Visa gymnasium.se som: Mobil

Lise Meitner-dagarna 2017

Heldagar med fysik för gymnasieelever

För dig som går på gymnasiet och är intresserad av fysik är det nästa helg Lise Meitner -dagarna. Lise Meitner-dagarna en årligt återkommande konferens med målet att låta ungdomar få en ökad förståelse för fysikens roll och möjligheter. Bakom återkommande konferensen står Svenska Fysikersamfundet och Svenska Nationalkommittén för fysik.

Under den 24–25 november på AlbaNova i Stockholm kommer elever från hela landet att delta i föreläsningar och laborationer. Konferensen vill ge dig som deltagare en tydligare bild av fysikens bredd och vilken roll fysik har i samhället. Allt från fysikens utveckling till aktuella forskningsgenombrott kommer att stå på agendan och du kommer att träffa andra ungdomar som är intresserade av fysik.

Med föreläsare från hela världen får du träffa inspirerande förebilder inom forskning, utbildning och näringsliv. Efter denna helg kommer deltagarna att ha fått mer kunskap om hur behovet av fysiker ser ut i framtiden. Hur ett kommande yrkesliv kan se ut och hur du kan använda dig av dina fysikkunskaper.

Föreläsningar

Med ett spännande schema kommer föreläsningar som ”Vad kan miljarder protonkollisioner lära oss om universum?” av Sara Strandberg eller ”Solcellers inre liv” med Ellen Moons fylla två dagar. På lördag förmiddag kommer även deltagarna få delta i en laboration.

Vilka får delta?

Alla skolor i Sverige med ett Tekniskt eller Naturvetenskapligt program blir inbjudna att skicka två deltagare, en tjej och en kille. Det är lärare som anmäler vilka som ska delta, men det ska vara de elever som visat ett stort intresse för fysik. Skolan kan antingen betala för att eleverna ska delta och bli garanterade en plats eller ansöka om stipendium, då får eleverna plats i den mån det går.

Skolor som kommer att delta hittar du här.

Lise Meitner

Lise Meitner föddes år 1878 i Österrike och avled 1968 i Cambridge, England. Lise Meitner är känd för sitt arbete inom kärnfysik, först under senare år har hon blivit belönad för sina insatser.

Källa: Lise Meitner-dagarna

Senast uppdaterad: 17 nov 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-08-14

Lärlingsersättning

Som elev på en lärlingsutbildning i gymnasiet kan du ansöka om lärlingsersättning. På så sätt får du 1000 kronor extra i månaden från CSN. Läs mer i den här artikeln om hur det fungerar och vilka krav du måste uppfylla!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-03

Fler tjejer till Bygg- och anläggningsprogrammet

Enligt preliminär statistik från Skolverket för gymnasiets antagning för hösten 2018 så är det 13 % fler tjejer som sökt till Bygg- och anläggningsprogrammet jämfört med föregående år!

Tags: Inspiration
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-10

Lär dig mer om lärling

För dig som är intresserad av en kombination mellan teori och praktik under dina gymnasiestudier, så är en lärlingsutbildning passande för dig. Som gymnasielärling studerar du samtidigt som du jobbar. Öka din attraktivitet på arbetsmarknaden tidigt!

Tags: Inspiration
Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin