet eller genom att läsa utökat program. Förutsättningen är att din skola erbjuder kurserna eller godkänner din förfrågan om att läsa utökat program. Här kan du se alla yrkesprogram.

Högskoleprovet – inte istället för högskolebehörighet

Genom att göra högskoleprovet kan du öka dina chanser att komma in på högskoleutbildningar. Däremot kan du inte göra högskoleprovet istället för att få din behörighet på gymnasiet. Provet kan öka dina chanser om du är behörig, men du blir inte behörig genom att göra provet. Här kan du läsa mer om högskolebehörighet och meritpoäng.

Tips!

Vill du kunna plugga vidare efter gymnasiet men är mer intresserad av ett yrkesprogram? Kontakta skolan och stäm av att det finns möjlighet att lägga till kurser. Många skolor har yrkesprogram där det alltid erbjuds möjlighet till grundläggande behörighet!

Källa: antagning.se

Senast uppdaterad: 31 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-09

Besök den Digitala Gymnasiemässan!

Den 29 april anordnar gymnasium.se den DIgitala Gymnasiemässan - en möjlighet för dig som ska välja gymnasieskola att besöka flera skolor på en dag - genom din dator, mobil eller surfplatta!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-21

Datum för omval 2020

Ångrar du ditt gymnasieval? Stressa inte upp dig för det! I omvalet nu i april-maj har du möjlighet att ändra ditt val. I den här artikeln har vi listat datum för när det är omval just där du bor. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Vad händer om jag inte kommer in på något av mina val?

Nu är det snart dags för gymnasievalets preliminära antagningsresultat. Är du nervös över att inte komma in på den utbildning du helst ville gå på? Oroa dig inte! Här hittar du tips på vad du kan göra om du inte kommer in på de val du sökt. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin